Lig je niet graag te luieren bij het zwembad? Heb je het graag wat actiever? Je kan alles van paardrijden tot multi-actieve strandvakanties om je endorfine op gang te brengen. Voor de adrenaline junks onder jullie sommen we graag even de verschillende bestemmingen voor actievelingen op. Uiteraard wordt rekening gehouden met de huidige toestand. Of je nu eerder van gebergten houdt, graag opwinding in het water opzoekt, een fervent fietser bent of gewoon graag naar het voetbal kijkt, er is voor elk type reiziger wat wils.

Actieve vakanties

bergen-wandeling

Je kunt bijvoorbeeld een wandelvakantie doen in Senja, een eiland dat soms in het klein Noorwegen wordt genoemd, ten noorden van de Lofotens. De reis begint met twee overnachtingen op het kleinere eiland Sommarøy in de “Arctische Caraïben”, dat vanwege de witte stranden en de azuurblauwe zee wordt genoemd. De volgende stop is het vissersdorpje Mefjordvær, voor kustwandelingen en een beklimming van Segla, de zeilvormige piek van het eiland. De laatste drie nachten zijn gebaseerd in een houten hut aan het water in Hamn i Senja, op een landtong verder naar het westen, een geweldige plek om het noorderlicht of de middernachtzon te bekijken.

Een minder bekende bestemming is het prachtige Montenegro. Het is speciaal aangepast aan een actieve pauze met het gezin. Het hele gezin kan samen fit worden tijdens een actieve tocht door Montenegro, waarbij je kunt wandelen, fietsen, zwemmen, raften en kajakken. Accommodatie is vooral te vinden in eenvoudige berghutten (met eigen kamers) te midden van een spectaculair landschap, waaronder drie nationale parken, bergen, ravijnen, meren en stranden. Wat dacht je van een fietstocht van Dubrovnik in Kroatië naar Sarajevo in Bosnië & Herzegovina via Montenegro, geschikt voor elke fietser met een redelijk niveau? De langste rit is ongeveer 64 kilometer, en de hoogtepunten zijn onder andere het fietsen van een deel van de Ciro Trail, een schilderachtig pad dat een oude Oostenrijks-Hongaarse spoorlijn volgt; een stijve klim naar het spectaculaire Ostrong Klooster, uitgehouwen in een klif in Montenegro; en een afdaling naar Mostar, met zijn 16e-eeuwse brug. Accommodatie is in eenvoudige maar comfortabele hotels.

Als Portugal minder last had van het coronavirus, bleven de Azoren-eilanden – net als de Algarve-regio van Portugal – nog verder gespaard. De Azoren, in het midden van de Atlantische Oceaan, is een archipel van negen eilanden die de natuur in haar zuiverste vorm en een van de grootste walvisreservaten laten zien. “Een perfecte bestemming als je weer in contact moet komen met de natuur”, schrijft EBD. “Als je houdt van wandelen, flora en fauna, dolfijnen- en walvisobservatie, het proeven van lokale producten, het beleven van echte ervaringen, dan zijn de Azoren perfect voor een vakantie”. De Azoren hebben een ruim aanbod aan privévilla’s, toeristische appartementen en kleine familiehotels.

Champions League

Voor de sportieve thuisblijvers is er deze zomer een nieuwigheid. In Portugal wordt er de Final 8 van de Champions League gehouden. Een nieuw format dat de beste 8 ploegen toelaat om voor de trofee met de grote oren te strijden. Uiteraard kan niet iedereen die dat wil in het station aanwezig zijn maar dit zal supporters zeker niet tegenhouden een gokje te wagen en te wedden op hun favoriete ploeg. De strijd wordt in 2 stadions in Lissabon aangegaan.

Actief toerisme in de zomer

surfen-vakantie

Zoals u merkt is er in Europa voor iedereen een leuke bestemming. Actieve vakantie’s zijn niet enkel populair bij jongeren maar met een aangepast programma kan er door elk lid van de familie, en van elke leeftijd, genoten worden van dit soort vakanties. Hoe wel rekening met het weer in de respectievelijke bestemmingen en denk er zeker aan je op tijd te hydrateren. Als je naar een afgelegen gebied trekt, licht dan de lokale autoriteiten in zodat je in geval van nood bereikbaar bent.

Laat een reactie achter