Wanneer u ouder wordt probeert u wellicht meer over uw gezondheid na te denken. Goed voor uzelf zorgen en in uw eigen vertrouwde huis blijven wonen kan een positieve invloed hebben op de gezondheid. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om in de vertrouwde omgeving te blijven wonen omdat de mobiliteit verslechtert. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen die het mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Zodat u van uw vertrouwde omgeving kunt blijven genieten.

In dit artikel bespreken we een aantal eenvoudige manieren om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Beperkte mobiliteit is één van de meest urgente kwesties voor ouderen. Het is belangrijk dat u zich vrij blijft voelen in uw eigen woning. Om dit te kunnen realiseren kunt u zorgen dat u de woning toegankelijk maakt door middel van bijvoorbeeld drempelhulpen, ruimte in de woning zodat u met een rollator kunt lopen of een traplift of huislift om de bovenste woonlagen van uw woning bereikbaar te houden. 

Tip #1: Deel de leefruimte zorgvuldig in

Maak slim gebruik van de ruimte van de woning. Zorg ervoor dat er geen krukjes in de weg staan op uw looppad en creëer wat extra ruimte tussen de meubels zodat uw woonkamer veilig beloopbaar blijft. Ook bij gebruik van een loophulpmiddel.

Tip #2: Maak gebruik van stijlvolle en slimme hulpmiddelen

stijlvol-thuislift

Er komt een moment in uw leven dat traplopen wellicht lastiger wordt. Een of traplift of huislift kan hierin uitkomst bieden. Een traplift of ook wel stoeltjeslift genoemd, gaat met een rail over uw trap en kan volledig aangepast worden aan uw interieur.

De trapliften van thyssenkrupp Home Solutions zijn ontwikkeld in samenwerking met ergotherapeuten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de stoel comfortabel zit, maar ook dat de gebruiker de benen 90 graden kan buigen waardoor er een ergonomische zithouding ontstaat. De trapliften van thyssenkrupp zijn met oog voor detail ontwikkeld en fraai vormgegeven en worden idealiter aan de smalle zijde van de trap gemonteerd. Zo blijft de brede en veiligste zijde van de trap altijd goed beloopbaar voor de partner of mantelzorger.

Een huislift is een ware eyecatcher in uw woning en is tevens geschikt voor het vervoeren van een rolstoel. U kunt de lift zelf ontwerpen en kiezen voor bijvoorbeeld een glazen schacht, of een dichte schacht. Het comfort van een huislift zorgt ervoor dat u zich vrij kunt bewegen in huis, en bijvoorbeeld eenvoudig koffers of de wasmand mee naar boven kunt nemen zonder hiervoor gevaar te lopen op de trap.

Tip #3: Krijg voldoende rust

Rust is belangrijk. Dat houdt niet in dat u 9 uur moet slapen, tenslotte heeft u steeds minder slaap nodig. Maar het is wel verstandig genoeg rustmomenten te creëren. Denk dan aan:

  • Even een kop thee of koffie met een goed boek voor wat afleiding;
  • een heerlijke wandeling door de een rustige winkelstraat, het park of bos;
  • of na een drukke ochtend even een kort middagdutje. Bedenk wel dat het niet ten kosten moet gaan van de nachtrust.

Het kan zeker zinvol zijn rust te nemen voor inspannende activiteiten, zoals traplopen. Dit verkleind het risico op valpartijen door bijvoorbeeld:

  • buiten adem zijn
  • geen kracht hebben in de benen
  • Evenwichtsverlies

Tip #4: Zorg voor meubels en grepen die je kunnen ondersteunen

Zoals we al eerder constateerde kan de mobiliteit afnemen naarmate u ouder wordt. Naast een traplift of huislift voor het verplaatsen tussen meerdere verdiepingen, kan de mobiliteit ook in kleinere aspecten terug te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openmaken van een blik soep, douchen, afwassen of simpelweg met een rollator de voordeur binnen gaan. Al deze zaken zijn wellicht wat minder vanzelfsprekend. Laat u daarom goed informeren over welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor u.

Denk onder andere aan onderstaande veiligheids-en mobiliteitshulpen:

  • handvaten in de douche/toilet
  • drempelhulp bij de voordeur
  • handige openers voor blikken en potten
  • automatisch nachtlampje bij het uit bed stappen

Het aanschaffen van dergelijke producten kunnen een drempel vormen, echter vergeet niet dat het u helpt om langer zelfstandig comfortabel thuis te blijven wonen op een veilige manier.

Laat een reactie achter