Het hebben van een gezond gebit vereist een leven lang zorg. Zelfs als je wordt verteld dat je een prachtig gebit hebt, is het cruciaal om elke dag de juiste stappen te nemen om jouw tanden te verzorgen en problemen te voorkomen. Uiteraard is een aanvullende tandartsverzekering ook essentieel wanneer je jouw gebit goed wil verzorgen. Dit houdt in dat je de juiste mondverzorgingsproducten aanschaft en rekening houdt met jouw dagelijkse gewoonten.

1. Ga niet slapen zonder je tanden te poetsen

tanden-poetsen

Het is algemeen bekend dat je minstens twee keer per dag je tanden moet poetsen. Veel mensen gaan echter slapen zonder hun tanden te poetsen. Het poetsen van de tanden voor het slapengaan, zorgt ervoor dat alle bacteriën en tandplak, die gedurende de dag zijn verzameld, van de tanden worden verwijderd.

2. Poets je tanden goed

De manier waarop je poetst, is van groot belang. Slecht poetsen, is bijna net zo slecht als niet poetsen. Neem je tijd en beweeg de borstel met langzame, cirkelvormige bewegingen om de tandplaque te verwijderen. Tandplak dat blijft zitten, kan hard worden waardoor je tandsteen of gingivitis (ontsteking van het tandvlees) kunt krijgen.

3. Vergeet jouw tong niet

Tandplaque kan zich ook op jouw tong ophopen. Dit kan niet alleen leiden tot een slechte mondgeur, maar het kan ook leiden tot andere mondproblemen. Poets je tong voorzichtig elke keer dat je je tanden poetst.

4. Gebruik een tandpasta met fluoride

girl with red and white toothbrush in mouth

Als het om tandpasta gaat, zijn er belangrijkere elementen dan ‘het witter maken van je tanden’ en de frisse smaak. Welke tandpasta je ook kiest, zorg ervoor dat deze fluoride bevat.

Hoewel fluoride omstreden is bij mensen, die zich zorgen maken over de invloed ervan op andere gezondheidsgebieden, zorgt het wel voor een goede mondgezondheid. Dit komt omdat fluoride de meeste bescherming biedt tegen tandbederf. Het bestrijdt de bacteriën die de achteruitgang van je gebit veroorzaken en zorgt voor een beschermende laag over je tanden.

5. Flossen is net zo belangrijk als poetsen

Veel mensen, die regelmatig poetsen, flossen hun tanden niet. Flossen is niet alleen bedoeld om etensresten tussen je tanden te verwijderen. Het is eigenlijk een manier om je tandvlees te stimuleren, de tandplaque te reduceren en het werkt ook ontstekingsremmend.

Eén keer per dag flossen is meestal voldoende om van deze voordelen te kunnen profiteren.

6. Laat je niet tegenhouden door problemen met flossen

laughing woman photo

Flossen kan, vooral voor jonge kinderen en oudere volwassenen met artritis, moeilijk zijn. Zoek in plaats van op te geven naar hulpmiddelen, die je kunnen helpen om jouw tanden te flossen. Gebruiksklare flossers uit de drogisterij kunnen echt het verschil maken.

7. Overweeg om mondwater te gebruiken

Advertenties wekken de indruk dat mondwater noodzakelijk voor een gezonde mond is, maar veel mensen gebruiken het niet omdat ze niet weet hoe het werkt. Mondwater kan op 3 manieren helpen: het verlaagt de zuurtegraad in de mond, reinigt plekken rondom het tandvlees waar je moeilijk met je tandenborstel bij kunt en het mineraliseert je tanden opnieuw. Mondwater kan als extra hulpmiddel erg nuttig zijn om de balans terug te brengen. Het is vooral nuttig voor kinderen en ouderen, die moeite met het poetsen en het flossen hebben.

Vraag jouw tandarts om specifieke aanbevelingen voor mondwater. Bepaalde merken zijn het beter geschikt voor kinderen of voor kinderen met gevoelige tanden. Mondwater op recept is ook beschikbaar.

8. Drink meer water

beker met water

Water is nog steeds de beste drank voor je algehele gezondheid en vooral voor de gezondheid van je mond. Het is als vuistregel aan te raden om na elke maaltijd water te drinken. Dit kan helpen om enkele van de negatieve effecten van plakkerig en zure voedingsmiddelen of drankjes tussen de poetsbeurten door weg te spoelen.

9. Eet knapperige groenten en fruit

Kant-en-klaarmaaltijden zijn handig, maar misschien niet zo goed als het om jouw tanden gaat. Het eten van verse, knapperige producten bevat niet alleen meer gezonde vezels, maar het is ook de beste keuze voor je tanden. Het wordt aangeraden om aan kinderen eten te geven, waar iets langer op gekauwd moet worden. Probeer alle zachte en bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden en snijdt niet alles in kleine stukjes. Laat die kaken maar werken!

10. Beperk suikerhoudend en zure voedingsmiddelen

Uiteindelijk wordt suiker in de mond omgezet in zuur, dat vervolgens het glazuur van je tanden kan aantasten. Deze zuren kunnen tot gaatjes leiden. Zuur fruit, thee en koffie kunnen ook het tandglazuur aantasten. Hoewel je dergelijke voedingsmiddelen niet helemaal hoeft te vermijden, kan het geen kwaad om hier toch op te letten.

Laat een reactie achter