Verhuizen staat bij veel mensen niet bovenaan het lijstje met favoriete bezigheden, maar als je deze verhuistips volgt, zul je voor je het weet ontspannen in je nieuwe woning zitten.
Verhuizen is, net zoals het trekken van een kies of het rijden over een lange saaie weg, één van die beproevingen die bijna iedereen wel een keer moet doorstaan. Het is soms onaangenaam, het is nooit echt leuk, maar het leidt meestal wel tot een positief resultaat. Hoe soepel het verhuizen uiteindelijk gaat, hangt van een aantal belangrijke factoren af. Het van tevoren plannen van het proces zal ervoor zorgen dat het inpakken, het verhuizen en het uitruimen zonder problemen kan verlopen.
Gelukkig zijn er – omdat bijna iedereen op een gegeven moment wel een keer moet verhuizen – tal van beproefde verhuistips te vinden, die het hele proces gemakkelijker kunnen maken. Het volgen van een verhuislijst kan je helpen om ervoor te zorgen dat alles vóór, tijdens en na de verhuizing in orde komt. Een andere goede verhuistip is om je open te stellen voor alle komende veranderingen.
Sommige verhuistips zijn gericht op het inpakken, terwijl andere je bijvoorbeeld eraan herinneren om abonnementen op te zeggen of om dingen in het nieuwe huis te laten voorbereiden. Wij helpen je om aandacht te hebben voor de kleinere details, zoals hoe je tijdens een verhuizing voor je huisdieren kunt zorgen of wat je moet doen als de verhuizers te laat zijn. De belangrijkste verhuistips kunnen echter ook betrekking op de fysieke verhuizing zelf hebben.
Tijdens een verhuizing kan er veel misgaan. Er kan gelukkig ook veel goed gaan en met alles wat er bij een verhuizing komt kijken, is er geen eenduidige handleiding met handige tips voor elk afzonderlijk scenario, dat tijdens het verhuizingsproces zou kunnen ontstaan. Iedereen is weer anders en we gaan ook verschillend met bepaalde situaties om. Bovendien heeft iedereen ook unieke bezittingen – een antieke porselein collectie, kostbaar houten meubilair, delicate erfstukken – waarvoor speciale voorbereidingen nodig zijn. Maar in de meeste gevallen helpt deze algemene lijst met verhuistips en trucs je al een heel eind op weg.
Lees snel onze verhuistips en bereid je voor op een soepele, snelle en gemakkelijke verhuizing.
1. Ruim spullen die je niet nodig hebt op
Het kan overweldigend zijn om al je bezittingen in dozen, tassen of kisten te moeten stoppen. Maak het jezelf een beetje gemakkelijker door het te veel aan rommel al weg te gooien of weg te geven. Voordat je een doos inpakt, moet je je echt afvragen of je dat in je nieuwe huis nog nodig zult hebben. Je hoeft zo minder in te pakken, minder te verhuizen en minder uit te pakken en je begint het leven in je nieuwe huis ook met een schone lei. Zorg er trouwens voor dat je verschillende spijkerbroeken van Engelbert Strauss even checkt om aan te doen tijdens de verhuizing. Tijdens het verhuizen, klussen of zelfs tuinieren kan je kleding namelijk schade oplopen.
2. Maak een verhuismap
Verzamel nieuwe adressen, huur- of aankooppapieren, verhuiscontracten en meer in één map. (Overweeg ook om altijd een papieren exemplaar bij de hand te hebben voor het geval dat je telefoon of laptop het toevallig niet doet) Als er tijdens het planningsproces of de verhuizing zelf vragen opkomen, heb je het antwoord (en de bewijzen van overeenkomsten, betalingen en meer) bij de hand.
3. Pak zo veel mogelijk van tevoren in
In het ideale geval weet je al weken of zelfs maanden van tevoren dat je gaat verhuizen (al weet je soms nog niet waarheen). Begin dan alvast met het inpakken van spullen, die je niet direct nodig hebt. Als het tijd is om alles in te pakken, ben je misschien al met de helft klaar. In de stressvolle laatste weken en dagen vlak voor de verhuizing kun je het dan iets rustiger aan doen.
4. Huur op tijd een verhuisbedrijf in
Als je verhuisbedrijf inhuurt, benodigdheden wilt huren of als je gebruik wilt maken van de diensten van schilders of schoonmakers, boek die dan tijdig. Als je hier te lang mee wacht, kan dit betekenen dat je een hogere prijs moet betalen of helemaal geen vrachtwagen of verhuizers kunt krijgen omdat iedereen al volgeboekt zit.
5. Houd essentiële zaken bij de hand
Stop de avond voor de verhuizing alle benodigdheden, die je de volgende dag meteen nodig hebt, in een tas of in een doos. Je kunt dan denken aan schone kleding, een tandenborstel, onmisbare knuffels of speelgoed voor de kinderen, medicijnen, papierwerk, enz. Als er een catastrofe toeslaat en je bijvoorbeeld verdwaalt, heb je in ieder geval wat essentiële zaken bij je.
6. Investeer in handige hulpmiddelen
Een paar dagen voor de grote stap moet je kijken of je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Het laatste wat je wilt, is dat je naar de winkel moet rennen terwijl je dozen aan het inpakken bent. Bestel of koop stanleymessen, plakband, permanente markers, verpakkingstape, inpakmateriaal en vuilniszakken. Als het niet allemaal tijdens de verhuizing wordt gebruikt, komt het later vast nog eens van pas.
Misschien is het ook een idee om bij een verhuisbedrijf verhuisgereedschap te huren. (Als je een verhuisbedrijf inhuurt, hebben ze waarschijnlijk alles inbegrepen) Als je heel vaak verhuist, kun je deze hulpmiddelen wellicht beter kopen. Een touw en katrol of een verhuislift kan je uren werk en brokken besparen.
7. Gebruik de juiste maat verhuisdozen
Wanneer je boeken of andere zware voorwerpen inpakt om te verhuizen, verpak ze dan in kleine dozen. Lichte artikelen, zoals beddengoed en kussens, kunnen in grotere dozen worden verpakt. (Grote dozen vol met zware spullen zijn een veelgehoorde klacht van professionele verhuizers. Ze maken het werk niet alleen moeilijker, maar hebben ook een grotere kans op uit elkaar vallen.)
8. Leg zwaardere items op de bodem van de verhuisdozen, de lichtere items bovenop
En als je de vrachtwagen zelf laadt, pak dan voor de balans eerst je zwaarste dozen in, richting de voorkant van de vrachtwagen.
9. Vul de verhuisdozen niet half
Vul gaten op met kleding, handdoeken of pakpapier. Verhuizers verhuizen vaak geen dozen, die los verpakt of onevenwichtig aanvoelen.
10. Vermijd het mengen van items uit verschillende kamers in dezelfde doos
Het zal het inpakken sneller maken en het uitpakken ook een stuk gemakkelijker.
11. Plak op elke doos een etiket met de kamer waarvoor deze bestemd is en een beschrijving van de inhoud ervan
Zo weten jij en de verhuizers waar elke doos op je nieuwe plek thuishoort. Het nummeren van elke doos en het bijhouden van een inventarislijst in een klein notitieboekje, is een goede manier om bij te houden wat je hebt ingepakt en om ervoor te zorgen dat je alles nog hebt als je uitpakt.
12. Plak je verhuisdozen goed dicht
Gebruik een paar stukjes tape om de onder- en bovennaden te sluiten en gebruik vervolgens één van de technieken van de verhuizers: maak een paar wikkels helemaal rond de boven- en onderrand van de doos, waar de spanning geconcentreerd is.
13. Als je dure kunstwerken verhuist, vraag de verhuizer dan om speciale kratten
Weet precies hoe je kunstwerken moet inpakken om ze te verhuizen en om ze veilig te houden. Wikkel olieverfschilderijen nooit in gewoon papier, want dat zal gaan plakken. Wanneer je foto’s inpakt om te verhuizen, maak dan een X met plakband over het glas om het te versterken en om het bij elkaar te houden als het breekt. Wikkel de foto’s vervolgens in papier of in noppenfolie en stop ze in een krat, met een stuk karton tussen elk ingelijst stuk ter bescherming.
14. Wees extra voorzichtig met het inpakken van de keukenspullen
Het inpakken van de keukenspullen omvat veel verschillende soorten items. Leer hoe je borden inpakt om ze te verhuizen: plaats pakpapier rond elke bord en wikkel vervolgens in bundels van vijf of zes samen met nog meer papier. Zet de borden op hun zijkant en nooit plat. En gebruik veel opeengepakt papier als opvulling boven en onder. Kopjes en schalen kunnen, met papier ertussen, in elkaar worden verpakt en in een bundel van drie of vier worden verpakt. Verpak ze allemaal in professionele verhuisdozen.
Wanneer je glaswerk inpakt om te verhuizen, gebruik dan een doos met kartonnen verdelers om de glazen te beschermen en wikkel ze in voldoende lagen papier om ze te beschermen.
15. Breng je kledingkast op orde
Er zijn een paar verschillende opties om kleding in te pakken als je gaat verhuizen. Je kunt opgevouwen kleding in kartonnen dozen of in koffers pakken of ze zelfs in het dressoir laten (als het de dressoir niet te zwaar maakt om te verplaatsen!). Gebruik voor het ophangen van kleding een speciale kledingkast, zodat je je kleding er zo in kunt hangen. (Bonus: je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over het inpakken van je kleerhangers!)
Je moet je schoenen apart inpakken om ze te beschermen. Wikkel schoenen afzonderlijk in om te voorkomen dat scherpe hakken of gespen andere schoenen beschadigen en om te voorkomen dat het vuil van andere schoenen de rest van je schoenen verpest. Je kunt sokken in de schoenen stoppen om ze te helpen om hun vorm te behouden.
Wanneer je sieraden inpakt, kun je sommige items recycleren om je te helpen. Je kunt kettingen door rietjes of toiletpapierrollen rijgen om te voorkomen dat ze in de war raken.
Laat een reactie achter