We weten allemaal dat verlichting het verschil maakt tussen een saaie kamer en een kamer met sfeer. Hoewel we in termen van verlichtingsarmaturen misschien beperkt zijn, hebben we wel veel opties als het op vloerlampen aankomt. Maar beslissen welke lamp je wilt kopen, lijkt misschien een heel eenvoudig proces. Kies een ontwerp en selecteer een mooie vloerlamp van Direct Lampen en je bent klaar, toch? Niet als je die perfecte staande lamp wilt, die in alle opzichten bij je huis past. Hier zijn een paar tips voor het kiezen van de perfecte staande lamp.

1. Maak een statement

Lampen zijn niet alleen maar functionele objecten. Tegenwoordig maken lampen deel uit van de inrichting en geven ze karakter aan kamers. Stem de lampen af op de kleur van jouw muren of laat het een aangenaam contrast vormen. Een rode lampenkap tegen een mosterdkleurige muur zou een zeer elegante touch zijn, toch? Vind je het leuk om wat kunst toe te voegen zonder daarvoor veel te hoeven betalen? Een hoge vloerlamp met een ingewikkelde uitgesneden voet zou een prachtige aanvulling op de kamer zijn.

2. Bepaal het doel

slaapkamer-lamp

Eén van de belangrijkste vragen, die bij het kopen van een staande lamp beantwoord moeten worden, is met welk doel je deze lamp wilt gaan gebruiken. Koop je het om een decoratief tintje aan de kamer te geven of wordt het een leeslamp? Door het gebruik van de staande lamp te beperken, kun je beter beslissen welke soort verlichting je zoekt. Als je je richt op het verbeteren van de sfeer, is een zachte gloed misschien perfect. Wil je een bepaald object uitlichten? Ga dan voor accentverlichting waarbij het betreffende object scherp in beeld komt. En als het om een leeshoekje gaat, werkt een felle lamp met een half doorzichtige lampenkap misschien het allerbeste.

3. Plaats het in jouw kamer voordat je het koopt

Een vloerlamp, wat het doel ook is, verandert de uitstraling van de kamer. Een lamp die in de winkel precies de juiste maat of kleur voor je kamer lijkt te hebben, is dat misschien toch niet als je hem in de kamer plaatst. Maak een foto’s van de kamer om teleurstellingen te voorkomen en meerdere uitstapjes naar de winkel, om de lamp te wisselen, te vermijden. Zorg ervoor dat je foto’s maakt van de muren, de kamer in zijn geheel en de plaatsing van de schakelaars. Plaats de lamp in de winkel dus eigenlijk eerst in jouw kamer voordat je deze koopt.

4. Veiligheid is ook belangrijk

Veiligheid wordt bij het kopen van staande lampen vaak over het hoofd gezien. Afhankelijk van de hoogte en het gewicht kan een staande lamp, als deze niet goed is gebouwd, potentieel gevaarlijk zijn.

Besteed bijzondere aandacht aan de voet van de lamp. Kies vooral als je voor een hoge staande lamp gaat iets dat in verhouding tot het totale gewicht van de lamp zwaar en goed uitgebalanceerd is.

5. Kies een stijl

Vloerlampen zijn er in duizenden stijlen en zelfs als je alle bovenstaande tips goed hebt opgevolgd, kan het nog steeds verwarrend zijn.

Nogmaals, ga voor inspiratie naar jouw home decor. Wil je dat de lamp bij de huidige stijl past of wil je dat hij apart staat als een opvallend stuk? Ben je meer van het aardse keramiek of het moderne staal en glas? Door een korte lijst van jouw voorkeuren op te schrijven, verkort je de tijd die je in de lampenwinkel doorbrengt en kun jij de perfecte vloerlamp kiezen.

Dit zijn alle tips die je nodig hebt. Kies de perfecte staande lamp uit en transformeer met gemak jouw kamer!

Laat een reactie achter