Door op jouw energieverbruik in huis letten, kun jij veel besparen op jouw energierekening. Je kunt dit al doen door het aannemen van een paar dagelijkse gewoonten of door het installeren van energiezuinige alternatieven voor jouw gewone apparaten. Ze helpen allemaal om jouw energierekening te verlagen en de CO2-uitstoot van jouw huishouden te verminderen.

Daarom hebben wij 5 simpele tips om energie te besparen verzameld, die doorgaans in energiezuinige huizen worden gebruikt, zodat jij ze van jouw lijstje kunt afvinken en kunt beginnen met besparen.  

Verwarming

1. Laat jouw cv-ketel nakijken

oude-cv-ketel

Jouw cv-ketel is verantwoordelijk voor 55% van het jaarlijkse energieverbruik. Wij zetten gedurende ongeveer vijf maanden per jaar de cv-ketel twee keer per dag hoger, dus als we een volledige service krijgen, helpt dit om zo efficiënt mogelijk brandstof te verbranden en zo te besparen op de verwarmingskosten. Je kunt het beste de cv-ketel in september of oktober (laten) controleren, net voordat de winter voor de deur staat en dus ook net voordat sluimerende defecten zich openbaren.

2. Maak je huis tochtvrij

luxe-woonkamer

Het huis tochtvrij maken, is een relatief goedkope en gemakkelijke klus die zichzelf terugbetaalt. Door alle naden en kieren van de deuren en de ramen te dichten, wordt voorkomen dat al jouw heerlijke warme lucht naar buiten ontsnapt en wordt er ook voorkomen dat de koude buitenlucht zich naar binnendringt. Hier zijn enkele van de minder voor de hand liggende manieren, waarop warmte uit jouw huis ontsnapt:

 • Ramen en raamkozijnen
 • Deuren en deurkozijnen
 • Sleutelgaten
 • Brievenbus
 • Zolderluik
 • Schoorsteen
 • Houten planken vloeren

Ga op zoek naar tocht en zoek op deze plaatsen naar openingen. Zodra je de openingen tussen de ramen en de kozijnen hebt gevonden, kun je bij de plaatselijke ijzerhandel tochtstrips kopen (ze zijn echt niet duur). Bij de deuren kun je de tocht afdichten met tochtband. Je kunt voor de vloerdelen flexibele vulstoffen gebruiken en isolatiestrips voor het zolderluik. En vergeet ook niet de sleutelgaten af te dekken en de brievenbus van een klep of een tochtborstel te voorzien.

3. Reset de timer van de cv-ketel

Nu je toch goed bezig bent, moet je misschien ook de timerinstellingen van je ketel eens bekijken. 20 minuten zou bijvoorbeeld voldoende moeten zijn om het huis warm genoeg te krijgen voordat je uit bed springt en hetzelfde geldt voor de avond wanneer je thuiskomt.

Met de meeste moderne timers voor ketels hebben ook verschillende instellingen voor verschillende dagen. Dus als je weet dat je bijvoorbeeld op woensdagavond altijd met de kinderen op pad bent, pas dan ook je timer aan. Oudere ketels hebben mogelijk mechanische timers, die je met de hand moet instellen, terwijl moderne ketels kunnen worden aangepast met een digitaal programma of zelfs via een app op jouw telefoon als je een slimme thermostaat hebt.

Hoe kun je een mechanische timer instellen?

 1. Draai aan de draaiknop om de huidige tijd in te stellen.
 2. Kies, wanneer je wilt dat jouw ketel aan- en uitgaat, door de pinnen rond de draaiknop te verwisselen.
 3. Zet de schakelaar op de timerfunctie om jouw ketel te activeren.

Hoe kun je een digitale timer instellen?

 1. Stel op de timer de juiste dag en tijd in.
 2. Kies de optie ‘Instellen’ of ‘Programma’ om het verwarmingsprogramma te wijzigen.
 3. Gebruik de pijlen om de dag van de week aan te passen.
 4. Verander met de pijltjestoetsen de tijd, die jouw ketel activeert.
 5. Pas de tijd, waarop je wilt dat jouw ketel uitschakelt, aan.
 6. Zet het programma op ‘Uitvoeren’ of ‘Set’ om jouw wijzigingen te bevestigen.

4. Trek de gordijnen vaker dicht

Gordijnen Eetkamer - Grijs

Weten hoe je thuis energie kunt besparen, vereist een paar veranderingen en deze veranderingen kunnen zonder veel poespas worden doorgevoerd. Dikkere gordijnen kunnen uitstekend de warmte in jouw huis vasthouden en jouw ramen tegen de kou van buiten isoleren. Je kunt online – of in de winkelstraat – zoeken naar thermische gordijnen.

5. Isoleer je huis

Je huis isoleren kan je op verschillende manieren doen om geld te besparen:

Zolderisolatie

Als je in een huis woont met een niet-geïsoleerde zolder, gaat een kwart van de warmte letterlijk door het dak verloren. Dat betekent voor elke € 4 op jouw energierekening er € 1 is verdampt.

Als je al minimale isolatie hebt aangebracht, kan het upgraden van 100mm naar de aanbevolen 270mm jouw verwarmingskosten echt drastisch verlagen.

Spouwmuurisolatie

Ongeveer een derde van alle warmte, die in een niet-geïsoleerde woning verloren gaat, ontsnapt via de muren, dus het kan ook nuttig zijn om te kijken naar spouwmuurisolatie om warmteverlies te voorkomen. Huizen die na 1990 zijn gebouwd, zouden dit al moeten hebben. Als jouw huis tussen 1920 en 1990 is gebouwd, heeft het waarschijnlijk spouwmuren en is het een goede kandidaat voor isolatie. Huizen van vóór 1920 hebben waarschijnlijk geen spouwmuren.

Isolatie van de boiler

Als je geen combiketel hebt, dan heb je wel ergens in huis een boiler. Een isolatiemantel met een BSI-keurmerk voor de boiler kost ongeveer € 15 en je kunt, als je de instructies van de fabrikant volgt, deze eenvoudig zelf monteren. Als je al isolatiemantel voor de boiler hebt, controleer dan of deze minimaal 80mm dik is. Het upgraden van de isolatie van jouw boiler van 25mm naar 80mm dik kan je ongeveer € 20 per jaar besparen, wat meer is dan de kosten van de isolatiemantel.

Leidingisolatie

Het isoleren van leidingen is een andere taak, die je zelf kunt doen, zolang jouw leidingen maar toegankelijk zijn. Leidingisolatie bestaat uit een schuimrubberen buis, die de blootliggende leidingen tussen jouw buffervat en de boiler bedekt, waardoor de hoeveelheid warmteverlies wordt verminderd en jouw water dus langer warm blijft. Leidingisolatie is extreem goedkoop en je kunt deze na het opmeten van jouw leidingen online bestellen.

Als jouw leidingen moeilijk te bereiken zijn, moet je mogelijk een vakman bellen. Lees hier meer over het warm houden van jouw huis in de winter als kouder wordt.

1 reactie

 • goedemiddag dames/ heren,

  Graag wil ik meer weten over de ouderwetse koperen ketel die is afgebeeld.
  Wat is het precies en welke jaar werd deze gebruikt ?
  Ik zou het fijn vinden als jullie hier meer informatie over hebben.

  Alvast dank.

Laat een reactie achter