Het kopen van nieuwe vloerkleden of een vloerbedekking kan best overweldigend aanvoelen omdat er zoveel keuzes zijn en beslissingen moeten worden genomen. Door genoeg tijd te nemen, het juiste onderzoek te doen en bij de juiste winkel te gaan kijken, wordt de klus gemakkelijker en kun je een tapijt kiezen, waarvan je nog jarenlang plezier zult beleven.

Kijk naar het soort vezels en de garanties     

hoogpolig-vloerkleed-woonkamer    

Leer meer over de soorten vezels en zoek uit welke vezels het meest geschikt voor jou zijn. Niet alle vezels zijn hetzelfde. Er zijn natuurlijke vezels, zoals bijvoorbeeld wol en synthetische vezels, die vaker worden gebruikt voor het maken van kamerbreed tapijt of een vloerbedekking. Zorg ervoor dat je weet wat de kenmerken van elk type vezel zijn, zodat je tijdens het winkelen vrijwel onmiddellijk een aantal tapijten kunt uitsluiten.

Ga er niet vanuit dat de ene vezel altijd beter is dan de andere. Elk type vezel heeft zijn eigen voor- en nadelen en de overige componenten van het tapijt hebben een even grote invloed op hoe het tapijt zal zijn.

Leer meer over de beoordelingen over en de garanties van de fabrikant. De aanschaf van een tapijt of een vloerbedekking is voor de meeste mensen een grote investering, dus zorg ervoor dat je een product koopt dat geschikt is voor de omgeving waarin je het wilt gaan gebruiken zodat je er jarenlang profijt van zult hebben. Veel garanties dekken bijvoorbeeld geen trappen, dus als je een vloerbedekking voor op de trap koopt, zoek dan naar een soort van een fabrikant, die ook een garantie voor het gebruik op de trap geeft. Zelfs als je nooit van plan bent om aanspraak op de garantie te maken, tonen deze garanties het vertrouwen dat de fabrikant in zijn product heeft. Als een garantie geen lange of geen uitgebreide dekking biedt, is dat een goede indicatie dat de fabrikant niet verwacht dat de vloerbedekking een lange levensduur zal hebben.

Bepaal de kwaliteit

laagpolig-vloerkleed

Leer hoe je de kwaliteit van een tapijt of van de vloerbedekking kunt bepalen. Je hoeft geen expert op dit gebied te worden, maar als je een algemeen idee hebt van de verschillende factoren, die bijdragen aan de kwaliteit van een tapijt en hoe goed het zal presteren, kun je voorkomen dat je het verkeerde tapijt kiest.

Bekijk het gewicht van het tapijt of van de vloerbedekking. Het gewicht van de pool van het tapijt (dus de achterkant is niet inbegrepen) wordt aangegeven per vierkante meter en gemeten in grammen. Helaas gebruiken te veel verkopers het totale gewicht als een belangrijk cijfer voor hun verkooppraatje en laten ze klanten geloven dat een zwaar gewicht gelijkstaat aan een beter tapijt. Dit is niet altijd het geval want het gaan dus om het gewicht van de pool en het kopen van een tapijt op basis van alleen het totaal gewicht kan resulteren in het kopen van een tapijt dat niet aan jouw behoeften voldoet.

Zoek een goede winkel

vintage-vloerkleed

Kijk wat rond en vind een winkel waar je je prettig voelt. Veel mensen voelen zich kwetsbaar tijdens het winkelen voor vloerbedekking omdat de kwaliteit van het tapijt niet altijd meteen duidelijk is, dus klanten moeten eigenlijk de verkoper volledig kunnen vertrouwen. Zorg ervoor dat je te maken hebt met een verkoper waarvan jij denkt dat je deze kunt vertrouwen en dat je gaat winkelen in een winkel waar je een positieve ervaring kunt verwachten. Stel de volgende vijf vragen om er zeker van te zijn dat je blind op de verkoper kunt afgaan:

  1. Hoe lang heb je al ervaring met de verkoop van tapijten of vloerbedekking?
  2. Wat is er in de prijs inbegrepen?
  3. Wie komt het tapijt brengen of de vloerbedekking leggen?
  4. Werk je met vaste leggers en zijn die verzekerd?
  5. Heb je referenties? Kan ik eerder werk zien?

Ga er niet vanuit dat een winkel met meerdere filialen of een bekende naam altijd de beste optie zal zijn. Deze winkels geven veel geld uit aan advertentiecampagnes, die je laten geloven dat ze de goedkoopste of de meest deskundige op dit gebied zijn, maar dat is niet altijd het geval. Vergelijk verschillende verkopers om je zo te helpen beslissen waar je je tapijt of vloerbedekking het beste kunt kopen.

Sta jezelf niet toe om iets te zeggen waar je je niet prettig bij voelt. Verwelkom de mening of de suggestie van een verkoper, maar als je het gevoel hebt dat ze je dwingen om een product te kopen waar je niet volledig achterstaat, loop dan weg. Bij deze soort verkopers gaat het dan puur om hun eigen verkoopprestaties.

Vraag om meerdere offertes. Het kan zijn dat de prijzen aanzienlijk per winkel kunnen verschillen, dus als je eenmaal een tapijt of een vloerbedekking hebt geselecteerd, vraag dan bij twee of drie winkels een offerte aan. Zorg ervoor dat de prijs inclusief alles is wat je nodig hebt: als je vloerbedekking wilt laten leggen, zorg er dan ook voor dat alle kosten voor het leggen en de eventuele BTW zijn inbegrepen. Als je alleen het tapijt of de vloerbedekking bij die zaak koopt, zorg er dan voor dat het ondertapijt en alle andere materialen die je nodig hebt, zijn inbegrepen zodat je meteen aan de slag kunt en niet voor extra kosten komt te staan.

Probeer geen offertes voor verschillende producten te vergelijken. Als je offertes krijgt van bedrijf A en bedrijf B, zorg er dan voor dat dat wel voor hetzelfde tapijt of vloerbedekking is of op zijn minst van iets met dezelfde kwaliteit. Anders ben je appels met peren aan het vergelijken en weet je ook niet welke verkoper je de beste prijs kan bieden.

Beslis vol vertrouwen wat je leuk vindt

vintage-vloerkleed-bruin

Kies een stijl, die echt bij je past. Hoewel er honderden tapijten en soorten vloerbedekking beschikbaar zijn, kunnen ze allemaal worden ingedeeld in slechts een paar stijlcategorieën. Zoek naar meer informatie over de voor- en nadelen van elke stijl, zodat je weet of het echt fijn bij jou thuis te gebruiken is.

Baseer je beslissing niet uitsluitend op het uiterlijk. Als je een tapijt kiest zonder rekening te houden met de details van de constructie, kan dit ertoe leiden dat het tapijt er door vlekken en vervuiling over een paar jaar al niet meer mooi uitziet.

Neem eventueel staaltjes mee naar huis! De kleur van het tapijt zal er onder verschillende lichtomstandigheden er anders uitzien, dus de kleur in de winkel kan er bij jou thuis er geheel anders uitzien. Vraag de verkoper om een staaltje van het tapijt of de soort vloerbedekking zodat je het thuis nog even rustig kunt bekijken.

Doe geen impulsaankoop waar je misschien later spijt van krijgt. Als je niet zeker weet of je al het nodige onderzoek hebt gedaan en alle belangrijke vragen hebt gesteld, wacht dan even met je aankoop totdat je er wel echt klaar voor bent.

Laat een reactie achter