Van een lui ontbijt tot gezinsmaaltijden en eindeloze roddels tot tafelspellen, de eettafel is waar alle drukte in huis plaatsvindt. Hier lees je hoe je een eetomgeving kunt creëren die is afgestemd op de levensstijl van je gezin en het interieur van je huis.

Bijpassende stoelen en tafels worden door veel interieur experts als saai en voorspelbaar ervaren. De hedendaagse trends hebben veel soorten stoelen geïntroduceerd die je kunt mixen en matchen. Meer opties betekent meer verwarring, toch? Daarom zijn we hier om je 5 eenvoudige stappen te geven om je te helpen een betere beslissing te nemen als het gaat om het kiezen van eetkamerstoelen.

1. Mix en match

white wooden table with chairs

Zoals we eerder hebben vermeld, zijn matchy-matchy stoelen en tafels nu niet echt populair. Eetkamerstoelen die een spel met kleur en zintuigen zijn, zien er veel beter uit dan exacte matches. De truc om dit te doen, is om een ​​gemeenschappelijke gedachtegang te vinden bij het selecteren van je stoelen. Of het nu het ontwerp, het materiaal, de kleur of de vorm is, iets dat de stoelen verenigt en samenhang geeft.

Als je bijvoorbeeld van een bepaalde kleur houdt, kun je verschillende stoelontwerpen in die bepaalde kleur kiezen. Of, als je verliefd bent geworden op een stoeldesign, kun je stoelen kiezen in hetzelfde design maar in verschillende tinten (die passen natuurlijk ook goed bij elkaar). Rugleuningen, stoffering en andere toevoegingen kunnen altijd worden gecombineerd om samenhang te brengen.

2. Gemakkelijk te verplaatsen

donker-groene-eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen die kunnen bewegen zijn zo’n zegen. Of ze nu worden gebruikt als extra zitplaats voor de woonkamer tijdens het ontvangen van gasten, in een thuiskantoor of wanneer de tafel voor andere taken wordt gebruikt. Stoelen met lattenbodem of gevormde plastic stoelen zijn het beste om vast te pakken wanneer ze worden verplaatst, zijn goed voor huisdieren en kinderen en veelzijdig. Stoelen met een open rugleuning maken een einde aan visuele rommel, zien er schoon uit en bieden ondersteuning. Stevige rugleuningen of stoelen met bekleding zijn soms moeilijk te verplaatsen.

3. Comfort staat voorop

eetkamer-patronen-muur

We besteden zoveel aandacht aan het uiterlijk en het ontwerp dat het comfort van stoelen tot het laatste wordt achtergelaten. Niet alles wat er goed uitziet, zit goed.

Hoe vind je stoelen die ergonomisch verantwoord zijn?

  • Meet de breedte van de eetkamerstoel op het breedste punt – rugleuning of zitting zijn het breedst
  • Armloze eetkamerstoelen zijn comfortabel om op te zitten als ze ongeveer 60 cm diep en 55 cm breed zijn
  • Alles kleiner dan 43 cm bij 50 cm kan het beste worden vermeden
  • Stoelarmen nemen een extra ruimte van 15 cm in beslag. Als dit niet kan worden ondergebracht, is het beter om dit te vermijden

Fauteuils aan de eettafel zijn belangrijk omdat ze comfort bieden aan oude mensen, zieken, zwangere vrouwen en kinderen. Omdat de eetkamer beweging nodig heeft, koop je stoelen die onder de eettafel kunnen schuiven. De ruimte tussen stoel en tafelblad moet minimaal 30 cm zijn om een ​​ontspannen zithouding te garanderen en voldoende beenruimte te bieden.

4. Levensstijl

eetkamer-hout-vloerkleed

Je huis weerspiegelt jouw levensstijl. Je keuze van eetkamermeubilair is geen uitzondering. Organiseer je vaak bijeenkomsten thuis? En als je dat doet, zijn het dan informele, relaxte diners met goede vrienden en familie of meer formele zaken? Jouw keuze van eetkamerstoelen wordt beïnvloed door hoe ze zullen worden gebruikt, dus denk daar goed over na voordat je gaat winkelen.

Stoelen met een lage rugleuning zijn bedoeld voor een informele omgeving en stoelen met een hoge rugleuning zien er formeel uit. Stoelen met een open rugleuning creëren een gevoel van ruimte en zijn geschikt voor een kleinere eetruimte. Grote, goed gedefinieerde stoelen die veel vloeroppervlak innemen, zien er beter uit in grote ruimtes. Voor een mix van beide kan je twee grote, extravagante stoelen kopen voor beide uiteinden van de tafel en eenvoudige zijstoelen die een semi-formele uitstraling geven. Dit kan aan verschillende eisen voldoen.

Overweeg ook of je modern of traditioneel wilt inrichten. Welke past goed bij de rest van de kamer?

5. Onderhoud boven uiterlijk

Gordijnen Eetkamer - Grijs

Het materiaal dat je kiest is erg belangrijk voor het onderhoud, evenals de look en feel die het creëert. Natuurlijke materialen als rotan en riet geven een tropische zomerse sfeer en zijn nu ook helemaal in de mode. Metaal is minimalistisch en perfect als je van een industriële look houdt. Hout is klassiek – het is warm en uitnodigend. Kunststof is functioneel, vooral voor ruw gebruik, en meestal ook goedkoop. Elk van deze materialen heeft zijn eigen onderhoudsvereisten en dat mag je nooit uit het oog verliezen bij het kiezen van een meubelstuk.

Als je huisdieren of kinderen in huis hebt, kun je veel slijtage verwachten. Basisstoelen met minimale stof zijn in dergelijke gevallen beter, omdat wordt verwacht dat u de stoelen vaak zult schoonmaken.
Als het op materiaal aankomt, zijn leer- en katoenmengsels gemakkelijk schoon te maken, zien ze er goed uit en zijn ze betaalbaar. Gevoelige materialen zoals kant en fluweel kunnen beter als hoezen worden gebruikt. Medium tot donker gekleurde stoffen werken het beste voor industriele eetkamerstoelen.

Laat een reactie achter