Iedereen die overweegt om crypto te gaan kopen, moet alles opzij zetten en… gaan leren wanneer, hoe en waarom ze crypto moeten gaan kopen, wat de risico’s zijn en hoe dit in een goed financieel plan past, dat op de lange termijn is afgestemd. Want zelfs als je speculeren niet erg vindt (en crypto is inderdaad speculatief, maar daarover later meer), zijn er slimme manieren om ermee aan de slag te gaan. Mocht je op een veilige manier crypto willen kopen, bekijk op crypto-valuta.nl de verschillende opties.

Het enige dat wij hier willen zeggen, is dat er goede en slechte redenen zijn om crypto te gaan gebruiken. Om je te helpen het verschil te kunnen zien, bespreken we in dit artikel de 5 slechtste redenen om in crypto te investeren.

1. Omdat je slim genoeg bent om al je crypto veilig op de computer te bewaren

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn helaas een geliefd doelwit voor oplichters. Weet je nog dat Jeff Bezos, Elon Musk en Barack Obama plotseling een Tweet de wereld ingooiden dat ze alle bitcoin-donaties, die naar een bijgevoegde link waren gestuurd, niet meer konden achterhalen en dat slachtoffers méér dan € 100.000 aan activa hadden verloren? Crypto is niet zoals een creditcard, waar je enige bescherming tegen oplichters hebt. Zodra cryptocurrencies hun zogenaamde ‘wallets’ – ook wel een online app genoemd die je valuta opslaat – hebben verlaten, is er geen manier om de transactie nog terug te draaien. Handelsplatformen zijn in die zin erg kwetsbaar voor hacking.

2. Omdat je het geld dat je in crypto investeert echt nodig hebt en je erop rekent dat je winst maakt

Als je € 10.000 hebt gereserveerd voor de studie van je kinderen en je ook weet dat je dit bedrag nodig gaat hebben, dan heeft het waarschijnlijk geen zin om dat bedrag op een crypto-account te parkeren. Maar ook als je geen spaarpot hebt, moet je niet denken dat je op deze manier een bedrag kunt sparen.

Maar als je wel spaargeld hebt, dat je goed kunt missen (of het je kunt permitteren om een deel ervan te verliezen) is een speculatieve belegging helemaal geweldig en voor sommige mensen zelfs leuk.

3. Omdat je denkt dat het risico van crypto hetzelfde is als van het kopen van aandelen

beurs-aandelen-vermogen

Nee. Dat is zeker niet waar omdat cryptocurrencies namelijk speculatief zijn. Dit moet je echt goed onthouden.

Cryptocurrencies zijn – in vergelijking met aandelen, ETF’s en grondstoffen zoals bijvoorbeeld goud – iets heel nieuws. Ze bestaan pas een decennium. Het is nog onduidelijk wat de lange termijn vooruitzichten zullen zijn. Omdat het fenomeen cryptocurrencies redelijk nieuw is, is er nog geen goed overzicht over het rendementen uit het verleden, wat wel een waardevolle maatstaf is voor het meten van de lange termijn stabiliteit van een asset. Bij aandelen zijn er bijvoorbeeld veel onderliggende financiële en economische gegevens, die ten grondslag liggen aan hoe een bedrijf gewaardeerd wordt. Bij cryptocurrencies daarentegen is er een groter risico dat ‘de waarde kan dalen tot nul of juist exponentieel kan stijgen of misschien wel ergens in het midden kan terechtkomen’.

Dit is de reden waarom veel beleggers cryptocurrencies als speculatieve investeringen zien. Ze zijn nieuw en kwetsbaarder voor de psychologie van beleggers. De vraag of een specifiek type cryptocurrency zelfs over een paar jaar nog zal bestaan en zo ja, wat het dan daadwerkelijk waard zal zijn, maakt het moeilijk voor investeerders – en dan met name voor mensen die niet goed geïnformeerd zijn – om slimme, weloverwogen beslissingen te nemen over hoeveel van hun vermogen ze in zoiets als dit zouden moeten stoppen en wat voor soort verwachtingen ze over het rendement zouden moeten hebben.

4. Omdat je hier vrijwel zeker snel rijk van wordt

Als je je zuurverdiende geld in crypto investeert omdat je denkt dat je één van die ‘succesverhalen’ zult zijn, waar een gelukkige belegger miljonair werd nadat hij een paar jaar geleden € 10 in crypto had geïnvesteerd, dan kun je net zo goed een middagje in Las Vegas gaan gokken. Naast al die succesverhalen zijn er natuurlijk ook verhalen van mensen, die op het hoogtepunt kochten en daarna grote verliezen hebben geleden.

Een veel betere reden om crypto te gaan kopen, is dat je begrijpt wat het is en gelooft in het potentieel ervan. Veel mensen investeren in bitcoins omdat ze het zien als een soort digitaal goud – een inflatiehedge. Vooral tijdens de laatste paar maanden, waar we biljoenen euro’s aan stimuleringsmaatregelen hebben zien ontstaan en sommige mensen het vertrouwen in de door de overheid gesteunde valuta’s verliezen. Daar zijn wij het niet mee eens. Het is aan investeerders om dit te bepalen. Maar geloven in de waarde van iets is een betere reden om erin te investeren dan, laten we zeggen, omdat het een hype is.

5. Omdat je denkt dat crypto op de lange termijn een vervanging voor een zeer gediversifieerde beleggingsportefeuille is

crypto-investeringen-monitor

Er is een reden waarom diversificatie zo’n populaire beleggingsstrategie is. Wanneer je namelijk diversifieert, beheer je je risico omdat je dit veel meer verspreid. Je zet zo niet alles op één paard in en zeker niet op een super volatiel paard zoals crypto.

Als je gediversifieerd hebt, zal de impact van bijvoorbeeld een mislukte crypto-investering veel minder zijn. Die verliezen zouden goed kunnen worden gedekt met bijvoorbeeld je beleggingen in aandelen, obligaties of onroerend goed. Als echter de helft van je portefeuille is belegd in cryptocurrency, dan zal de klap hard aankomen en kan het, als het mis gaat, ook echte problemen opleveren.

Wij denken zeker dat er ook genoeg goede redenen zijn om wel cryptocurrency te gaan verhandelen. En dat als een persoon besluit om dat te gaan doen, ze een gereguleerd, veilig en goedkoop platform moeten gaan gebruiken, dat is ontworpen door een ervaren financieel bedrijf. En als je het veilig doet en om de juiste redenen, dan wensen wij je veel geluk.

Laat een reactie achter