Er zijn mensen die het liefst iedere nacht dicht tegen hun partner aanliggen, en zelfs slecht slapen als zij een nachtje alleen in bed belanden. Daar staat tegenover dat er ook genoeg mensen zijn die knettergek worden van elkaars gedraai, gesnurk of gedoe. In welke categorie val jij? Slaap je het liefst tegen iemand aan, of zou je diep in je hart het liefst een paar meter afstand creëren?

Slapen doe je op je eigen manier

slapen

Als er iets is dat heel persoonlijk is, dan is het wel de manier waarop je slaapt. Waar je veel andere gewoontes nog wel iets kunt veranderen, is dat bij slapen niet of nauwelijks het geval. Je bent tenslotte niet bij bewustzijn als je het doet, en kunt je gedrag dus niet echt sturen. Ben jij dus iemand die het liefst overdwars in het bed ligt en gedurende de nacht alle kanten op rolt, dan kun je daar doorgaans weinig aan doen.

Als je in je eentje in een bed slaapt, dan is het ook helemaal niet nodig om daarover na te denken. Je hebt alle ruimte en je stoort niemand met je nachtelijke gewoel en het claimen van het hele bed. Heb je echter een partner, dan kan het lastig worden. Diegene wil ook vast en zeker een beetje comfortabel kunnen liggen, liefst zonder regelmatig een hand (of voet…) in zijn of haar gezicht geslagen te krijgen. Maar zelfs mensen die grotendeels stilliggen kunnen elkaar irriteren in bed. Zo zijn er mensen die simpelweg van iedere beweging die zij voelen wakker worden. Iedere keer als een partner zich ook maar een klein beetje beweegt, worden zij uit hun slaap gewekt. Er is minder nodig voor een echtscheiding, zou je zeggen.

Hoe los je het op?

slapen-partner

Heb je ’s nachts last van elkaar, dan is het het beste om dat samen te bespreken. Het is misschien niet leuk om te zeggen dat je last hebt van je partner, maar het niet zeggen en je in stilte ergeren is nog minder gewenst. Maak het bespreekbaar, en zoek samen naar een oplossing.

Slapen jullie onder een 2-persoons dekbed? Als je erg gevoelig bent voor bewegingen, is het handig om dit te veranderen. Via dit dekbed zit je als het ware aan elkaar verbonden, en voel je iedere beweging van de ander. Een 1-persoons dekbed kan dan een betere keuze zijn. Helpt dat niet genoeg? Dan kun je in je tweepersoonsbed twee losse matrassen plaatsen. Deze liggen nog steeds tegen elkaar aan, maar je voelt elkaars bewegingen stukken minder dan op een tweepersoonsmatras. Voor de meeste mensen is dit voldoende om weer allebei lekker te kunnen slapen, al blijft het bij de wildste slapers natuurlijk tricky om ernaast te liggen.

Laat een reactie achter