Om de juiste hoeveelheid slaap te kunnen krijgen, moet je een derde van elk etmaal ofwel acht uur in je slaapkamer doorbrengen. Toch wordt deze kamer, als het op decoratie aankomt, vaak over het hoofd gezien omdat men denkt dat bezoekers de slaapkamers toch niet zullen zien. Vergeet je gasten voorlopig en personaliseer je slaapkamer om er zo een ontspannend, rustgevend toevluchtsoord van te maken. Door wat kleine veranderingen kun jij er jouw eigen creatieve stempel op drukken. Stem het decor af op jouw persoonlijkheid.

De volgende tips zullen je slaapkamer in een geweldig toevluchtsoord veranderen.

1. Zet foto’s neer of hang ze op

oude-fotos

Foto’s van familie, vrienden, huisdieren of gewoon andere gebeurtenissen, die je leuk vindt, horen nu eenmaal thuis aan je muren en op kaptafels en nachtkastjes. Maak een collage van ingelijste foto’s om deze aan een muur of boven het bed te hangen. Je zou ook een mooie foto op canvas kunnen laten drukken, bijvoorbeeld bij Albelli.nl.

2. Kies een thema

Of je uitgangspunt nu kleuren, kunstwerken of de natuur betreft, zorg ervoor dat het je interesses zal weerspiegelen. Andere ideeën om te overwegen zijn onder meer nautische thema’s, een land, een jungledecor of een sprookje. Als je je op een thema concentreert, wordt het decoreren ook gemakkelijker omdat het je keuzes namelijk aanzienlijk zal beperken. Dit is de belangrijkste taak bij het personaliseren van een slaapkamer.

3. Leg een kleed neer

groene-slaapkamer

Een zacht, donzig vloerkleed naast je bed verwarmt je voeten als je ‘s ochtends opstaat en geeft de kamer ook een comfortabele uitstraling. Er zijn vloerkleden in tal van texturen, maten en vormen te koop. En als je stemming verandert of als je ieder seizoen het thema van je kamer wilt veranderen, is een kleed goedkoper dan een nieuw tapijt te laten leggen. Verwen je voeten met een hoogpolig kleed of kies voor een imitatie beren- of schapenvacht.

4. Hang kunstwerken op

Schilderijen, artistieke foto’s, inspirerende quotes of een bijzonder quilt kunnen ook een bijzonder plekje in de slaapkamer krijgen. Deze items hoeven niet altijd alleen maar in de woonkamer te worden gebruikt. Als je iets hebt waarvan je houdt, wees dan niet bang om het op te hangen. Je kunt de kunst zelfs als thema gebruiken en er verder omheen decoreren.

5. Vergeet die lekkere geuren niet

Heb je een favoriete geur? Een geur die je kalmeert en je onmiddellijk herinnert aan plezierige activiteiten? Het kan koffie, lavendel, vanille of iets anders zijn. Zet je favoriete geurkaars of een potje potpourri met dat aroma op je nachtkastje of kaptafel, maar alsjeblieft slechts één geur tegelijk. Je wilt niet dat ze gaan mengen.

6. Gebruik kalmerende kleuren

luxe-slaapkamer

Kies kleuren uit een palet van neutrale tinten en laat de felle kleuren terugkomen in de accessoires of op bijvoorbeeld een muur. Groentinten en koele blauwtinten creëren een rustgevende oase, terwijl te veel rood of oranje stimulerend en helemaal niet rustgevend kan zijn.

7. Geef de kamer met je raambekleding een persoonlijk tintje

Stem de gordijnen, vitrages of jaloezieën af op je thema en voeg zo meer sfeer toe aan je slaapkamer. Ook hier lopen de keuzes uiteen van doorschijnend tot zware stoffen. Raambekleding is in vrijwel elke kleur of patroon te koop.

8. Plaats niet te veel meubels in de ruimte

slaapkamer-lamp

Streef naar een minimalistische, overzichtelijke look en je zult beter slapen. Een bed, kruk of stoel, een dressoir, een nachtkastje en een kast zijn echt alles wat je nodig hebt, dus ga voor kwaliteit. Je kunt het beste kiezen voor massief of oud hout of zelfs rieten meubels.

9. Gebruik accessoires om de slaapkamer te personaliseren

Kamerplanten, kussens, een lamp, die jouw thema vertegenwoordigt, de sprei of het dekbed. Allemaal onthullen ze jouw persoonlijkheid en zorgen ze voor een fijne omgeving, waar je aan het eind van de dag je heerlijk kunt ontspannen.

Laat een reactie achter