Ramen wordt al sinds jaar en dag als metafoor in de filosofie, de religie, de literatuur en de kunst gebruikt. Terwijl je nadenkt over het uitzicht vanuit een raam bij jou in de buurt, vraag je je misschien af: wat kan ik eigenlijk allemaal met de ramen bij mij thuis? In dit artikel delen we enkele geweldige tips voor het ontwerp van het raam voor in jouw huis.

Het uitzicht

Het eerste wat je te binnen schiet, als je aan een ontwerp voor je raam denkt, is het uitzicht. Wat zie je? Is het uitzicht aangenaam, interessant of uitdagend? Een raam kan een uitzicht kaderen en perspectief bieden en misschien wel onze aandacht op een bepaald item of een gedachtegang vestigen.

Het raam kan als een portaal fungeren, zodat je gedachten vrij rond kunnen dwalen. Er is een gevoel van vrijheid dat voortkomt uit het uitzicht door het raam. Het is afhankelijk van de situatie en je gemoedstoestand de grens tussen binnen en buiten, het bekende en het onbekende, veiligheid versus gevaar of verveling versus opwinding. Je kunt je ook voorstellen dat je ergens anders heen gaat, zo ver als het oog reikt. Het enige wat je hoeft te doen is het raam te openen. Je privacy kan je behouden met hard coated shutters.

Een open raam

brown and white huts and sheds outdoor view from opened glass window

Hoewel een open raam een uitnodiging kan zijn om ergens naartoe te gaan, kan het ook symbool staan voor de frisse lucht die binnenkomt. En dan niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in termen van nieuwe ideeën, nieuwe gedachten en manieren om dingen te doen. Het is ‘een verademing’ die nuttig kan zijn om onze gedachten en acties eens opnieuw te bekijken.

Omgekeerd kan het sluiten van een raam betekenen dat ongewenste invloeden van buitenaf worden afgesloten of een bepaald gezichtspunt wordt afgewezen, maar het kan ook symbool staan voor bescherming tegen gevaar of agressie.

Het raam is de grens tussen de binnen- en buitenwereld. Uit het raam kijken kan wijzen op inactiviteit, verlegenheid of terughoudendheid: je kijkt naar de wereld die voorbij gaat zonder eraan deel te nemen.

Een schoon raam

green leafed plant in front of window in shallow focus photography

Naast het uitzicht dat het biedt, kan het raam zelf ook een betekenis hebben. Als het schoon is, zien we de dingen misschien duidelijk in ons hoofd en in ons hart, terwijl een vies raam een obstructie of blokkering kan suggereren en ons kan verhinderen om ‘het hele plaatje te zien’.

Een gebroken raam

window curtain open wide

Een gebroken raam is een plotselinge verandering, die typisch de omwenteling symboliseert. Of we nu zo wanhopig zijn om eruit te komen dat we het glas kapot hebben geslagen om te kunnen ontsnappen, of dat onze kijk op de wereld is verbrijzeld door een of andere vorm van pijnlijke realisatie, een gebroken raam betekent verstoring die tijd kost om op te lossen.

De uitdrukking ‘mensen in een glazen huizen mogen niet met stenen gooien’ wordt vaak gebruikt om de kwetsbaarheid en de blootstelling aan aanvallen te symboliseren – het glas suggereert dat er niets te verbergen valt.

Laat een reactie achter