Overweeg jij om een stacaravan te kopen?

Als dit het geval is, dan zit je hier goed. Met minder onderhoud en minder kosten dan bij een normaal huis, bieden stacaravans de luxe van kleinschalig wonen terwijl ze toch alle voorzieningen kunnen bieden die we nodig hebben.

Hoewel het zoeken naar een stacaravan misschien eenvoudig lijkt, kan het daadwerkelijk kopen van de caravan best lastig zijn. Van juridisch jargon tot financiële hindernissen, het kan best een uitdaging zijn om de stacaravan van jouw dromen te kunnen vinden en te kunnen kopen.

Daarom bespreken we vandaag in dit artikel enkele eenvoudige tips om het het kopen van een stacaravan wat gemakkelijker te maken.

Klaar om meer over dit onderwerp te weten te komen? Laten we dan maar snel verder gaan!

1. Bekijk wat je budget is

Het is gemakkelijk om een behoorlijk verlanglijstje te maken wanneer je begint met het zoeken naar een stacaravan. Dit is tenslotte het plekje waarin je wilt gaan wonen wanneer je op reis bent, dus waarom zou je dan niet op zoek gaan naar degenen die zijn uitgerust met de nieuwste snufjes?

Het probleem is dat kopers vaak naar stacaravans kijken, die ver boven hun budget liggen. Om teleurstelling te voorkomen, moet je vooraf een budget bepalen en berekenen hoeveel je bereid bent om uit te geven. Overweeg ook of je bereid bent om iets meer te betalen als je iets ziet dat je echt te gek vindt of dat die prijs ook echt je maximum is?

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, adviseren financiële experts vaak om elke optie, die meer dan 25% tot 28% van je maandelijkse inkomen na belastingen kost, te laten varen. Overweeg vervolgens de prijs van de verzekering, het onderhoud en andere gerelateerde kosten om op een prijs uit te komen, die je met gemak kunt opbrengen.

2. Weet wat voor een soort verschillende stacaravans er zijn

camping-caravan

Er zijn twee basistypes stacaravans: de caravans met één enkele breedte of met een dubbele breedte. Zoals je zou verwachten, is een caravan met een dubbele breedte ongeveer zo groot als twee caravans van een enkele breedte samen. Toch is dit niet het enige verschil tussen die twee.

Een stacaravan met een enkele breedte zal van binnen smaller zijn. De kamers liggen achter elkaar in plaats van dat ze met gangen zijn gescheiden. Aan de andere kant hebben de stacaravans met een dubbele breedte meestal gangen en zijn ze van binnen ook echt veel breder.

3. Ga op zoek naar een gerenommeerde verkoper

Je hoeft niet met de eerste de beste winkel of verkoper die je tegenkomt in zee te gaan en het is vaak juist verstandig om dat niet te doen. Bekijk ten minste drie verschillende winkels of verkopers voordat je een beslissing neemt. Je zou ook op stekelbos.nl kunnen kijken. Zij zijn namelijk al meer dan 60 jaar ervaring met stacaravans.

Je kunt je zoekopdracht beginnen door familie en vrienden te vragen of ze een bijzonder aangename of juist verontrustende ervaring hebben gehad met een verkoper of een winkel bij jou in de buurt. Vervolgens kun je online een zoekopdracht uitvoeren en andere beoordelingen en feedback lezen voordat je de verkoper ook echt persoonlijk bezoekt.

Als een verkoper je geen schriftelijke offerte kan geven, met alle kosten die je mag verwachten, zie dit dat als een teken om hier je stacaravan niet te kopen.

4. Kijk naar de functies

Wanneer je een stacaravan gaat kopen, zul je al snel beseffen dat het geen kwestie is van one-size-fits-all. Integendeel, elke caravan heeft zijn eigen functies en hierop zal de prijs ook gebaseerd zijn. Van roestvrijstalen tanks, die zijn ontworpen om regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken, de mogelijkheid om veranda te bouwen en granieten aanrechtbladen, er is een reeks van elementen waarmee je rekening moet houden.

Terwijl je op zoek bent naar een stacaravan, kun je op de volgende punten letten omdat deze over het algemeen als upgrades worden beschouwd:

  • Hellend dak
  • Isolatie
  • Gevelbekleding (bij voorkeur vinyl)
  • Houten vloeren (geen spaanplaat)
  • Ingebouwde watervoorzieningen

5. Overweeg om nieuw of tweedehands te kopen

brown Volkswagen T1 van near body of water at daytime

Voordat je een stacaravan gaat kopen, moet je jezelf afvragen of je liever voor een nieuw model gaat of dat een tweedehands stacaravan ook geen probleem is.

Beide scenario’s hebben hun voor- en nadelen en het komt echt neer op wat jouw gezin comfortabel vindt. Als je een tweedehands caravan koopt, kun je voor dure onderhouds- en reparatiekosten komen te staan, dus neem tijdens het inspectieproces de tijd.

6. Wees niet bang om te onderhandelen

De verkoper van de stacaravan zal winst willen maken en heeft waarschijnlijk in de prijs opgenomen dat de meeste kopers zullen onderhandelen.

Een goede tip: focus je op het verlagen van de totale kosten van de caravan, in plaats van te onderhandelen over de maandelijkse betalingen. Een lagere betaling, gespreid over een langere periode, is geen koopje.

7. Vermijd het betalen van ‘extra’s’ aan de verkoper

Voordat je je handtekening zet, vragen veel verkopers of je verzekeringen, belastingen of garanties wilt opnemen in de prijs van je nieuwe stacaravan. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de pakketaanbieding te overwegen, is het niet in je belang om dit te doen.

8. Vind een goede transporteur

Zodra je klaar bent met het kopen van een stacaravan, is de volgende stap om deze naar de plek te brengen waar je daadwerkelijk wilt gaan staan.

Het is waarschijnlijk dat de verkoper waar je de stacaravan hebt gekocht wel zaken doet met een transporteur. Ga echter eerst rondkijken en ontvang een paar offertes van andere bedrijven. Je bent niet verplicht om de transporteur van de verkoper te gebruiken en je kunt vaak wat geld besparen door een ander bedrijf in de arm te nemen.

9. Een stacaravan kopen kan je leven veranderen

Als je er klaar voor bent om een beetje meer vrijheid en flexibiliteit in je woonsituatie te brengen, is een stacaravan de beste keuze. Met een beetje onderzoek en een goede planning kun jij je in een mum van tijd in de stacaravan van jouw dromen vestigen.

Laat een reactie achter