Niets geeft je zo’n ontspannend gevoel als lekker thuis zitten en genieten van een prachtig uitzicht met het warme zonlicht dat naar binnen schijnt. Ik weet niet of je er weleens over nadenkt, maar ramen zijn één van de beste manieren om een stukje buiten naar binnen te halen. Ze helpen je ook om, terwijl je veilig binnen zit, verbinding met de omgeving buiten te maken. Als jij overweegt om je ramen te vervangen of als je je eigen droomhuis aan het ontwerpen bent, kun je deze tien handige tips voor het kiezen van de juiste stijl voor je ramen aan de buitenkant eens bekijken.

1. Kies voor ramen die de bouwstijl van je huis weerspiegelen

raam-zonnig

Alle huizen hebben een architectonische ontwerpstijl, die ze uniek maakt. Het kiezen van ramen, die passen bij dit ethisch ontwerp, is de eerste stap bij het kiezen van de juiste soort ramen. Of je nu een modern en eigentijds huis met ramen van de vloer tot aan het plafond hebt of een huis in traditionele Tudor-stijl met klassieke ruitvormige ramen, voor iedere stijl zijn wel de juiste ramen te vinden. Houd als richtlijn de architectonische stijl van jouw huis aan.

2. Bepaal welk doel je ramen hebben

Hoewel de basisfunctie van ramen vooral is om licht binnen te laten, kunnen ze ook als deuropening dienen – zoals in het geval van een glazen schuifdeur, die toegang tot een veranda biedt. Bedenk in welke ruimtes de ramen zullen komen en hoeveel licht er naar binnen moet kunnen schijnen. Overweeg het gebruik van een zonnebuis in een dak of in een zijmuur om zo toch licht in donkere ruimtes te laten schijnen. Dit is superhandig op plekken waar voor een heel raam geen ruimte is.

3. Kleurrijke raamkozijnen en stijlen

raam-kozijn

Afhankelijk van de kleur en de stijl van de architectuur van je woning kun je kiezen voor gebruikte kozijnen en stijlen, die kleur aan de buitenkant van de woning geven. Of je nu houten of metalen kozijnen wilt, ga op zoek naar fabrikanten die kleuren aanbieden, die echt bij jouw huis passen. Als je besluit om de buitenkant van je huis een make-over te geven en de kozijnen te gaan schilderen, vraag dan aan een echte schilder wat de beste verf voor buiten is. Mocht je de oude kozijnen helemaal willen vervangen, zorg er dan wel voor dat je een circulair sloopbedrijf inschakelt. goed sloopbedrijf inschakelt zoals A van Liempd.

4. De beste accentkleuren kiezen voor de raamkozijnen

Het kiezen van een geschikte kleur voor de buitenverf kan vaak best een uitdaging zijn. Kijk buiten eens om je heen en naar de aangrenzende huizen om een idee van de bestaande kleuren te krijgen. Kies een sierlijke kleur voor je huis en overweeg om voor de raamkozijnen dezelfde kleur te gebruiken. Veel eigenaren van huizen kiezen ervoor om één kleur uit de omgeving en één of twee accentkleuren te kiezen: één voor gevel van hun huis en één voor raamkozijnen, de deuropeningen en de garagedeur. Ga naar een verfwinkel of een bouwmarkt in de buurt om kleurpaletten te bekijken want je kunt er maar beter over nadenken als de verf nog niet op de muren en op de kozijnen zit!

5. Het juiste raam voor de benodigde hoeveelheid ventilatie selecteren

raam isolatie

Eén van de meest essentiële doelen van een raam is om voor ventilatie en de circulatie van frisse lucht in de ruimtes te zorgen. Door te beslissen welk soort raam het beste bij je past, kan het juiste type raam worden bepaald. Veel kamers hebben bedienbare ramen, wat betekent dat ze naar behoefte kunnen worden geopend of worden gesloten. Vaste ramen kunnen niet worden geopend en worden vaak gebruikt in kamers waar ook grote uitgestrekte ramen of kleine ramen worden gebruikt. Over het algemeen hebben de meeste woningen een combinatie van beide soorten ramen.

6. Kies ramen die je interieur aanvullen

Hoewel het uiterlijk van je ramen natuurlijk belangrijk is, moet je er ook rekening mee houden hoe het raam functioneert en of het mooi bij de rest van het interieur staat. Het moet van je huis een geheel maken en je interieur aanvullen. In badkamers wil je ramen, die wel licht binnenlaten maar geen directe inkijk geven. Bepaal per ruimte welk soort ramen je nodig hebt en bekijk of het raam in bijvoorbeeld de woonkamer maximaal licht binnenlaat en uitzicht biedt. Het kan zijn dat een functie van de ramen in een kamer een andere grootte en vorm vereist.

7. Bepaal voordat je ramen kiest waar de zon opkomt en weer ondergaat

huis raam

Als je je huis met behulp van een architect of een aannemer ontwerpt, overweeg dan bij het bepalen van de punten van de ramen waar de zon opkomt en weer ondergaat. Afhankelijk van waar je geografisch woont, kan er als de zon laag staat veel fel licht naar binnen schijnen en dit kan wanneer je televisie kijkt vervelend zijn. Ook kan een felle opkomende zon de slaapkamer veel te vroeg verlichten. Kijk of je in bepaalde seizoenen juist kunt profiteren van de stand van de zon, want dit kan je helpen om op je energierekeningen te besparen.

8. Verschillende bedienbare ramen voor een unieke toepassing

Veel huizen maken gebruik van het klassieke schuifraam, wat betekent dat het beweegbare deel van het raam omhoog of omlaag of van links naar rechts kan bewegen. Dubbelhangende ramen bewegen op en neer en horizontale schuifregelaars bewegen het raam horizontaal. Luifelramen zijn populair in appartementen en oudere huizen en ze zijn aan de boven- of onderkant scharnierend om het raam zo schuin te kunnen openen. Trechterramen, die aan de onderkant scharnieren, worden voornamelijk boven deuropeningen gebruikt en moeten worden beschermd door een externe dakrand zodat er bijvoorbeeld geen regenwater naar binnen loopt.

9. Gebruik de ramen als het middelpunt van je interieur

woonkamer-led-verlichting

Als je schilderachtige uitzichten hebt om van te genieten of als de architectuur van je huis uniek is, gebruik dan stijlen, vormen, kleuren en details voor de ramen om je interieur mee te verfraaien. Erkerramen, die uit meerdere stukken glas bestaan, zijn ideaal voor in badkamers, keukens en zithoeken. Kijk naar unieke stijlontwerpen zoals deze details hieronder.

10. Ramen zijn een geweldig renovatieproject

Hoewel je eerste gedachten voor de verbouwing misschien over je keuken of badkamer gaan, moet je ook zeker niet vergeten om je oude ramen te vervangen. Met nieuwere productiemethoden worden de ramen steeds beter wat je kan helpen om te besparen op je energiekosten. Veel gemeentes geven subsidies voor het vervangen van oudere ramen door energiezuinige varianten. Dus vergeet het vervangen van ramen zeker niet en maak het een essentieel onderdeel van het renovatieproject voor je huis.

Laat een reactie achter