Na een hectische dag heb je een fijne plek nodig om je te kunnen ontspannen en om tot rust te kunnen komen. Op deze plek moet je even alle prikkels of stress los kunnen laten. De meeste mensen hebben geen geld om elke dag naar de spa te gaan, maar met een paar eenvoudige veranderingen kun je wel een vergelijkbare ontspannende en rustige sfeer creëren. Het grote voordeel is dat het ook nog eens de ruimte in je eigen huis is.

1. Kleur

luxe-slaapkamer

Zachte natuurlijke kleuren zijn het meest ontspannend. Als je je wilt kunnen ontspannen in de ruimte, moet je felle kleuren of glanzende texturen achterwege laten. Denk aan de sereniteit van de kalme oceaan of de lucht, de vredige aanblik van een weiland of de stilte van een mistige ochtend. Kies voor zachte tinten groen of blauw, warme grijstinten of bruine en beige tinten. Je kunt ook voor warm roze of geel kiezen.

2. Geur

Geur roept sterke emotionele reacties op en draagt bij aan de sfeer in een ruimte. De ruimte waarin jij je wilt gaan ontspannen, mag niet in de buurt van dierenverblijven, het toilet of de keuken zijn. Geef de ruimte met potpourri, geurverspreiders, wierook of luchtverfrissers een aangename geur. Vooral lavendel, roos en vanille zijn ontspannende geuren.

3. Ruim op

schone woonkamer

Het is moeilijk om je in een rommelige, vuile of drukke ruimte te kunnen ontspannen. Weg met alles wat niet thuis hoort in de ruimte waarin je tot rust wilt komen. Ruim op en investeer in een paar opbergdozen of kasten om knutselspullen, kleding, spelletjes of wat dan ook in de kamer op te ruimen en uit het zicht te zetten. Minimaliseer meubels en accessoires tot alleen die dingen die comfortabel zijn en die je een comfortabel gevoel geven.

4. Geen elektronica

We omringen ons de hele dag met apparaten, maar vaak zijn ze meer stimulerend of verontrustend dan dat ze ontspannend zijn. Maak van je rustruimte een elektronica-vrije zone. Dat betekent geen televisie (verstop deze in een kast), geen smartphone, geen videogames en geen laptop. Neem de tijd om te ontspannen en laat je eigen gedachten de vrije loop. Sluit je even af voor informatie, geluiden of de media.

5. Muziek

Terwijl visueel stimulerende elektronica ontspanning wegneemt, bevordert muziek het juist wel. Luister tijdens de tijd, dat je even tot rust wilt komen, naar je favoriete rustgevende muziek. Iedereen heeft een andere smaak, maar dit is niet het moment voor snelle dansmuziek, agressieve rock of grove teksten. Of je nu de voorkeur geeft aan klassiek, jazz, of een milde rock uit de jaren 70, gebruik je stereo-installatie om te genieten van deuntjes, die je in een kalme, positieve gemoedstoestand brengen.

6. Levende dingen

woonkamer decoratie

Planten brengen de natuur en leven in je kamer en helpen om de lucht te zuiveren. Kies twee of edrie potplanten, die je in de rustruimte kunt neerzetten. Voor makkelijke kamerplanten heb je geen groene vingers nodig. Een aquarium is ook erg bevorderlijk voor de ontspanning. Een eenvoudige kom met een paar goudvissen of een kleurrijke vis is al voldoende. Als je de ruimte hebt en echt wilt genieten van deze serene hobby, zet dan een groter aquarium neer met een aantal gemakkelijk te onderhouden zoetwatervissen.

7. Kaarsen

Steek een paar kaarsen aan om een serene gloed in de kamer te laten schijnen. Kies voor geurkaarsen om ook je zintuigen te stimuleren. Ga op zoek naar geuren zoals lavendel, roos, vanille, linnen of andere zachte natuurlijke geuren. Als je je zorgen maakt over allergieën, gebruik dan soja- of bijenwaskaarsen in plaats van kaarsen met paraffinewas. Deze produceren tijdens het branden minder roet en chemicaliën, waardoor de lucht schoner blijft.

8. Zachte texturen

lichte-woonkamer

Omring jezelf in de ruimte waarin je tot rust wilt komen met zachte texturen, vooral bij gordijnen op maat met een zacht textuur. Gooi een gezellige wollen deken op de bank en leg een zacht vloerkleed op de grond. Dit is niet de ruimte voor hoekig of hard meubilair. Een diepe bank met kussens of een comfortabele futon zijn perfect om achterover te leunen terwijl je ontspant. Een lekkere comfortabele stoel is een andere goede plek om je te ontspannen. Houd een paar kussens bij de hand om bijvoorbeeld in je rug te leggen en zo de druk te kunnen verlichten.

9. Persoonlijke accenten

Vul je ontspannende kamer met dingen, die voor jou zinvol zijn. Zet een paar foto’s neer van familie, huisdieren of van een heerlijke vakantie. Zet de pop, die je van je grootmoeder hebt geërfd of je verzameling dierfiguren neer. Maar zet slechts een paar bijzonder geliefde stukken neer. Je wilt geen rommel in de ruimte creëren. Streef naar net genoeg om goede herinneringen of gelukkige gedachten naar boven te kunnen halen.

10. Verlichting

muursticker_woonkamer

Helder licht is te intens om te goed te kunnen ontspannen. Je hebt in deze ruimte waarschijnlijk goede verlichting voor andere doeleinden nodig, maar houd tijdens het ontspannen het licht wel gedimd. Een dimmer op het plafondarmatuur is de gemakkelijkste manier om de verlichting aan je wensen aan te kunnen passen. Als je geen plafondverlichting hebt, houd dan een extra kleine lamp in de kamer die net genoeg licht produceert om je gezelligheid te kunnen geven. Doe je kleine lamp aan als het tijd is om je te ontspannen.

Laat een reactie achter