Het gevoel in het gezicht wordt geregeld door specifieke zenuwen en slagaders. Schade aan deze zenuwen en slagaders kan leiden tot slopende aangezichtspijn die vaak zeer moeilijk te verhelpen is.

Gemeenschappelijke kenmerken van aangezichtspijn

De kwaliteit van pijnklachten in het gezicht kan van alles zijn, van:

 • Scherp tot dof
 • Brandend tot pijnlijk
 • Constant tot met tussenpozen
 • Gelokaliseerd tot algemeen

Omdat de kwaliteit en de ernst van aangezichtspijn vele vormen kan aannemen, kan het ook moeilijk zijn om de aangezichtspijn symptomen die met de pijn gepaard kunnen gaan te karakteriseren.

Veel voorkomende begeleidende symptomen van aangezichtspijn

huid-egaal-gezicht-vrouw

Mensen met aangezichtspijn kunnen ook last hebben van:

 • Beperkte kaakbeweging
 • Uitslag op of bij het gezicht
 • Lichtgevoeligheid
 • Geluiden uit de gewrichten van de kaak
 • Symptomen van de bovenste luchtwegen: Loopneus, niezen en post-nasale druppels
 • Stoornissen van het gezichtsvermogen
 • Huid die warm aanvoelt
 • Schilfering of jeuk
 • Pijn veroorzaakt door het aanraken van het gezicht, kauwen, spreken of tandenpoetsen

Ongeacht de combinatie van symptomen is aangezichtspijn vaak slopend en resistent tegen normale huismiddeltjes. Maak daarom een afspraak met je arts om je pijnklachten in het gezicht goed te kunnen behandelen en diagnosticeren.


Oorzaken van aangezichtspijn

De oorzaken van aangezichtspijn zijn divers, omdat de slagaders en zenuwen van het gezicht gevoelig zijn voor beschadiging door verschillende bronnen.

Neurologische oorzaken

Neurologische oorzaken van aangezichtspijn zijn onder andere de volgende.

Neuropathisch: Het woord neuropathisch verwijst naar verstoring in het functioneren van zenuwen. Aangezichtspijn kan worden veroorzaakt door een storing in de nervus trigeminus, de zenuw die het gezicht en de hoofdhuid van gevoel voorziet. In de meeste gevallen wordt het precieze mechanisme waardoor de nervus trigeminus niet goed functioneert nooit gediagnosticeerd. Trigeminus neuralgie is een chronisch gezichtspijn syndroom dat zelfs na activiteiten als tandenpoetsen of het aanbrengen van gezichtsmake-up behoorlijk ongemakkelijk is.
Centraal: Centrale neurologische oorzaken zoals hoofdpijn en migraine kunnen ook gepaard gaan met aangezichtspijn klachten.

Infectieuze oorzaken

Infectieuze oorzaken van aangezichtspijn zijn onder meer de volgende.

Bacterieel: Veel bacteriële virussen kunnen delen van het hoofd zoals de tanden en sinussen aantasten en indirect aangezichtspijnsymptomen veroorzaken. Een bacteriële infectie van een tand die een abces veroorzaakt kan bijvoorbeeld leiden tot zwelling en ongemak in het gezicht. Een bacteriële infectie van het oog kan pijn veroorzaken die uitstraalt naar omliggende delen van het gezicht. Verder kunnen specifieke bacteriën, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, zenuwen van het gezicht aantasten met pijn als gevolg.
Viraal: Bepaalde virussen hebben de neiging om de zenuwen van het gezicht te infecteren en aan te vallen. Herpes, het virus dat gordelroos veroorzaakt, kan sluimeren in de nervus trigeminus en weer opduiken om een pijnlijke, blaartrekkende uitslag in het gezicht te veroorzaken. Bovendien kan de pijn terugkomen, zelfs nadat de uitslag behandeld is en weggaat. Bovendien kunnen dezelfde delen van het gezicht die bacteriën kunnen infecteren, met name de sinussen en de ogen, ook door virussen worden geïnfecteerd.

Structurele oorzaken

Structurele oorzaken van pijn in het gezicht zijn onder andere de volgende.

Musculoskeletaal: Pijn en disfunctie in de spieren die het kauwen en de beweging van de kaak regelen kunnen leiden tot slopende aangezichtspijn die gemakkelijk wordt uitgelokt door gewone handelingen als ontbijten of gapen.
Obstructie: Aanwezigheid van een speekselsteen die de speekselklier belemmert kan gezichtszwelling veroorzaken die druk uitoefent en pijn veroorzaakt.

Vasculaire oorzaken

Sommige auto-immuunziekten kunnen een ontsteking van de bloedvaten in je hoofd veroorzaken die leidt tot aangezichtspijn.

Verwondingsgerelateerde oorzaken

Ten slotte is een directe klap op het gezicht een voor de hand liggende aanleiding voor aangezichtspijn. Grote kneuzingen en misvormingen zijn een duidelijke oorzaak van gezichtspijn die je ervaart, maar let ook op kleinere snijwonden of laesies in het gezicht die verantwoordelijk kunnen zijn voor je gezichtspijn symptomen.

Deze lijst vormt geen medisch advies en geeft mogelijk niet nauwkeurig weer wat je hebt.

Gezichtspijn behandelingen en verlichting

vrouw-zand-handen-in-gezicht

Wanneer moet je naar een arts voor gezichtspijn?

De behandeling van je aangezichtspijn zal hoogstwaarschijnlijk niet oplossen via huismiddeltjes. Je moet een afspraak maken met je arts. Afhankelijk van de diagnose kan je arts de volgende behandelingsmogelijkheden aanbevelen:

Anticonvulsiva: Schrik niet, je aangezichtspijn is hoogstwaarschijnlijk niet het gevolg van aanvallen. Veel anticonvulsiva worden ook gebruikt tegen zenuwpijn en je arts kan medicijnen voorschrijven.
Antibiotica: Als je aangezichtspijn een bacteriële oorzaak heeft, zal je arts antibiotica voorschrijven. Virale oorzaken lossen niet op met antibiotica, en je arts zal in dat geval waarschijnlijk ondersteunende middelen voorstellen.
Chirurgie: Er zijn chirurgische ingrepen die zenuwvezels in het gezicht kunnen vernietigen om de pijnklachten te verminderen, vooral voor de neurologische oorzaken van aangezichtspijn. Praat met je arts over deze optie en beoordeel of het voor jou de beste optie is.

Wanneer pijn in het gezicht een noodgeval is

Zoek onmiddellijk medische hulp als je plotseling beginnende hoofdpijn ervaart die gepaard gaat met koorts of visuele symptomen. Dit kunnen tekenen zijn van Temporale Arteritis die snel behandeld moet worden om gezichtsverlies te voorkomen.

Laat een reactie achter