Shoppen kan je voldoening geven en het kan je gek maken. We kopen spullen die we nodig hebben, spullen die we willen en spullen die we niet nodig hebben, waarvan we vaak niet eens weten waarom we ze gekocht hebben. De vraag die bij mij naar boven kwam is: waarom? Dit leidde tot een drie-jaar-durende reis waarbij ik me verdiepte in culturele, sociale en psychologische aspecten van hoe Nederlanders shoppen. Ik ontdekte dat de ‘waarom’ niet altijd even logisch onderbouwd was. Ja er zijn slimme marketing-experts die ons tientallen redenen geven om iets te kopen. Er is echter niemand die een pistool tegen onze portemonnee houdt. Onze beste bescherming tegen ongewilde aankopen is dan ook, rekening houden met hoe we beïnvloed worden.

Hier zijn 10 tips die je een beter inzicht geven over je uitgavenpatroon.

1. Laat je niet verleiden!

Louis Vuitton winkel

Winkels gaan ervan uit dat onze zintuigen de snelste manier zijn om ons, onze portemonnee te laten trekken. De luidsprekers bij Abercrombie & Fitch spelen harde muziek met veel bastonen zodat de hormonen van tieners hun werk beginnen te doen. Hotels en spa’s gebruiken lekkere aroma’s en muntgeuren. Juweliers hebben goede verlichting zodat de horloges en ringen nog meer blinken. Deze atmosferische verbeteringen proberen ons er van te overtuigen dat we meer verlangen, en meer uitgeven, maar de waarde van hetgeen we kopen neemt natuurlijk niet toe.

 2. Check vraagbod.nl

Heb je interesse in een bepaald product die je wilt kopen? Laat de markt van aanbieders dit dan weten op Vraagbod.nl. Zij geven jou eenmalig, alleen voor jouw ogen zichtbaar hun beste prijs terug op je persoonlijke VraagBod account. Zo ontstaat er dus een privé biedingsstrijd om jouw als klant te krijgen waarbij de aanbieder met de beste deal bij jou snel boven komt drijven.

VraagBod is daarmee dus een andere manier van communiceren in de handel. Waar je vroeger alleen het ‘recht’ had om af te rekenen of aan de kassa om een betere prijs te vragen (deed bijna niemand), heb je nu opeens de mogelijkheid om snel en doeltreffend privé met de hele markt te communiceren en deze voor je te laten werken. We gaan daarmee van retail naar iets wat we Metail noemen. Marktwerking die toegespitst is op het individu. Metail maakt opeens duidelijk dat er heel veel verkopers in Nederland graag jouw als klant willen hebben, terwijl ze hiervoor eigenlijk niet de kans kregen om aan je te kunnen/ mogen verkopen omdat je A) niet bij hun de fysieke winkel in (kon) lopen, B) zei niet dezelfde marketingbudgetten en sales infrastructuur hebben als de grootste webwinkel en dus niet gevonden worden, C) onbekend zijn en daardoor niet het vertrouwen van de klant hebben.

Voor dit laatste heeft VraagBod een aparte stichting derdengelden opgericht zodat je bij iedere winkel die bij VraagBod is aangesloten direct op de site via hun kunt betalen. Ze houden het geld vast, tot dat de retailer naar tevredenheid heeft geleverd. Een one stop shop checkout voor heel veel producten en heel veel winkeliers.

Een ander gemak van VraagBod voor gebruikers is dat je voorheen, uren op internet aan het speuren was naar de beste deal die online te vinden was en dat je nu met 30 seconde klaar bent en waarschijnlijk ook nog een betere prijs krijgt dan online te vinden was, omdat hij persoonlijk alleen voor jou is klaargezet door retailers die weten dat ze tegen andere retailers moeten concurreren.

3. Shopper, ken jezelf

Sommige psychologen zeggen dat er twee algemene categorieën kopers zijn. De lage-zelfmonitors zijn mensen die zich niet druk maken om sociale feedback en producten kopen naar hun eigen voorkeur. De hoge-zelfmonitors zijn mensen die zich erg druk maken om sociale feedback en producten kopen om niet buiten de groep te vallen. Je maakt over het algemeen betere keuzes als je bij je eigen shop-temperament blijft.

 4. Gratis is nooit gratis

Antwoord snel: Je mag kiezen tussen een gratis cadeaubon van 10 euro, of een cadeaubon van 20 euro voor 7 euro. Welke zou je kiezen? Gedragseconoom Dan Ariely testte dit bij shoppers in een winkelcentrum in Bosten. De overgrote meerderheid koost voor een gratis cadeaubon, terwijl dit ertoe leidde dat ze een voordeel van 13 euro misliepen. Laat je dus niet in de kaart spelen. Een kaartje met ‘gratis’ kan soms duurder zijn dan het lijkt.

5. Kies je shoppartner verstand

Het kan leuk zijn om een zaterdagmiddag met vrienden te gaan shoppen. Houdt er echter rekening mee dat zij jouw koopkeuzes kunnen beïnvloeden. Het is een fenomeen dat we “groepsniveau bepaalde overwegingen” noemen. Dit betekent dat de groep, niet jijzelf, de norm vaststelt over wat acceptabel en toelaatbaar is. Als de consensus is, dat 600 euro neertellen voor een paar pumps redelijk is, je zomaar thuis kan komen met hakken die schreeuwen: (tegen jou in ieder geval) “wat heb ik gedaan?”

6. Vermijdt de snelkassa

creditcard betalen

Tijd is geld, vooral als je ergens betaald geparkeerd staat, ergens naar toe moet, of als je tijd ergens anders meer geld oplevert. Je denkt wellicht dat de snelkassa de beste keuze is. Echter, als er een paar mensen bij de gewone kassa staan en net iets meer mensen bij de snelkassa, dan is de gewone kassa vaak sneller. Meer transacties betekent meer tijd.

7. Laat je muis lopen

Veel mensen kijken als eens op het internet voordat ze iets kopen. Tegen de rest zeg ik: klik eens wat rond! Zelfs als je liever in een echte winkel iets koopt, online shoppen kan je veel geld besparen!

8. Koop je online? Gebruik de zoekfunctie

laptop op bureau

Je bent op zoek naar een nieuwe mixer? Typ de naam in! Dit is veel sneller dan alle stappen die anders moet doorlopen: “Alle producten”, “Keuken”, “Apparaten”, “Mixers”. Een onderzoek, verricht door een website ui Massachusetts, toonde aan dat shoppers die alle links doorklikken en deze stappen doorlopen tot drie keer zo vaak blijven zoeken naar producten nadat ze hun item al hebben gevonden. Ze verrichten ook vaker impulsaankopen, wanneer vergeleken met mensen die de zoekknop gebruiken.

9. Geef toe aan je behoeften

De enige dingen die we echt nodig hebben zijn eten, kleding en onderdak (daarnaast ook liefde maar het is geen goed idee om liefde te kopen). Er zijn andere behoeften die relateren aan ons emotionele welzijn. Jezelf zo nu en dan eens verwennen met een massage geeft je een goed gevoel, en dat wil niet zeggen dat je roekeloos met je geld omgaat.

10. Koop ervaringen

Het is leuk om souvenirs te kopen in exotische landen. We maken onszelf wijs dat we op deze manier de reis herinneren, maar uiteindelijk gooien we deze spullen vaak gewoon weg. De echte herinneringen: de ervaringen, die blijven voor altijd. Dat noem ik nu een waardevolle uitgave.

Laat een reactie achter