Ben je nog geen 25 jaar oud?

Geweldig!

Ik herinner me het leven van toen:

  • Leven als een echte volwassene
  • Geld verdienen (er niet om hoeven te vragen)
  • Nieuwe beslissingen & uitdagingen aangaan
  • Non-stop beoordeeld worden op jouw IMAGO.

Ja, die laatste is heel belangrijk.

De waarheid?

Jouw imago is belangrijker dan je eerder hebt geleerd.

Als je impact wilt maken op deze wereld…

En begin sterk terwijl je jong bent…

Je moet worden gezien als iemand die impact kan maken.

Laat kledingkwesties (zowel op kantoor als buiten kantoor) jouw reputatie niet in de weg staan.

Volg deze 10 stijltips voor jonge mannen hieronder.

Stijltip #1 – Heb zelfvertrouwen 

Eerst en vooral… begrijp dat een groot deel van stijl afhangt van een zelfverzekerde houding.

Zelfvertrouwen helpt je niet alleen om met vrouwen om te gaan. Het is een interne drijfveer om te onthouden wie je bent en waar je voor staat.

Wanneer je synchroon loopt met je gevoel voor dat doel, stuurt het een sterk signaal uit dat de ‘uitstraling’ die je afgeeft beïnvloedt en zelfs de kleding die je draagt.

Dus hoe bouw je dat vertrouwen op? Begin met het leren van een goede mentor. Een oudere man die zodra hij oogcontact met iemand maakt zelfvertrouwen uitstraalt (zonder er arrogant uit te zien).

Behalve dat, moet je wanneer je zelfvertrouwen mist de kunst van de macht onder de knie krijgen. Je zou verbaasd staan hoeveel eenvoudige acties zoals de ‘Superman-pose’ ons mentaal ten goede kunnen komen.

Stijltip #2 – Waardeer stijl & imago

Betreed de echte wereld – je moet je ogen openen voor de ongemakkelijke waarheid: boeken worden nu eenmaal beoordeeld op hun omslag.

Het uiterlijk doet ertoe. Vooral als het gaat om de eerste indrukken.

Is een goede persoonlijkheid ook nog steeds belangrijk? Absoluut. Maar sommige mensen zullen er nooit aan worden blootgesteld als ze niet voorbij jouw ongeïnspireerde ‘omslag’ kunnen kijken.

Om die eerste indruk te krijgen, moeten jouw stijl en imago binnen het maatschappelijk systeem van wat acceptabel is werken; dat is wat er wordt verwacht van jonge professionals.

Je wilt je kleden op een manier die je gemakkelijk die kostbare seconden kan geven om een idee te verkopen, jouw zaak te verdedigen en anderen te beïnvloeden.

Dat betekent dat je je moet houden aan frisse, schone en goed passende kleding. Dat stimuleert mensen om je serieuzer te nemen. Elke jonge arts, advocaat, consultant of verkoper moet dit begrijpen.

Het is ook belangrijk om je passend te kleden voor je leeftijd. Als je garderobe ‘student’ of ‘tiener’ schreeuwt, word je ook behandeld alsof je nog een kind bent. Je hebt elegantere kleding nodig die je volwassenheid laat zien, zodat je het respect en het vertrouwen van iedereen (jong en oud) krijgt.

Stijltip #3 – Draag goede schoenen

Draag je nog steeds hardloopschoenen (zelfs als je NIET rent)? Ontdek de andere opties.

Waarom? Het gaat allemaal om een traditionele denkschool die tegenwoordig nog steeds springlevend is: je kunt een man op zijn schoenen beoordelen.

Mensen zien schoenen als een manier om jouw vermogen te meten of om jouw carrière en sociale status in te schatten.

Dus ik geloof in het uitgeven van geld aan een paar hoogwaardige geklede schoenen. Het is een klassiek type schoeisel dat voor bijna alle gelegenheden werkt.

Een paar leren schoenen van hoge kwaliteit is één van de beste investeringen (check Floris van Bommel schoenen), op voorwaarde dat het duurzaam en comfortabel is om vele jaren te dragen (met dat het niets meer dan een lichte reiniging en af en toe wat glans nodig heeft).

Het gaat er niet alleen om om er gelikt uit te zien. Deze schoenen vertegenwoordigen aandacht voor detail en hoe zorgvuldig jij jezelf presenteert (zonder mensen enige reden te geven om je jonge leeftijd of beginnend salaris belachelijk te maken).

Stijltip #4 – Verzorg je kleding goed

Over het algemeen betekent jong zijn dat je een minder besteedbaar inkomen hebt. Budgettering is dus een must.

Maar tegelijkertijd is er geen excuus om je kleding niet in topvorm te houden.

Voor slechts een paar euro kun je selectief zijn met het kopen van dingen zoals houten hangers voor je pakken, schoenspanners voor je schoenen, een betrouwbaar strijkijzer en wasmiddel.

En dan is er nog het gratis spul – informatie. Zorg dat je weet hoe je je shirt goed moet strijken (zodat je de stof niet verpest of sporen achterlaat).

Je wilt ook leren hoe je bepaalde stoffen of materialen moet wassen en drogen en hoe je vlekken op je kleding veilig kunt behandelen.

Aan die stukjes informatie heb je echt wat aan en besparen je in de toekomst dure fouten.

Stijltip #5 – Zorg voor een goede pasvorm

Thuis kun je nog steeds genieten van het dragen van die wijde shorts of oversized shirts, ook al ben je afgevallen…

Maar vergeet niet dat dat een goede pasvorm belangrijk is. Het is je grootste zorg in de stijlpiramide (voordat je denkt aan stof en functie/stijl) voor elk kledingstuk.

Vuistregel: als het niet past (en niet enigszins kan worden aangepast) – NIET kopen. Het zal niet werken.

Stijltip #6 – Bezit een goed passend pak

Wat voor werk je ook doet, je zult waarschijnlijk op een bepaald moment in het leven een pak van hoge kwaliteit dragen.

Dus als je er een gaat kopen, zorg er dan voor dat het een klassiek pak is. Overweeg factoren zoals ingekeepte revers, de juiste lengte van de jas (de achterkant moet je billen niet volledig bedekken) en een schone, consistente stiksels (controleer dit door de ventilatieopeningen en borstzak te openen).

Neem voor elk pak dat beschikbaar is de tijd om het aan te passen. Sommige warenhuizen bieden die dienst nog steeds aan, maar de kans is groot dat je zelfstandig een kleermaker moet vinden.

Vakkundige kleermakers weten hoe ze kleine veranderingen moeten aanbrengen, die veranderen van “middelmatig” in “perfect voor jou”. Ze kunnen zelfs een pak van tien euro van de kringloopwinkel veranderen in juweeltje voor jouw kleerkast. Dat klopt – het maakt niet uit waar het pak vandaan komt. Zolang het er maar fantastisch uitziet!

Stijltip #7 – Kies KWALITEIT boven kwantiteit

Wat heb je aan een kledingkast die oververzadigd is met items die ofwel (A) niet goed aanvoelen of (B) moeilijk met elkaar te matchen zijn?

De waarheid is dat het een puinhoop is en waar de goede dingen verloren gaan in de mix, terwijl de rest moet worden weggegooid of vervangen. Terwijl je nog jong bent, is dit één van die fouten waar je blij mee bent, dat je ze ooit gemaakt hebt. Omdat het je de wijsheid geeft om op jonge leeftijd betere aankopen te doen (en dat geldt niet alleen voor kleding).

Maar je moet er ook naar streven om je eigen verwisselbare garderobe te bouwen, inclusief:

  • Een aantal goede witte en blauwe overhemden (de basis van de meeste geweldige outfits)
  • Eenvoudige stropdassen met donkere tinten blauw, groen of rood (een klein herhalend patroon is prima)
  • Jassen, broeken en schoenen met de juiste kleuren en structuren (check hiervoor een PM legend sale voor items van hoge kwaliteit)

Dit systeem biedt een reeks van alle kleding die je 99% van de tijd nodig hebt en elk stuk is iets dat je graag draagt.

Stijltip #8 – Gooi versleten kleding weg

Bepaalde jeansstijlen zijn misschien trendy tijdens je tienerjaren (zoals scheuren, gaten of rampzalige looks).

Haal die broek (of kleding met vergelijkbare stijlen) meteen uit je kast. Je wilt voorgoed uit die rebellerende, individualistische fase gaan.

Upgrade je beenmode door vast te houden aan wat werkt: schone, goed passende indigo jeans.

Koop ook een paar donkere broeken of chino’s (recht of slim fit) om wat variatie toe te voegen.

Stijltip #9 – Gooi T-shirts en hoodies weg

We weten allemaal dat Mark Zuckerberg normaal gesproken in een grijze hoodie naar zijn werk gaat – alsof hij een lokale sportschool runt in plaats van Facebook.

Maar hoeveel mannen zoals Zuckerberg zijn er op deze planeet? Precies…

De gemiddelde man heeft dergelijke privileges niet en zal op een negatieve manier worden beoordeeld als hij het soort shirts of tops draagt, dat bij vrijwilligerswerk past.

Dat omvat verschillende hoodies en t-shirts (vooral T-shirts met opdrukken). Om het veilig te spelen, doneer je het grootste deel van deze items aan een goed doel. Bewaar een klein deel voor gebruik thuis of voor in de sportschool.

Je focus moet liggen op verschillende goed passende casual button-downs en sweaters met lange mouwen. Je kunt ook kiezen voor sportshirts of poloshirts tijdens warmere dagen.

Stijltip #10 – Doe niet mee aan modetrends

Val ten slotte niet ten prooi aan de grillige grillen van de mode.

Modetrends veranderen te snel om echt onderdeel van je stijl te worden. En jonge mannen kunnen zich niet elke maand een complete herziening van de garderobe veroorloven. Dus vermijd alles wat niet in de mode is (zoals smalle stropdassen en jeans).

Houd je liever aan tijdloze kledingstukken en klassieke kleuren, patronen, texturen en combinaties (die al bestaan sinds de jongere jaren van jouw ouders en grootouders), aangezien die nooit zullen teleurstellen.

Laat een reactie achter