We gebruiken allemaal, elke dag weer, veel energie om alles thuis draaiende te houden. Vandaag de dag wordt iedereen opgeroepen om zuinig om te gaan met onze energiebronnen, en kritisch te kijken naar je eigen energieverbruik. We zijn echter afhankelijk van energie in huis, om bijvoorbeeld te kunnen douchen met warm water en je koelkast je voeding te blijven koelen. Toch zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om thuis zuinig met energie om te gaan. Het zuinig omgaan met energie dient meerdere doelen. Aan de ene kant draag je bij aan een beter milieu, en aan de andere kant is het ook goed voor je portemonnee. In elk huis is het mogelijk om energie te besparen. Wij geven je een aantal tips om ook thuis een mooie besparing te realiseren en minder energie te verbruiken.

Gebruik een slimme meter

Steeds meer huizen zijn uitgerust met een slimme meter. Een slimme meter heeft meerdere voordelen, zowel voor jou, voor je energieleverancier maar ook voor het milieu. Een slimme meter kan door jouw energieleverancier worden uitgelezen, waardoor jij niet meer je meterstanden hoeft door te geven. Door het uitlezen van je slimme meter krijg je zelf inzicht in je energieverbruik. Zo wordt inzichtelijk gemaakt op welke plekken in huis het meeste, en misschien wel onnodig veel, energie verbruikt wordt. Door dit te weten kun je er makkelijker wat aan doen, en draagt het bij aan een verlaging van jouw energieverbruik.

Energiezuinige apparaten

energie-meten-thuis-tablet

Ook bij jou in huis staan waarschijnlijk veel apparaten die energie verbruiken. Van de koelkast tot de televisie en van een strijkijzer tot de waterkoker. Niet elk apparaat in huis is even zuinig als het gaat om energie. Daarom heeft elk apparaat dat werkt op stroom een energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig het is, ten opzichte van andere, vergelijkbare apparaten. Heeft een apparaat het label A+++, dan weet je dat het de meest zuinige in zijn soort is. Hoe zuiniger het is, hoe minder energie jij er mee hoeft te gebruiken. Uiteindelijk is dit ook goed voor je portemonnee natuurlijk.

Voorkom sluipverbruik

In huis wordt er relatief veel energieverbruik op momenten dat dit eigenlijk niet nodig is. Een bekend voorbeeld hiervan is de televisie. Wanneer je denkt dat de televisie op stand-by staat, verbruikt deze nog steeds energie. Het helemaal uitzetten van de televisie is dan een beter alternatief. Ook de oplader van je smartphone die in het stopcontact zit, zonder dat je smartphone aangesloten is, verbruikt energie. Probeer dergelijke situaties te vermijden, want uit onderzoek blijkt dat elektronische apparatuur ongeveer 75% van de stroom verbruikt terwijl het in stand-by modus staat. Dit is dus een manier om veel energie te besparen.

Laat een reactie achter