Ongeveer een miljoen huishoudens in Nederland hebben nu zonnepanelen op hun dak en zonne-energie is een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse energiemix. Als je erover gedacht hebt om zonnepanelen op je huis te installeren, zijn hier enkele dingen om over na te denken.
De kosten
De kosten van het plaatsen van zonnepanelen op je dak hangen af van een aantal factoren: het aantal panelen, de soort, de transformator (omvormer) die je kiest en de steunen (zonnepanelen montagemateriaal) waarmee ze op je dak bevestigd worden. Verwacht ruwweg €4.000 tot €5.000 te betalen voor tien zonnepanelen, exclusief btw. De meeste energiebedrijven bieden ook een vergelijkingsdienst aan waar je de kosten van zonne-energie tegenover gewone netstroom kunt nagaan. Ook kan je op het internet het aantal zonnepanelen berekenen, zodat je goed kan inschatten wat je qua kosten kunt verwachten.
Een zonnepaneel op elk dak?
Niet alle soorten daken zijn geschikt voor zonnepanelen, en als je in een monumentaal pand woont mag je ze misschien ook niet installeren. Een dak met een helling van 35 graden levert de beste prestaties, maar steilere en vlakkere daken zijn ook geschikt. Daken op het zuiden zijn het best, maar zelfs een dak op het noorden kan een optie zijn, zolang de tijd die nodig is om je investering terug te verdienen geen probleem is. Een installatie zoals de kan op alle soorten platte en schuine (schuin dak) daken gebruikt worden en vereist niet dat in het dak zelf geboord wordt.
Zonnepanelen hebben meer nodig dan een dak
Je moet ook een geschikte plaats hebben voor de transformator – de apparatuur wordt bijvoorbeeld niet graag te heet. Hoe korter de kabels van de panelen naar de transformator, hoe minder energie je ook zult verbruiken. Bedenk ook dat de panelen zelf geaard moeten zijn.
Financiële hulp
Goedkope leningen en subsidies om de overstap naar zonnepanelen aan te moedigen zijn een van de redenen waarom steeds meer mensen voor groene energie kiezen. Er zijn geen nationale regelingen, maar sommige plaatselijke autoriteiten bieden speciale aanbiedingen. Als huiseigenaar, of lid van een vereniging van huiseigenaren (VVE) kun je ook een goedkope lening afsluiten om zonnepanelen te kopen. Je kunt ook teruggaaf vragen van de belasting (btw) die je over de kosten betaalt.
Teruggeven aan het net
Op dit moment wordt de elektriciteit die je op je dak produceert en die aan het nationale net wordt teruggeleverd, afgetrokken van je eigen huishoudelijke energierekening. Vanaf 2023 zal dit systeem geleidelijk worden afgeschaft en in plaats daarvan zal je rechtstreeks betaald worden voor de energie die je produceert. De regering heeft gezegd dat de geleidelijke afschaffing van de aftrek geen invloed zal hebben op de tijd die het kost om zonnepanelen terug te verdienen, maar het kan ook zijn dat je een nieuwe elektriciteitsmeter moet installeren om met de veranderingen om te gaan. Je kunt natuurlijk denken aan het installeren van batterijen, zodat je meer van de energie die je produceert voor jezelf kunt houden, of slimme apparatuur gebruiken, zodat je bijvoorbeeld de wasmachine gebruikt als de zon schijnt.
Huren of kopen
Als de omvang van de investering je afschrikt – en bedenk dat je die volgens de Nederlandse Consumentenbond in zes tot zeven jaar zou moeten terugverdienen – kun je ook zonnepanelen huren. Verscheidene grote energiebedrijven doen dit en er zijn ook kleine niche spelers op de markt. Maar maak je sommen zorgvuldig. Het kan zijn dat het huren van panelen duurder uitvalt dan ze rechtstreeks te kopen.
Wonen in een huurhuis
Wonen in een huurhuis hoeft je er niet van te weerhouden je eigen zonnestroom op te wekken. Tenminste 200.000 van de woningen met zonnepanelen in Nederland zijn huurwoningen, voornamelijk in handen van woningbouwcorporaties. Maar particuliere eigenaars zoals Bouwinvest, bijvoorbeeld, staan ook open voor het idee als huurders besluiten dat ze zonnepanelen willen.
Laat een reactie achter