Alles waarmee we geld kunnen besparen, zijn wij dol op.
Programmeerbare thermostaten doen dat.
Eenmaal geprogrammeerd, hoef je nooit meer te knoeien met je thermostaatinstelling. En als je het goed programmeert, kunt je tot wel € 150 per jaar aan energiekosten besparen.
Geweldig, toch?
Voordat je er snel een gaat kopen (of door een verwarmingsinstallateur bij jou in de buurt er een laat installeren), moet je een paar dingen weten.
Bekijk onze onmisbare tips voor het kopen van een programmeerbare thermostaat.
Tip 1: zorg ervoor dat je het ook daadwerkelijk kunt gebruiken
Heb je ooit een nieuwe afstandsbediening voor je tv gekocht en dat deze niet compatibel was met het merk van de tv? Ja, dat kan ook met programmeerbare thermostaten gebeuren.
Koop pas een programmeerbare thermostaat als je zeker weet dat deze met jouw verwarmings/koelsysteem werkt.
Dingen om in gedachten te houden zijn:
- Het soort systeem dat je hebt — AC/luchtwarmtepomp versus warmtepomp.
- Aantal fasen — eentraps versus tweetraps.
- Bedrading — zorg ervoor dat de gewenste programmeerbare thermostaat evenveel aansluitingen als jouw huidige thermostaat heeft. Om dit te bekijken, verwijder je het paneel van je huidige thermostaat. Bekijk welke aansluitingen hij heeft en vergelijk je het met de gebruikershandleiding van de programmeerbare thermostaat op de website van de distributeur.
Tip 2: zorg ervoor dat het bij jouw levensstijl past
Nee, we bedoelen niet jouw obsessie voor postzegels verzamelen. We bedoelen jouw levensstijl: het natuurlijke patroon dat je hebt van wakker worden, naar je werk gaan, naar huis gaan en weer gaan slapen. Dit is voor iedereen anders. Je hebt dus een programmeerbaar thermostaatmodel nodig dat zich aan die veranderingen kan aanpassen. Neft thermostaten zijn daarvoor wel geschikt.
Programmeerbare thermostaten zijn er in vier verschillende planningsmodellen, die variëren in het aantal dagen dat je verschillende temperatuurschema’s kunt instellen:
7-daags model — voor wilde en gekke mensen met wilde en gekke schema’s, kun je met dit model voor elke dag van de week (maandag-zondag) een ander temperatuurschema instellen.
5-1-1 model — hiermee kun je drie verschillende temperatuurschema’s instellen:
- maandag t/m vrijdag
- zaterdag
- zondag
5+2 model — hiermee kun je twee verschillende temperatuurschema’s instellen:
- maandag t/m vrijdag (weekdagen)
- zaterdag en zondag (weekend)
1-week model – als jouw leven zo voorspelbaar is als de opkomende zon, dan is dit model echt iets voor jou. Hiermee kun je slechts één temperatuurschema voor maandag tot en met zondag instellen.
Kies het model dat bij jouw schema past. Kiezen voor de goedkoopste (1 week) kan je op de lange termijn meer kosten omdat je deze mogelijk niet goed zult gebruiken.
Tip 3: onthoud de zonering
Heb je een gezoneerd verwarmings-/koelsysteem, lees dit dan alsjeblieft. Je zult ons later dankbaar zijn.
Onthoud dat jouw zonesysteem meerdere thermostaten heeft, namelijk één om elke zone te bedienen.
Er zijn programmeerbare thermostaten, die kunnen fungeren als een ‘hoofdthermostaat’ om alle andere thermostaten in huis te regelen. Dus als je een zonesysteem hebt, zoek dan naar deze functie wanneer je aan het winkelen bent. Op die manier hoef je niet meerdere programmeerbare thermostaten te programmeren. Werk slimmer, niet harder!
Laat een reactie achter