Er zijn drie aspecten van de internetverbinding die je online spelervaring het meest beïnvloeden en dat zijn de uploadsnelheid, de downloadsnelheid en de ping-snelheid. Elk gamingsysteem heeft voor deze mogelijkheden zijn eigen vereisten, maar als je een downloadsnelheid hebt van minstens 3 Mbps, een uploadsnelheid van minstens 1 Mbps en een ping-snelheid van minder dan 150 ms, zou je de meeste online games met gemak moeten kunnen spelen. Het is in ieder geval belangrijk dat je een redelijk internet abonnement hebt.

Houd er rekening mee dat deze getallen voor maar slechts één speler zijn. Als er meerdere spelers tegelijkertijd dezelfde internetverbinding gebruiken, moet je de vereisten vermenigvuldigen met het aantal spelers dat de internetverbinding thuis gebruikt. Als je bijvoorbeeld met drie spelers wilt kunnen gamen, heb je waarschijnlijk internet nodig met een downloadsnelheid van minimaal 9 Mbps. Zorg er ook voor dat je voordat je je berekeningen maakt hieronder de specifieke vereisten voor je gamingsysteem controleert.

De snelheid en de ping-snelheden die we aanbevelen, zijn gebaseerd op wat momenteel beschikbaar is voor de beste apparaten waarop je kunt gamen. Eerdere versies van vergelijkbare apparaten, zoals bijvoorbeeld een PlayStation 3 in plaats van een PlayStation 4 Pro, zouden onder dezelfde aanbevelingen goed moeten werken en velen apparaten zouden het zelfs met nog minder moeten kunnen doen. Omdat latentie, die wordt gemeten aan de hand van de ping-snelheid, zo essentieel is voor een goede online game-ervaring, hebben we waar dat mogelijk is ook aanbevelingen voor de ping-snelheden opgenomen.

fifa-spelen

Internet snelheidseisen voor de XBox One  

Vereiste minimale downloadsnelheid:3 Mbps
Vereiste minimale uploadsnelheid:0.5 Mbps (500 Kbps)
Maximaal toegestane ping-snelheid:150 ms (milliseconden)

In tegenstelling tot de meeste gamesystemen op deze lijst, geeft Xbox One zijn snelheidsvereisten duidelijk aan en zijn ze ook gemakkelijk te vinden. Het bevat zelfs een maximale ping-snelheid, zodat je ervoor kunt zorgen dat je games perfect draaien.

Internet snelheidseisen voor de Playstation 4

Vereiste minimale downloadsnelheid:N/A (naar schatting 3 Mbps)
Vereiste minimale uploadsnelheid:N/A (naar schatting 1 Mbps)
Maximaal toegestane ping-snelheid:N/A (naar schatting 150 ms)

De snelheidsvereisten voor PlayStation 4, die in het officiële handboek staan, geven eenvoudig aan dat het een breedbandverbinding vereist en niet werkt met internet via een inbelverbinding. Sony gebruikt een soepelere definitie van breedband dan de officiële FCC-definitie, die stelt dat een internetverbinding ten minste 25 megabits per seconde (Mbps) nodig heeft om als breedband te kunnen worden beschouwd. De handleiding geeft echter geen specifiek getal voor de downloadsnelheid, de uploadsnelheid of de ping-snelheid.

Omdat de aanbevelingen van de andere grote consoles zo op elkaar lijken, raden we aan om voor je PlayStation-verbinding dezelfde parameters te gebruiken. Hoewel ze misschien niet exact zijn, zal je wel dicht in de buurt komen.

Internet snelheidseisen voor de Nintendo Switch 

Vereiste minimale downloadsnelheid:3 Mbps
Vereiste minimale uploadsnelheid:1 Mbps
Maximaal toegestane ping-snelheid:N/A (naar schatting 150 ms)

Nintendo geeft niet direct zijn snelheidsaanbevelingen voor internet aan, maar in de handleiding voor probleemoplossing vraagt het gamers wel om hun snelheden te testen om zo te bekijken of ze 3 Mbps-download en 1 Mbps-upload halen. Als de gamer “ja” antwoordt, gaat de handleiding ervan uit dat de snelheid niet het probleem is. Als de gamer “nee” antwoordt, legt de handleiding uit dat “je service mogelijk moet worden bijgewerkt.” Gezien deze informatie kunnen we de snelheden, die de handleiding als benchmark gebruikt, als de minimaal aanbevolen snelheden zien.

Helaas is het maken van een soortgelijke conclusie over een ping-snelheid problematisch omdat Nintendo geen indicatie geeft van wat een acceptabele ping-snelheid zou kunnen zijn.

Internet snelheidseisen voor de Nintendo Wii U 

Vereiste minimale downloadsnelheid:1.5 Mbps
Vereiste minimale uploadsnelheid:1 Mbps
Maximaal toegestane ping-snelheid:N/A (naar schatting 150 ms)

De belangrijkste website van Nintendo bevat geen lijst met aanbevelingen over de snelheid voor het gamen op de Wii-serie. Maar net als bij de Switch hebben we de handleiding voor probleemoplossing bekeken waarin staat: “services werken het beste met een downloadsnelheid van 1,5 Mbps.”

De uploadsnelheid en latentie werden niet behandeld in de handleiding voor probleemoplossing, maar omdat de Wii en de Switch allebei door Nintendo zijn gemaakt, kunnen we wel een aanbeveling samenvoegen. De vereiste downloadsnelheid voor Nintendo Switch is hoger dan voor de Wii, dus de uploadsnelheid en ping-snelheid die wordt aanbevolen voor Nintendo Switch moeten ook ruim voldoende zijn om online gamen op de Wii aan te kunnen..

Hoeveel snelheid heb je nodig om online te kunnen gamen op een PC/Mac? 

Vereiste minimale downloadsnelheid:3–6 Mbps
Vereiste minimale uploadsnelheid:0.75–1 Mbps
Maximaal toegestane ping-snelheid:100–150 ms

Personal computers (PC’s) lopen sterk uiteen en de games die mensen spelen, variëren nog meer. Deze variatie maakt het geven van aanbevelingen voor de snelheid moeilijk. Op basis van ons onderzoek bevelen we echter wel de volgende minimale parameters voor online gamen op een PC aan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KPN.

Laat een reactie achter