“Gamen heeft een negatieve impact op de spelers”. We hebben het allemaal wel al eens gehoord en/of misschien zelfs ook gedacht. We denken dat het gamen leidt tot luiheid, vermoeidheid of asociaal gedrag, maar eigenlijk is dit in de meeste gevallen alles behalve waar. Of je nu een multiplayer-spel speelt, zoals ‘Call of Duty: Warzone’ of ‘Apex Legends’, een casinogame, zoals blackjack of roulette, of een first-person shooter, zoals ‘Halo: Combat Evolved’ en ‘Half-Life 2’, je zult tijdens het gamen skills ontwikkelen die je ook in het alledaags leven kunt gebruiken. Om komaf te maken met de negatieve connotatie omtrent gamen, willen we je hier de top 4 skills meegeven die zowel tijdens het gamen als in het ‘echte leven’ van pas komen.

Betere hand-oogcoördinatie

gamen-op-telefoon

Een van de skills die versterkt worden tijdens het gamen is je hand-oogcoördinatie. Tijdens bijvoorbeeld een shooter zul je naar het scherm moeten kijken zodat je je vijanden ziet afkomen en zul je op dat moment ook op een bepaalde knop moeten drukken. Als je niet snel genoeg bent, kan het namelijk zijn dat je diegene bent die geraakt wordt. Deze verbeterde hand-oogcoördinatie kan ook goed van pas komen tijdens bijvoorbeeld het autorijden, sporten of het typen.

Het optimaliseren van kritisch denkvermogen

Tijdens het gamen moet je als speler situaties analyseren en de eventuele problemen die zich voordoen, oplossen. Dit kritisch denkvermogen wordt vaak gestimuleerd tijdens games waarin je op een quest moet gaan zoals ‘The Room’ of ‘Horizon World’. Vaak moet je tijdens die zoektocht snelle beslissing maken, en is het daarbij belangrijk dat je zo kalm mogelijk blijft, want anders kan het zijn dat je de verkeerde beslissingen neemt. Ook tijdens razendsnelle games ,zoals blackjack, komt het kritisch denkvermogen echt van pas. Je zult snel moeten beslissen of je de kaarten wilt splitten, of je nog een kaart wenst en of je wilt passen. Het kalm blijven kan je ook helpen in levensechte situaties.

Het opbouwen van sociale vaardigheden

Dankzij multiplayer games, zoals ‘Sea of Thieves’ en ‘Valorant’, krijgen ook je sociale vaardigheden absoluut een boost. Je moet namelijk communiceren en samenwerken met andere spelers om tot een goed eindresultaat te komen. Het kan ook zijn dat je samen ideeën en strategieën zult bespreken omdat je in-game problemen in co-op games moet oplossen. Deze sociale vaardigheden komen te pas als je in je job onderdeel uitmaakt van een team. Samen met je teamgenoten zul je namelijk problemen in het bedrijf zelf kunnen aanpakken wat leidt tot een betere- en gezondere werkomgeving.

Multitasken zoals de beste!

In games moet je ook vaak verschillende dingen tegelijkertijd doen. Zo kan het zijn dat je tijdens games zoals ‘Assassin’s Creed’ en ‘Ghost Recon Wildlands’ op verschillende knoppen tegelijkertijd moet drukken en op hetzelfde moment ook eventuele instructies die op het scherm verschijnen in het oog moet houden. Hierdoor worden je multitasking skills naar een nog hoger level getild en dit komt zeker goed van pas in het dagelijkse leven. Je kunt namelijk (huishoudelijke) taken beter en efficiënter kunnen uitvoeren.

Nog meer ‘soft skills’ die je ontwikkelt tijdens het gamen!

game-bureau-groot

Uit bovenstaand artikel blijkt dus dat het gamen geen negatieve impact heeft op spelers en zeker niet op de manier dat mensen denken. Zeker ook omdat er nog meer soft skills zijn die we hadden kunnen aanhalen in dit artikel. Zo wordt de taalvaardigheid van de spelers vergroot. Dit is omdat het gamen vaak in het Engels plaatsvindt. Tijdens het gamen, leren de spelers ook om te gaan met het aspect van vallen en opstaan. Het valt namelijk voor dat je een spel verliest en als dit gebeurt, is het belangrijk dat je je niet laat ontmoedigen en dat je direct aan een nieuw game begint.

Laat een reactie achter