Als je actief gebruik maakt van klimmateriaal zoals rolsteigers, dan moet je 100% gegarandeerd zijn dat de producten veilig zijn, maar wat moet je nu allemaal weten? Allereerst is het belangrijk dat je alleen maar steigermateriaal in huis hebt welke gecertificeerd zijn door de fabrikant. Daarnaast heb jezelf ook een belangrijk aandeel om je veiligheid te garanderen. Zo moeten jouw steigeronderdelen periodiek onderhouden en beoordeeld worden. En dan pas komt je er achter hoeveel rolsteiger onderdelen er eigenlijk wel niet zijn.
Welk steigermateriaal zien we nu allemaal in de praktijk?
Bepaald steigermateriaal is essentieel voor de opbouw van een rolsteiger. Zodra de schoren en de platforms missen dan heeft je stellage immers geen stabiliteit. Binnen de rolsteigerframes kunnen we opbouwframes en leuningframes onderscheiden. De een heeft 7 sporten en is twee meter hoog, de ander heeft 2 sporten en is een meter hoog. Alhoewel deze materialen niet te vergeten zijn, kennen we ook onderdelen die door mensen als ‘lastig’ ervaren worden. Denk hierbij aan steigeronderdelen zoals borgclips, of een kant plank set. Of ze belangrijk zijn? “JA!”. Stel je eens voor dat jij boven in de stellage aan het werk bent en de hamer wordt met de voet aangetikt en deze valt naar beneden. Dan moet je er toch niet aan denken dat deze per ongeluk bij iemand op het hoofd valt?
Welke breedte moet mijn rolsteiger hebben?
Steigermateriaal kopen is erg gemakkelijk als je van tevoren weet welke maten je wilt hebben, of benodigd bent. In de ‘steigerbranche’ zijn doorgaans drie verschillende lengtematen te verkrijgen. Zo is een smalle steiger 0.75 breed, waar een brede rolsteiger 1.35 breed is. Tegenwoordig is ook een tussenmaat te verkrijgen van 0.90 meter. Het voordeel van deze maat?Je hebt een redelijk smalle rolsteiger waarbij je de platformen en de schoren kunt plaatsen zoals jij wilt. Bij de 0.75 meter uitvoering is dit niet een vrijblijvende keuze, dit in verband met de ruimte in de breedte. Wanneer je voor de brede uitvoering gaat dan kan je twee platformen naast elkaar liggen en hiermee wordt extra werkoppervlakte gecreëerd.
Hoe vaak moet steigermateriaal gekeurd worden?
In het kader van veiligheid is het belangrijk dat steigermateriaal periodiek geïnspecteerd wordt. De wetgever schrijft hierin voor dat er periodieke keuring plaats moet vinden, minimaal eenmaal per jaar. In de praktijk blijkt dat niet altijd te gebeuren. Zo moet bijvoorbeeld een gedegen administratie bijgehouden worden over welke steigeronderdelen gekeurd zijn en wanneer dit is gedaan. Intensief werk, want dit moet per onderdeel gebeuren. Waar dit voor grotere organisaties erg belangrijk is, omdat er met personeel gewerkt wordt, zien de meeste kleinere bedrijven (ZZP-ers) hier het heil niet in. Zij geven aan hun onderdelen te inspecteren wanneer ze de rolsteiger opbouwen. Wanneer jij het niet vertrouwt, neem dan contact op met een partij die hierin gespecialiseerd is. Veiligheid gaat boven alles!
Steigermateriaal; waar rekening mee houden?
Zodra je steigermateriaal kopen gaat, voor jouw huidige rolsteiger, dan is het verstandig om je vooraf in een aantal zaken te verdiepen. Zo moet je weten welke steigeronderdelen exact benodigd zijn, welke maten, maar ook om te verifiëren welk merk er benodigd is. Tegenwoordig zijn veel onderdelen uitwisselbaar, maar sommige merken hebben nog wel afwijkende maten. Wanneer je ervoor kiest om een ander merk onderdeel te kopen, bijvoorbeeld in verband met de prijs, laat je dan vooraf informeren of de materialen wel uitwisselbaar zijn met elkaar. Laddersenrolsteigers.nl is een partij die jou uitstekend kan helpen bij het adviseren en aanschaffen van gecertificeerd steigermateriaal.
Laat een reactie achter