Terugkeren vanuit het buitenland kan best spannend zijn! Ze zeggen dat aan alle leuke dingen een einde komt en helaas zal dat ook gelden aan jouw avonturen in het buitenland. Ook als je een tijdje in het buitenland hebt gewerkt, zul je waarschijnlijk gemengde gevoelens hebben over het weer naar huis gaan.

Natuurlijk kijk je er echt naar uit om oude vrienden weer te zien, bij te praten met familie en weer bij je favoriete tentje te gaan eten. Maar er is ook dat moeilijke gevoel dat thuis misschien niet meer helemaal als thuis zal voelen.

Terug naar huis gaan, is niet zo eenvoudig als het boeken van een vliegticket en het afscheid nemen van je geadopteerde thuisland. Het kan behoorlijk wat tijd en moeite kosten om weer te re-integreren in de stad waar je woonde, de gemeenschap waaruit je kwam en ongeacht of je nu zes maanden of vijf jaar bent weggeweest, het zal niet makkelijk zijn om je oude leven weer op te pakken. Je moet dan ook weer een aantal papierzaken regelen zoals bijvoorbeeld het zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering 2020.

Maar maak je maar geen zorgen, want in dit artikel hebben we negen nuttige tips voor je op een rijtje gezet over hoe je na een tijdje werken in het buitenland weer kunt re-integreren. Thuiskomen na een verblijf in het buitenland is ook iets wat bij het avontuur hoort.

Onze beste tips voor het oppakken van jouw leven na terugkomst uit het buitenland

Stel je verwachtingen bij

Voordat je terugkeert uit het buitenland, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van hoe je leven eruit zal zien als je weer thuis bent. Vooral als je al vele jaren in het buitenland woont, moet je dat accepteren en je moet in je achterhoofd houden dat jij bent veranderd door het reizen en het werken in het buitenland maar dat ook het leven van je vrienden en je familie niet heeft stilgestaan.

Ze houden nog steeds van je, maar ze hebben ook hun eigen leven en het zou naïef zijn om te verwachten dat je gewoon weer het leven kunt oppakken waar je voordat je vertrok was gestopt.

Mensen zullen baby’s hebben gekregen, aan een nieuwe baan zijn begonnen en naar verschillende steden zijn verhuisd. Bereid je hier mentaal op voor want dan zul je minder teleurgesteld zijn als dingen niet meer zijn zoals ze ooit waren.

Wees proactief met je vriendschappen

vrienden-groep

Als de eerste opwinding na thuiskomst na een paar dagen is verdwenen, heb je misschien het gevoel dat alle anderen een leven hebben, waar jij niet meer in past. Hoe pijnlijk dat ook kan zijn, onthoud dat jij degene was die in de eerste plaats vertrok.

Je vrienden hebben een druk leven en ze hebben het al lang zonder jou moeten stellen. Maar dat betekent niet, dat ze niet meer om je geven. Het betekent gewoon dat je misschien een andere plek in hun leven hebt gekregen, dan die je ooit had.

Dus wees proactief als je ze graag wat vaker wilt zien. Bel ze, sms ze, nodig ze uit voor het avondeten. Misschien kunnen ze hun favoriete nieuwe restaurant aan je laten zien. Het kan even duren voordat je je weer een deel van hun leven voelt, maar heb geen medelijden met jezelf. In plaats daarvan moet je actief contact opnemen en laten zien hoe belangrijk ze voor je zijn.

Probeer een nieuwe buurt uit

Wanneer je terugkeert uit het buitenland, kun je dat zien als een kans om je geboortestad met nieuwe ogen te herontdekken. Het is verleidelijk en zeer comfortabel om gewoon terug te gaan naar je oude buurt. Maar als je niet terugkeert naar je oude huis of appartement, bekijk dan eens een buurt waar je minder bekend mee bent?

Op die manier heb je veel nieuwe cafés, winkels en parken om te verkennen. Bovendien zul je je ook minder nostalgisch voelen als je, elke dag langs je favoriete oude uitgaansplekken loopt.

Maak nieuwe vrienden

four person hands wrap around shoulders while looking at sunset

In het begin zul je graag oude vrienden ontmoeten, verhalen uitwisselen en elkaar vertellen over wat er allemaal is gebeurt in de tijd dat jullie elkaar niet hebben gezien. Maar nadat die nieuwigheid er af is en iedereen weer naar zijn normale leven terugkeert, is het mogelijk dat je je een beetje eenzaam voelt. Natuurlijk mis je je vrienden tijdens je reizen en de tijd in het buitenland.

De beste manier om dit te bestrijden, is door actief nieuwe vrienden te maken. Als volwassene kan het, vooral in je woonplaats, moeilijk zijn om vrienden te maken. Maar gelukkig heb je waarschijnlijk tijdens je reizen een aantal geweldige sociale vaardigheden opgedaan.

Word lid van een sportteam of boekenclub, ga naar enkele bijeenkomsten over onderwerpen die je interesseren, of word lid van een lokaal goed doel en steun een doel waar je om geeft. Je zult gelijkgestemde mensen ontmoeten, nieuwe vrienden maken en nieuwe herinneringen creëren.

Bereid je voor op een cultuurschok

Als je dacht dat je de cultuurschok al achter de rug had, moeten we je helaas teleurstellen. Een omgekeerde cultuurschok zul je ook zeker ervaren. Zelfs als je maar een jaar of minder in het buitenland hebt gewoond, kunnen veel dingen die in het verleden volkomen normaal waren, als vreemd en onbekend aanvoelen.

Eenvoudige dingen zoals eettijden. Thuis zal je meestal rond 18.00 of 19.00 uur avondeten maar als je een tijdje in Spanje of Italië hebt gewoond, ben je aan veel later gaan eten gewend en kost het je lichaam een tijdje om zich weer aan te passen.

Geef jezelf de tijd om weer tot rust te komen en oefen geen druk uit op jezelf om je op een bepaalde manier te voelen. Deze dingen kosten tijd.

Blijf deel uitmaken van de reisgemeenschap

vliegveld reizen

Na jouw avonturen in het buitenland kunnen dingen een beetje stagneren als je eenmaal thuis bent. Maar wie zegt dat je, omdat je niet meer in het buitenland bent, geen deel meer kunt uitmaken van de internationale reisgemeenschap?

De moderne technologie maakt het heel gemakkelijk om in contact te blijven met reizigers, nieuwe mensen te ontmoeten en een kijkje in hun leven te blijven nemen.

Waarom zou je je niet aanmelden voor Couchsurfing en een paar reizigers op je bank laten slapen? Je zult nieuwe vrienden maken en je geboortestad aan reizigers kunnen laten zien. Je kunt ook lid worden van expat-communities op Facebook of Meetup.com.

Blijf de taal leren

Ben je bang dat je de nieuwe taal, die je hebt geleerd, zult verleren zodra je thuiskomt? Het is absoluut niet nodig om je Italiaans te laten versloffen.

Download apps zoals Duolingo of Babbel en blijf je vocabulaire en grammatica oefenen. Of nog beter, ga op zoek naar mensen met wie je in hun moedertaal kunt praten en jij kunt hen in ruil daarvoor natuurlijk helpen met hun Engels.

Je zou zelfs een taalvriend kunnen vinden, die je eens per week kunt ontmoeten. Je leert ze Engels, ze leren je hun taal. En als extra bonus maak je nieuwe vrienden.

Wees een toerist in je eigen woonplaats

body of water under white sky

Alleen omdat je niet meer reist, wil dat nog niet zeggen dat je geen reiziger meer bent! Als je je weekends in het buitenland doorbracht met het verkennen van je stad, kun je dat natuurlijk thuis ook blijven doen.

Er zijn waarschijnlijk tientallen activiteiten en bezienswaardigheden die een reisgids in je woonplaats zou aanbevelen en die jij nog nooit eerder hebt gezien. Of misschien niet meer sinds dat je er op schoolreis bent geweest.

Koop een klein boekje over je stad en maak een lijst met alle bezienswaardigheden in je woonplaats en de omgeving die je altijd al wilde bezoeken, maar waar je nooit aan toe bent gekomen. Nodig vervolgens je oude en nieuwe vrienden uit om ze samen met jou te verkennen. Dicht bij huis reizen, kan ons net zoveel leren als de wereld rondreizen.

Naar huis terugkeren na een verblijf in het buitenland is een uitnodiging om avonturen te beleven op een plek, die je misschien eerder over het hoofd hebt gezien! Zorg er wel voor dat je weer een Nederlandse zorgverzekering afsluit. Op het internet zijn er tegenwoordig veel sites om de goedkoopste zorgverzekering voor jou te vinden.

Word enthousiast om je volgende avontuur in het buitenland te gaan plannen

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, kun je verwachten dat je reislust nooit zal verdwijnen. Een reiziger blijft een reiziger en hoewel je voorlopig weer thuis bent, betekent dit niet dat je niet weer snel de kriebels krijgt om je koffers te pakken.

Begin met het plannen van je volgende reis. Of het nu een weekendje weg is of je weer een baan in het buitenland gaat zoeken ga je dromen achter na.

En wie weet, ga je misschien heel snel naar je volgende avontuur in het buitenland. Er zijn immers genoeg banen in het buitenland te vinden.

Thuiskomen vanuit het buitenland is een ander opwindend hoofdstuk

Of je nu terugkeert naar huis nadat je tien jaar in het buitenland hebt gewoond of tijdelijk in het buitenland hebt gewerkt, thuiskomen vanuit het buitenland is altijd een beetje bitterzoet en kan veel moeilijker zijn dan je zou verwachten. Dat is helemaal niet erg. Geef jezelf voldoende tijd om je weer te vestigen in je oude stad. Maar niet in je oude leven. Het leven in het buitenland heeft je waarschijnlijk ten goede veranderd.

Laat een reactie achter