Schoonmaken is een vervelende zaak en kost veel tijd, maar het moet steeds opnieuw gebeuren. Wie wilt er namelijk in een vies appartement wonen? Juist ja, niemand.

Met verschillende tips en trucs kun je jouw appartement in een mum van tijd schoonmaken. Jouw key tot succes is Speed Cleaning een zeer eenvoudige techniek waarmee je jouw appartement netjes en schoon kunt houden.

Tip 1: Structuur in jouw huis & schoonmaakplan

Als je in elke kamer een bepaald schoonmaakplan volgt, maak je het jezelf makkelijk. De meest effectieve manier is om aan één kant van de kamer te beginnen. Van daaruit kun je systematisch door de kamer heen werken. Zo vergeet je een belangrijk deel van het reinigingsproces niet.

Tip 2: Van voor naar achter van links naar rechts

Het is niet alleen behulpzaam om van de ene kant naar de andere te reinigen, van boven naar beneden is net zo logisch en zal je minuten sparen. Wanneer je eerst met een stofzuiger door het huis gaat en vervolgens gaat afstoffen, doe je twee keer zoveel werk. Het vuil dat daardoor naar beneden valt, moet namelijk opnieuw worden opgeruimd. Voorkom dubbel werk!

Tip 3: Alleen daar waar het echt nodig is

Stel prioriteiten, en reinig alleen de plekken waar zich het meeste vuil heeft verzameld. Dit gebeurt vooral op verticale oppervlakken zoals het bureau. De boekenplank kan daarentegen verwaarloosd worden bij het reinigen, omdat dergelijke horizontale oppervlakken minder snel stoffig worden.

Tip 4: Een mand bij de hand

Een andere Speed Cleaning tip is om een mand of emmer mee te nemen naar elke kamer. Daar zijn twee redenen voor: Aan de ene kant heb je altijd alle belangrijke schoonmaakspullen bij je, aan de andere kant kun je alles wat eigenlijk ergens anders thuishoort verzamelen en aan het eind opruimen.

Tip 5: Het juiste reinigingsmiddel

schoonmaakspullen

credits: pan xiaozhen

Zelfs als het gemakkelijker zou zijn om het hele appartement schoon te maken met slechts één schoonmaakmiddel, is dit absoluut niet aan te raden. Afgezien van het feit dat je bijvoorbeeld de vloer kunt beschadigen met het verkeerde reinigingsmiddel, kun je het met het juiste reinigingsmiddel veel sneller doen. Het gaat tenslotte allemaal om snelheid. Trouwens, tegenwoordig zijn de schoonmaakspullen ook gemakkelijk en snel online te bestellen.

Tip 6: Hou je doel in de gaten

Moet het uiteindelijk overal sprankelend schoon zijn of gewoon een beetje opgeruimd? Daar moet je van tevoren over nadenken. Met een duidelijk doel in het achterhoofd, zul je sneller vooruitgang boeken en echt tevreden zijn met het resultaat.

Tip 7: Timing

Stel een timer in op 10 of 15 minuten en probeer zoveel mogelijk op tijd te reinigen. Dit is een goede oplossing, vooral op stressvolle dagen, wanneer je helemaal geen zin hebt om te reinigen. Alles wat je in deze tijd doet is mooi meegenomen, al het andere maakt niet uit.

Tip 8: Regelmatigheid

Wanneer je twee keer per week door jouw appartement gaat met Speed Cleaning, zul je aanzienlijk minder werk hebben dan iemand die slechts om de twee weken zijn appartement schoonmaakt. Met deze variant verzamelt zich veel minder vuil in jouw appartement en is dan natuurlijk weer sneller weg.

Tip 9: perfectie is perceptie

Poets niet voor andere mensen. Je moet je op je gemak voelen in jouw omgeving, wat anderen vinden is totaal onbelangrijk. En wees eerlijk, er zijn veel mooiere dingen in het leven dan schoonmaken.

Tip 10: speed cleaning mentaliteit

Speed Cleaning in het algemeen gaat het niet zozeer om een bepaalde manier van schoonmaken, maar eerder een mindset. Clean, enjoy & relax!

Laat een reactie achter