We zijn allemaal opgevoed met het idee dat het goed is om een appeltje voor de dorst te hebben in de vorm van het nodige spaargeld. Dit is vandaag de dag niet anders, zeker gezien de onzekere wereld waarin we leven.

Maar het gevoel van ouderwets sparen wordt niet aangewakkerd nu de spaarrentes laag zijn en de inflatie hoog. Daarom ontstaat al snel de vraag: Loont het nog wel om te sparen of moeten we al ons geld investeren? Wij leggen het je uit!

Sparen, de voordelen

geld-munten

Sparen op een ouderwetse bankrekening is natuurlijk nog steeds belangrijk wanneer je op korte termijn hoge kosten verwacht. Daarnaast is het hebben van een financiële buffer altijd aan te raden. Je weet natuurlijk ook niet welke rekeningen er allemaal nog gaan volgen. Wees dus altijd voorbereid op het onverwachte.

Maar meer reserves aanhouden dan bijvoorbeeld het Nibud aanraadt is vandaag de dag niet slim. Je geld wordt helaas letterlijk minder waard. Daarom is sparen zeker vandaag de dag ook nog wel nodig, maar niet meer dan noodzakelijk. Daarnaast kan het lonen om je eens te verdiepen in een andere bank, de mogelijkheden zijn soms schaars maar er zijn nog banken die wel rente geven.

Investeren

crypto-munt-tussen-vingers

Nu we hebben geconcludeerd dat je geen sky-high spaarsaldo hoeft te hebben, ontstaat de vraag wat je dan wel kunt doen met je geld. Investeren is dan een goed alternatief. Nu kun je natuurlijk in vele zaken investeren, wij noemen hier een aantal populaire opties.

Vastgoed

Of je nu al een huis hebt of wanneer je een extra pand wilt kopen, het hebben van (verhuurd) vastgoed is eigenlijk door de jaren heen altijd een goed idee gebleken. Het extra aflossen van je hypotheek zie je meteen terug in je maandelijkse lasten, wat vaak meer oplevert dan maandelijkse rente op spaargeld.

Realiseer je wel dat wanneer je je geld in de hypotheek stort, dit niet snel liquide is te maken wanneer je het onverwacht nodig hebt. Weg is weg. Natuurlijk kun je een extra hypotheek afsluiten, maar dit kost vaak veel tijd en ook weer extra geld.

De tussenoplossing: aandelen, obligaties en crypto

Je kunt ook voor een manier van investeren gaan die wel rendement oplevert maar waar je ook bij kunt wanneer jij liquide middelen nodig hebt. Hiermee bedoelen we aandelen, obligaties en crypto.

Wanneer je je overige geld hierin investeert, zal dit naar verwachting een leuk rendement opleveren over de langere termijn. Maar ook wanneer je snel geld nodig hebt, kun je het uit laten betalen. Dit kan wel met verlies zijn, wanneer de beurs net in een dipje zit, maar dit werkt natuurlijk ook de andere kant op.

Kies voor betrouwbare aandelen en bekende crypto zoals Bitcoin. Koop deze niet op schimmige fora maar kies voor bijvoorbeeld https://bitcoin-profit.org/nl/, een betrouwbare partij.

Als laatste tip geven wij je mee dat misschien nog wel het aller verstandigste is om je kansen te spreiden. Zo weet jij zeker dat je zuurverdiende geld in ieder geval niet in rook op gaat!

Laat een reactie achter