Het kiezen van een statief kan een overweldigende ervaring zijn, gezien de vele soorten en keuzemogelijkheden die er zijn. Enerzijds is een statief een heel eenvoudig hulpmiddel om camera’s stabiel te houden als we ze bij moeilijke lichtomstandigheden gebruiken. Anderzijds zijn er zo veel verschillende variabelen die een rol spelen bij de keuze van een statief: Hoe hoog moet het zijn? Hoe licht moet het zijn? Hoe stabiel moet het zijn? Wat voor gewicht kan het dragen? Hoeveel moet ik uitgeven aan een statief? Dit zijn maar enkele van de vragen die kunnen opkomen als je over de aanschaf van een nieuw statief nadenkt.
Waarom heb je een statief nodig? (10 redenen)
- Om zware camera uitrusting, zoals lange telelenzen, op het statief te laten rusten.
- Om de kwaliteit van de opnamen te verhogen door de ISO van de camera laag te houden.
- Om scherpte en scherptediepte in je opnamen te vergroten door de camera stil te houden in een omgeving met weinig licht bij gebruik van lange sluitertijden.
- Om zorgvuldiger compositie mogelijk te maken, terwijl je de opname precies kadreert zoals je wilt.
- Om HDR en panoramische opnamen te maken die precies dezelfde kadrering en precisie vereisen.
- Om nachtobjecten te fotograferen zoals de Maan, planeten, sterren, enz. en ook om met licht te schilderen of beschikbaar licht te gebruiken voor landschaps- en architectuurfotografie.
- Extreme close-ups/macro opnamen maken (bloemen, insecten, enz.).
- Om verschillende voorwerpen vast te houden, zoals flitsers, reflectoren, enz.
- Om onder moeilijke of onmogelijke hoeken te fotograferen.
- Zelfportretten maken met een cameratimer.
Het fotograferen van bijvoorbeeld zonsopkomsten en zonsondergangen kan een hele uitdaging zijn, vooral als de lichtomstandigheden verre van ideaal zijn. Dankzij beeldgestabiliseerde lenzen en nu ook camera’s met uitstekende ingebouwde beeldstabilisatie (zoals de sony a7 mark 4) is het gebruik van een statief voor de meeste soorten fotografie niet nodig als je bij daglicht fotografeert.
Sommige fotografen geven er echter toch de voorkeur aan een statief te gebruiken, omdat ze daarmee de ISO van de camera zo laag mogelijk kunnen houden, wat niet alleen de hoeveelheid ruis in de opnamen tot een minimum beperkt, maar ook het hoogste dynamische bereik oplevert dat de camerasensor kan vastleggen. Bovendien kan een statief helpen bij de juiste kadrering van een onderwerp en het mogelijk maken panoramische en HDR opnamen te maken.
Tenslotte zijn er situaties waarin je een statief moet gebruiken om de actie te vertragen en te vervagen, zoals bij het fotograferen van beekjes en watervallen, zoals op de foto hieronder. Daarom, als je aan landschapsfotografie doet, is een goed statief een onmisbaar hulpmiddel in het veld.
Statief onderdelen – Wat is een statiefsysteem?
Een statiefsysteem bestaat in het algemeen uit de volgende onderdelen:
Poten – het voor de hand liggende. Statiefpoten zijn meestal gemaakt van aluminium, basalt, staal of koolstofvezel.
Kop – het deel dat een digitale camera of een lens vasthoudt. Er zijn veel verschillende soorten koppen, maar de meest populaire zijn bal-koppen en pan-kantel koppen.
Voeten – goede statieven maken het mogelijk de statiefvoeten aan het uiteinde van de poten te verwisselen voor gebruik binnen en buiten.
De goedkoopste statieven hebben poten met een geïntegreerde niet-verwisselbare kop en voeten en soms een middenstijl, terwijl duurdere statieven een modulair statiefsysteem hebben met verwisselbare voeten en de mogelijkheid een aparte statiefkop te bevestigen (de kop wordt meestal niet meegeleverd).
Factoren die je moet overwegen bij het kiezen van een statief
Je bent aan je statief inkopen begonnen en hebt geen idee waar je moet beginnen. Met welke factoren moet je rekening houden bij de aankoop van een statief? Zoals ik hierboven al aangaf, kan de aanschaf van een statief een overweldigende ervaring zijn, gezien de vele verschillende keuzemogelijkheden die we krijgen, van klein en compact, tot groot en zwaar. Laten we elke factor doornemen en je behoeften vaststellen:
Gewicht
Het eerste waar je naar zou kunnen kijken is hoeveel gewicht een statief kan dragen. Veel fotografen maken de fout een statief te kopen dat maar een paar kilo kan dragen en niet gemaakt is voor zware camera-uitrusting. Wat er uiteindelijk gebeurt ligt voor de hand – op een gegeven moment stort het hele ding in elkaar, waardoor de camera en de lens vernield worden. Zorg er altijd voor dat het statief dat je wilt kopen minstens 1,5 keer meer kan dragen dan het totale gewicht van je camera en je zwaarste lens. Vergeet niet dat je soms druk op je camera uitoefent en soms zelfs je handen op de opstelling laat rusten als je met lange lenzen fotografeert, wat het gewicht nog verhoogt. Je kunt in de toekomst ook een flitser of een batterijgreep aan je camera toevoegen, of mogelijk met iets zwaarders fotograferen, dus je moet met dat alles rekening houden.
Hoogte
Het is aan te raden altijd aan een statief te kopen dat bij je lengte past, zodat je niet hoeft te bukken om in de zoeker te kijken. Zodra je je camera op een statief zet, moet de zoeker op je ooghoogte staan. Het is OK als hij hoger komt dan je ooghoogte, want je kunt de poten altijd korter zetten. Maar als hij veel lager is dan je ooghoogte, zul je merken dat je voortdurend buigt, wat vermoeiend kan zijn, vooral als je op een of andere actie wacht en voortdurend door de zoeker moet kijken.
Koop je een statief met een bevestigde kop, dan wil je dat de punt van de kop op je kaakhoogte staat. Koop je een modulair statief met een losse kop, let er dan op dat de poten ongeveer op je schouderhoogte eindigen.
Een andere factor om rekening mee te houden is de hoogte van het statief als het opgevouwen is om gemakkelijker mee te nemen. Moet het in je handbagage passen?
Gewicht en constructie van het statief
Gewicht is een belangrijke factor bij de keuze van een statief. Je wilt niet dat je statief te zwaar is, want dan zul je merken dat je het thuis laat, in plaats van het mee te nemen op reis. De lichtste statieven zijn gemaakt van koolstofvezel materiaal, dat uiterst duurzaam en stabiel is en niet roest. Hoewel koolstofvezel het beste materiaal voor een statief is, hangt er helaas een hoog prijskaartje aan.
Het op een na beste constructiemateriaal is aluminium, dat zwaarder is dan koolstofvezel. De meeste goedkopere statieven zijn tegenwoordig van aluminium gemaakt. Je vindt ook statieven van roestvrij staal, maar die worden meestal gebruikt voor video-apparatuur en zijn te zwaar voor regelmatig gebruik. Wat het totale gewicht betreft, probeer de statiefpoten zonder de kop onder de 3 kilo te houden.
Statiefpoten
Statiefpoten zijn er meestal in twee vormen – buisvormig en niet-buisvormig. Alle koolstofvezel statiefpoten zijn buisvormig en hebben een draaisysteem met draaisluiting om de poten vast te zetten, terwijl aluminium, basalt en stalen statieven in verschillende vormen kunnen komen met een flip-lock. Afhankelijk van de maximale hoogte van het statief kunnen er tussen 3 en 5 secties op de statiefpoten zitten. Hoe meer secties, hoe hoger het statief en over het algemeen iets minder stabiel.
Statiefvoeten
Bij sommige geavanceerde statieven kun je statiefvoeten vervangen voor verschillende omstandigheden en situaties – ze schroeven gewoon los aan de onderkant van de statiefpoten. Er zijn verschillende soorten statiefvoeten voor binnen (rubber of plastic) en voor buiten (metalen spikes). Tenzij je van plan bent om in ijzige, regenachtige/gladde omstandigheden te fotograferen, zouden de standaard rubberen voetjes die bij je statief worden geleverd prima moeten werken.
Middenpaal
Sommige statieven worden geleverd met een middenpost – een enkele poot in het midden van het statief waarmee je de hoogte van de camera kunt vergroten of verkleinen door de middenpost eenvoudig in opwaartse of neerwaartse richting te bewegen. Hoewel sommige fotografen het handig en prettig vinden om te hebben, raad ik het gebruik van een centerpost op een statief sterk af. Een centerpost verslaat het hele doel van een statief – het is in wezen hetzelfde als een monopod boven op een statief hebben staan. Het is misschien niet zo uitgesproken als je alleen met een groothoeklens fotografeert, maar zodra je een lange telelens opstelt, zul je snel begrijpen dat het gebruik van een centerpost te veel trillingen veroorzaakt. Als je om wat voor reden dan ook toch een centerpost wilt, zorg er dan voor dat hij volledig kan zakken tot op dezelfde hoogte als waar de statiefpoten samenkomen. De centerpost mag nooit wiebelen op zijn laagste niveau.
Statiefkop
Een statiefkop is het meest essentiële onderdeel van het statiefsysteem. Hij is verantwoordelijk voor het stevig vasthouden van de camera-uitrusting en het regelen van de camerabeweging. Een modulair statiefsysteem wordt niet met een kop geleverd en je moet die apart kopen. Let er bij de keuze van een statiefkop altijd op dat hij minstens evenveel gewicht kan dragen als je statiefpoten kunnen dragen.
Welk statief moet je kopen?
Nu je bekend bent met alle criteria voor de keuze van het juiste statief, vraag je je waarschijnlijk af welk statief je voor je fotografie moet kopen. Veel fotografen zoeken eerst het goedkoopste beschikbare statief dat goed genoeg is om hun eerste camera te houden, want ze hebben geen idee of ze het echt nodig hebben en weten ook niet hoe vaak ze het zouden gebruiken. Het statief zou tussen de € 60 en € 125 kosten voor de poten en de kop, wat een goede prijs is voor een eenvoudig hulpmiddel.
Vervolgens kopen ze een langere en zwaardere lens en voegen meer gewicht toe aan de opstelling. Plotseling merken ze dat het goedkope statief niet goed genoeg is en dat ze iets nodig hebben dat duurzamer en stabieler is. Na de eerste fout te hebben gemaakt, beseffen ze plotseling dat ze meer onderzoek moeten doen en ze besteden ontelbare uren aan het lezen over statieven op verschillende websites en forums. Ondanks alle aanbevelingen van de profs zijn ze niet bereid te investeren in een beter statief met een goed balhoofd, dus kopen ze uiteindelijk een populair statiefsysteem voor € 200-€ 400 met een los balhoofd. Het lijkt een prima investering en het statief lijkt veel beter te zijn dan het vorige.
Na een jaar of twee beseffen ze dat hun laatste aankoop niet zo goed was, want het statief is te zwaar en moeilijk te gebruiken, vooral voor op reis. Ze beseffen dat ze in het begin naar de profs hadden moeten luisteren en een degelijk statiefsysteem hadden moeten kopen.
Andere fotografen hebben misschien een ander verhaal, waarbij ze in het begin een goedkoop statief kochten dat ze bevalt en dat ze nu nog steeds met plezier gebruiken. Het enige wat dat over hen zegt is dat ze hun statief niet zo veel gebruiken en dat wat ze hebben goed genoeg is voor af en toe gebruik. Iedereen die sterk op een statief vertrouwt (vooral landschaps- en architectuurfotografen) koopt uiteindelijk twee tot drie verschillende statieven om uiteindelijk het beste te hebben.
Een goed statief is een levenslange investering
In tegenstelling tot camera’s en zelfs lenzen die komen en gaan, is een goed statief een levenslange investering. Als je een goed statief koopt dat gemakkelijk uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten is, is de kans groot dat je het gemakkelijk zelf kunt schoonmaken en zelfs repareren zonder het ergens heen te hoeven sturen. Bekende fabrikanten van statieven bieden langdurige service en reparatiemogelijkheden voor het geval een onderdeel van het statief defect raakt of breekt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het vervangen van je statief in de toekomst…
Laat een reactie achter