Stone Island is al decennia lang bekend in Nederland, maar krijgt momenteel dankzij de samenwerkingen met Amerikaanse streetwear-merken en grote muzieksterren nog meer naamsbekendheid. Onlangs heeft de investeringsmaatschappij Temasek uit Singapore een belang van 30% in het bedrijf verworven. In dit artikel bespreken we tien feiten die je waarschijnlijk nog niet over dit premium label voor bovenkleding wist.

1. De naam van het merk is afgeleid van de romans van Joseph Conrad. De twee meest gebruikte woorden in de boeken zijn namelijk ‘stone’ en ‘island’. De naam weerspiegelt ook de verbinding van het merk met water, aangezien de eerste kledingstukken werden gemaakt door ze eerst te wassen met puimsteen om zo de stof te verzachten en een Stone Island trui een versleten uiterlijk te geven.

2. Het merk Stone Island staat bekend om zijn innovatieve stoffen. Dit concept is vanaf het allereerste begin een speerpunt van het merk geweest – de eerste kledingstukken waren een serie van zeven jassen, die waren gemaakt van een stof genaamd ‘Tela Stella’, gemaakt van zeildoek die wordt gebruikt voor het afdekken van militaire vrachtwagens.

hoe-herken-je-neppe-stone-island-kleding

3. Er zijn verschillende versies van de beroemde Stone Island-badge. De originele badge had een groene rand, wat later een zwarte rand werd. Er is ook een zwart-wit versie, een badge met ‘30 ANNI’ onder het kompaslogo ter ere van het 30-jarig jubileum van het merk en een geheel zwarte versie van de badge.

4. Het merk wordt nu sterk geassocieerd met streetwear en grime muziek, maar vroeger was het vooral een favoriet merk in de voetbalwereld. Dit komt omdat het onderdeel was van de ‘terra fashion’, die in de jaren ’80 en ’90 bij voetbalfans populair werd. Ze kozen voor het dragen van designerkleding in plaats van kleding in hun teamkleuren om zo te kunnen pronken met zeldzame Europese labels, die werden ontdekt tijdens het bijwonen van uitwedstrijden en ook deels om de aandacht van de politie en de fans van de tegenstander af te leiden.

5. Enkele voorbeelden van de hightech jassen van Stone Island, die zijn gemaakt van innovatieve stoffen, zijn de Ice Jacket, die bij verschillende temperaturen van kleur verandert, de Silver Jacket, gemaakt van roestvrij staal, dat gehecht is aan een stoffen basis en de Liquid Reflective Jacket, die is gecoat met duizenden glazen microbolletjes om op die manier licht te reflecteren.

My history, my company by Carlo Rivetti - Stone Island Corporate

Credits: Stoneisland.com

6. Creatief directeur Carlo Rivetti, die het merk in 2008 overnam, komt uit een familie met een lange geschiedenis in de mode-industrie. Rivetti’s grootvader richtte in de 19e eeuw zijn eigen wolfabriek op en in de jaren ‘50 introduceerde zijn vader bij de Italianen het concept van confectiematen als alternatief voor op maat gemaakte kleding.

stone-island-trui

7. Stone Island is eigenlijk een Italiaans merk en voordat het wereldwijd bekend werd, was het vooral populair bij een Italiaanse subcultuur voor jongeren die bekend staat als ‘paninaro’, die rondhing in het Panino-café in Milaan. Ze droegen merken als Stone Island, Moncler en Best Company. Naast het uitvinden van nieuwe hightech-weefsels, neemt het bedrijf ook het verfproces zeer serieus. Het kleurenlaboratorium van het moederbedrijf Sportswear Company heeft in de loop der jaren meer dan 60.000 kleurstof recepten ontwikkeld.

stone-island-app

8. Stone Island heeft een app beschikbaar voor iPhone en Android waarmee fans van het merk het laatste nieuws kunnen ontvangen, meer over het merk kunnen lezen en kleding kunnen kopen. Sommige collecties, zoals de samenwerking met NikeLab en de eerder dit jaar gelanceerde ‘Prototype Research Series’, worden exclusief en alleen via de app uitgebracht.

9. De ‘vintage’ items van Stone Island zijn, ondanks dat het merk relatief nieuw is, toch volop te vinden. Too Hot Limited, de nummer één in Engeland op het gebied van vintage items van Stone Island, opende in juli 2017 een pop-upwinkel in Harvey Nichols.

10. De Canadese rapper Drake is één van de bekendste fans van het merk. De beroemde juwelier Ben Baller produceerde eenmalig voor de ster een gouden hanger met een ketting van Stone Island. Hij droeg dit tijdens de Boy Meets World-tour. De ketting is gemaakt van 880 gram goud en bevat 79 zwarte, groene en kanariegele diamanten van de beste kwaliteit. De diamanten zitten in het kompas van het logo. Het sieraad is $ 100.000 waard.

1 reactie

Laat een reactie achter