Of je nu van plan bent om in de nabije toekomst wat aanpassingen in huis te maken of dit misschien pas over een tijdje van plan bent, het is goed om te weten welke soorten aanpassingen je kunt maken om het in huis comfortabeler te maken. Het is tenslotte jouw huis en jij moet er elke dag in leven.

Het huis in- en uitgaan

Het bevestigen van een leuning, kan nuttig zijn als er trappen naar je voordeur lopen. Overweeg ook om buiten verlichting op te hangen om je zo te helpen je weg naar binnen te vinden als het donker is. Hang de lampen op een plek dat als ze gaan schijnen het je slaap niet zal verstoren of je buren zal irriteren.

Je kunt overal in huis aanpassingen doorvoeren,

Ontdek de vele manieren waarop je je huis kunt aanpassen om het wonen comfortabeler te maken.

De deur open doen

open wooden door

Als het moeilijk voor je is om bij de voordeur te komen, overweeg dan om een systeem te laten installeren waarmee je met bezoekers kunt praten en waarmee je kunt beheren wie je binnenlaat:

  • Een intercom, zodat je er gemakkelijk achter kunt komen wie er voor de deur staat.
  • Een eenvoudig te monteren draadloze deurbel, die wordt geleverd met een telefoon die je in de buurt van je stoel kunt houden. Vervolgens kun je ook denken aan een sta op stoel, waardoor je makkelijker je stoel uit kunt komen.
  • Een video-intercom, zodat je kunt zien wie er voor de deur staat – op sommige video-intercoms kun je ook op een knop drukken om de deur vanaf een afstand te openen.

Een door de politie goedgekeurde sleutelkluis, waarbij de sleutel van de voordeur in een beveiligde box bij de voordeur wordt bewaard, is een goede optie als je wilt dat vrienden, familieleden of verzorgers zichzelf kunnen binnenlaten.

Veel doe-het-zelf zaken en slotenmakers hebben deze draadloze deurbellen en sleutelkluizen op voorraad. Je kunt een familielid, een verzorger of bijvoorbeeld een thuiszorginstantie vragen om je te helpen deze kluis te laten installeren.

Bewegen rondom en in het huis

Zorg ervoor dat je huis goed verlicht is. Overweeg om lampen met een bewegingssensor te laten installeren, die automatisch worden ingeschakeld wanneer je uit bed komt of een kamer binnenkomt.

Het verbreden van de deurposten of het veranderen van de richting waarin je deuren opengaan, kan je helpen, vooral als je een rolstoel gebruikt, om beter te kunnen bewegen.

Als je merkt dat je véél meer ruimte nodig hebt of als je essentiële voorzieningen (zoals de toilet of de douche) op één verdieping wilt houden, kan het uitbouwen van je huis ook een optie zijn. Vraag hierover advies aan een gekwalificeerde expert of een architect.

Trappen

Een extra leuning of een traplift kan het gemakkelijker maken om de trap op en af te gaan. Afhankelijk van de grootte en de indeling van je huis, is het misschien zelfs wel mogelijk om een rolstoellift te laten installeren.

Bedenk wel dat als je een huis huurt of de toegang deelt met andere mensen, je misschien voordat je de wijzigingen gaat aanbrengen toestemming moet vragen aan de huisbaas of je buren.

Opstaan en aankleden

Als je het moeilijk vindt om in bed of uit een stoel te komen, kun je deze meubels laten verhogen zodat je niet meer door je knieën hoeft te gaan. Je kunt ook elektrische stoelen en speciale bedden aanschaffen of huren, die je in een positie kunt brengen van waaruit het gemakkelijker is om te gaan staan of je juist te laten zitten of liggen. Om je vervolgens comfortabeler door het huis te lopen zou je kunnen denken aan een rollator.

Ook kunnen grijpers je helpen om items op te pakken en een schoenlepel met lange steel kan handig zijn om je schoenen mee aan te trekken.

In de badkamer

houten-vloer-badkamer

Denk erover om ook enkele wijzigingen in je badkamer aan te brengen. ‘Handsfree’ toiletten hebben automatische was- en droogfuncties, die werken terwijl je er nog op zit. Badliften ondersteunen je gewicht bij het in- en uitstappen, terwijl baden met een opening aan de zijkant ervoor zorgen dat je niet over de zijkant hoeft te klimmen. Je bad inruilen voor een douchecabine betekent natuurlijk dat je recht naar binnen kunt lopen.

Maak je je zorgen dat je bad of wastafel zal overstromen? Een speciaal apparaatje waarmee het water slechts een bepaald niveau kan bereiken of een overstromingsdetector die een meldkamer waarschuwt als het bad of de wastafel begint te overstromen, kan je dan gemoedsrust geven.

Je kunt ook sponzen met een houten steel met een handvat of een badmat met een voetenreiniger kopen om te voorkomen dat je voorover moet buigen.

Laat een reactie achter