Met de tijd beginnen je tanden onvermijdelijk geel te worden. Maar met de tips in dit artikel kun je het proces vertragen en zelfs omkeren.

Hoewel bij de meeste apotheken middelen om je tanden te bleken gemakkelijk verkrijgbaar zijn, kunnen veel natuurlijke remedies ook vlekken helpen verwijderen en het glazuur van je tanden helpen beschermen.

Waarom worden je tanden geel?

Tanden worden om twee redenen geel en hoe ouder je wordt, hoe sneller dit gaat:

Het glazuur wordt dunner

De buitenste tandlaag bestaat uit glazuur, dat bijna wit is gekleurd en de diepere tandstructuur beschermt. Onder het glazuur bevindt zich een laag weefsel, die dentine wordt genoemd en die geelbruin is. Wanneer de laag glazuur dunner wordt of slijt, beginnen de tanden donkerder te lijken.

Zure voedingsmiddelen, aandoeningen aan het tandvlees en veroudering kunnen het glazuur aantasten. Sommige mensen hebben ook van nature dunner glazuur.

Vlekken

Specifiek voedsel en dranken, zoals bijvoorbeeld koffie, kunnen vlekken op de tanden veroorzaken. Sommige voedingsmiddelen, die vlekken op de tanden achterlaten, kunnen ook het glazuur doen slijten waardoor de vergeling toeneemt.

Andere bronnen van vlekken zijn roken, het gebruik van andere tabaksproducten en het gebruik van bepaalde soorten antibiotica.

Hoe kun jij op een natuurlijke manier jouw tanden witter maken?

De volgende tips kunnen je helpen om jouw tanden witter te maken:

1. Breng veranderingen aan in je dieet

gezond-eten-pot

Het elimineren van voedsel, dat vlekken op de tanden achterlaat, kan het ontstaan van nieuwe vlekken voorkomen. Voedingsmiddelen en drankjes die tannines bevatten, zoals wijn en thee, kunnen ook vlekken op de tanden veroorzaken. Koffie en donkere frisdranken en sappen kunnen de tanden ook geel maken.

Zure voedingsmiddelen kunnen de tanden geel laten lijken omdat het glazuur sneller zal slijten. Mensen die zich zorgen maken over de kleur van hun tanden, moeten een overmatige consumptie van citrusvruchten, koffie en frisdrank vermijden en ze moeten altijd nadat ze iets hebben gegeten of gedronken hun tanden poetsen.

Tandartsen raden meestal aan om na het eten 30 minuten te wachten voordat je de tanden poetst. Zuren kunnen het glazuur verzwakken, dus te snel poetsen kan ook schade veroorzaken.

Stoppen met roken of het gebruiken van andere tabaksproducten kan het risico op het krijgen van nicotinevlekken verminderen. Het kan ook tandbederf en aandoeningen aan het tandvlees, die beide het glazuur kunnen beschadigen en problemen met de mondgezondheid kunnen veroorzaken, voorkomen.

2. Probeer oil pulling

Oil pulling is de term voor het wassen van de mond met olie om zo het vuil, bacteriën en stukjes tandsteen te verwijderen. Het is geen vervanging voor regelmatig poetsen of flossen, maar sommige onderzoeken hebben wel bewezen dat het wassen van de mond met bepaalde oliën kan helpen om de tanden witter te maken.

De American Dental Association (ADA) beschouwt oil pulling als onconventionele tandheelkunde en zegt: “Er zijn geen betrouwbare wetenschappelijke onderzoeken die kunnen aantonen dat oil pulling gaatjes vermindert, tanden witter maakt of de mondgezondheid en het welzijn verbetert.”

Om deze methode te proberen, moet je je mond na het poetsen één minuut lang met olie reinigen en die olie daarna dan uitspugen.

Oliën die geschikt zijn voor oil pulling zijn onder andere:

Kokosolie

Zonnebloemolie

Sesamolie

3. Poetsen met baking soda

Baking soda kan vlekken op het tandoppervlak voorzichtig wegpoetsen. Sommige mensen zijn bang dat de baking soda te hardnekkig is en het glazuur kan laten slijten, maar een onderzoek uit 2017 heeft laten zien dat het een veilige manier is om vlekken te verwijderen.

Baking soda kan ook helpen om bacteriën te bestrijden, wat suggereert dat het mogelijk tandplaque kan verminderen en tandbederf kan voorkomen.

4. Het gebruik van waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een mild bleekmiddel dat kan helpen om gekleurde tanden witter te maken. Voor optimaal bleken kan een persoon één á twee minuten per dag gedurende een week zijn tanden met een mix van baking soda en waterstofperoxide poetsen. Je moet dit slechts maar af en toe doen. Je kunt buiten de deur je tanden bleken, maar je kunt ook tanden bleken thuis. Er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden.

Waterstofperoxide kan de tandgevoeligheid verhogen en daarom is het niet geschikt voor langdurig gebruik of voor mensen die al gevoelige tanden hebben.

5. Maak je tanden witter met fruit

laptop met fruit

Papaïne en bromelaïne, wat enzymen zijn die respectievelijk voorkomen in papaja’s en ananassen, kunnen beide helpen om je tanden witter te maken.

Een onderzoek uit 2012 vond voorlopig bewijs dat oplossingen die deze ingrediënten bevatten de tanden iets witter konden maken. De auteurs van dit onderzoek waarschuwen echter wel dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of deze enzymen echt effectief zijn of niet.

6. Zorg voor een uitstekende mondhygiëne

Het handhaven van uitstekende mondhygiëne is het belangrijkste dat een persoon kan doen om het geel worden van de tanden te verminderen.

Regelmatig poetsen en flossen beschermt het glazuur, voorkomt het bederf van het tandvlees en verwijdert vlekken.

Een goede mondhygiëne omvat:

Minstens twee keer per dag de tanden poetsen. Een persoon moet ervoor zorgen dat hij ook rond het tandvlees en de achterkant van de tanden schoonmaakt.

Gebruik van een tandpasta met fluoride. Fluoride kan tandbederf bestrijden en zelfs keren. Hoewel sommige mensen tegen het gebruik van fluoride zijn, geloven tandartsen dat fluoride veilig en gunstig voor je tanden is.

Flossen om tandplaque tussen de tanden te verwijderen.

Methoden die niet werken

Natuurlijke manieren om de tanden te bleken die de tanden kunnen beschadigen, zijn onder meer het gebruik van:

Citroenen

Sinaasappels

Appelcider azijn

Actieve kool

Tot slot

Maar weinig mensen hebben van nature witte tanden omdat tanden naarmate ze ouder worden vaak geler worden. Het handhaven van een uitstekende mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandarts kunnen echter wel helpen om de tanden witter te houden.

Gele tanden zijn meestal niet het teken van een gezondheidsprobleem, maar een tandarts kan de tanden natuurlijk wel controleren op glazuurverlies en tandbederf.

Natuurlijke remedies kunnen mensen helpen om hun tanden thuis witter te maken. Een tandarts kan ook het professioneel bleken van de tanden aanbieden.

1 reactie

Laat een reactie achter