We hebben in onze relaties intimiteit nodig om zowel romantische liefde als medelevende liefde te kunnen ervaren. Romantische liefde wordt gekenmerkt door gevoelens van verbondenheid, passie en seksuele aantrekkingskracht, samen met een toewijding aan elkaar en aan jullie relatie. Medelevende liefde wordt gekenmerkt door wederzijds respect, genegenheid en vertrouwen. Maar wat is intimiteit en hoe kunnen we intiemer met onze partners worden?
Wat betekent het om echt intiem te zijn?
Intimiteit is het hebben van een hechte, persoonlijke of romantische relatie met iemand. Het gaat over het bevorderen van gevoelens van nabijheid, vertrouwen en respect. Intimiteit betekent iemand kennen en jezelf bloot te durven geven. Intimiteit is iets dat we vaak verwarren met de fysieke daad van het hebben van seks. Hoewel seks ook een manier is om intiem met je partner om te gaan, is het zeker niet de enige manier. Intimiteit gaat veel verder dan het fysieke deel van een relatie. Het is juist de bedoeling om een prachtige emotionele ruimte te creëren waarin twee mensen één worden. Sextoys voor koppels kan hoe dan ook wel de relatie spannender maken.
De definitie en het belang van ‘intimiteit’ zal voor elke persoon en in elke relatie verschillen. Voor sommigen kan intimiteit betekenen dat ze met elkaar wakker worden en ‘goedemorgen’ wensen. Voor anderen kan het betekenen dat je al meteen diepgaande gesprekken voert. En voor weer anderen kan intimiteit betekenen dat je jezelf toestaat om emoties en gedachten te tonen. Maar uiteindelijk betekent intimiteit dat jij en je partner zich volledig op jullie gemak voelen.
Gebruik deze zes tips om met je partner intiemer te kunnen zijn en waardoor je een gezonde, opwindende relatie kunt opbouwen.
Er zijn veel dingen die je kunt doen om een gevoel van verbondenheid en intimiteit tussen jou en je partner te bevorderen. In dit artikel bespreken we zes relatietips om je op weg te helpen om intiemer met je partner om te kunnen gaan.
1. Oefen acceptatie
Om echt intiem met iemand te kunnen zijn, moet je elkaar accepteren zoals je werkelijk bent. Hoewel het sluiten van compromissen zeker deel zal uitmaken van een relatie, is het niet nodig om te veranderen wie je bent. Als je je in je relatie niet geaccepteerd en gesteund voelt, betekent dit dat je zowel emotioneel als fysiek geen sterke band met je partner zult hebben.
We staan allemaal anders in een relatie. Als we onze verschillen als ‘goed’ of ‘fout’ gaan beschouwen, creëren we juist een afstand. Het is belangrijk dat we onze verschillen begrijpen en nadenken over hoe ze onze relaties juist sterker en niet zwakker maken. Vraag je partner wat ze denken dat de dingen zijn die jullie hetzelfde en verschillend maken. Praat erover en bespreek hoe je elkaar aanvult en hoe de verschillen de relatie evenwichtig en gegrond houden.
2. Waardeer verschillen
Het belangrijkste deel van het volledig kunnen accepteren van je partner is waarschijnlijk het omarmen en het waarderen van wat je partner anders maakt dan jij. Soms trekken tegenpolen elkaar aan en soms ook helemaal niet. Wat de situatie ook is, onderzoek de verschillen tussen jou en je partner om je zo te helpen beslissen of je echt tijd met deze persoon wilt doorbrengen.
In het begin van een relatie, wanneer we worden omringd door nieuwe energie en verliefdheid, hebben we de neiging om de verschillen te negeren of ‘dingen maar voor lief te nemen’. Maar als de nieuwheid er van af is en je moet beslissen of deze persoon de juiste keuze voor je is, zijn die verschillen dan nog steeds spannend of juist een spelbreker? Leren hoe je de verschillen van je partner kunt waarderen, kan moeilijk zijn. Maar de verschillen tussen jou en je partner maken de relatie uniek.
Verander je perspectief en concentreer je op de positieve dingen over de verschillen en hoe jij en je partner elkaar kunnen aanvullen. Als je weet wat er uniek en speciaal aan je partner is, zal het je helpen om te ontdekken wat er zo uniek en speciaal aan jullie relatie is. En dit zal een sterkere band tussen jullie creëren.
3. Zoek veiligheid in kwetsbaarheid
De emoties en het gedrag die we in een relatie tonen, zijn begonnen en bestaan buiten die relatie. Elke persoon in een relatie brengt ervaringen uit het verleden met zich mee. Dit zijn ervaringen die hun persoonlijkheid en gedrag in relaties hebben gevormd. Als individuen zijn ons eigen verleden en ons eigen gedrag duidelijk voor onszelf. Maar in een relatie is dit allemaal niet bekend, tenzij je er met je partner over praat. Daarom is het zo belangrijk dat we ons kwetsbaar tegenover onze partners kunnen opstellen. Intiem zijn met iemand betekent dat je jezelf kunt uiten en alles vrij met hem kunt delen. Dus mocht partner bijvoorbeeld interesse hebben in duo vibrators, dan moet hij daar wel eerlijk over kunnen zijn.
Je kunt tegenover deze persoon kwetsbaar zijn en er ook zeker van zijn dat ze je niet belachelijk zullen maken. Relaties zijn gecompliceerd en het is gemakkelijk om, als dingen niet precies gaan zoals we verwachten, gevoelens teleurstelling en woede te ontwikkelen. Maar als we kwetsbaar kunnen in het bijzijn van anderen kunnen zijn, kunnen we ze laten zien wie we werkelijk zijn.
Als jij je kwetsbaarheid laat zien, nodigt het je partner ook uit om zijn kwetsbare kant te laten zien. En dit zorgt voor een vrije uitwisseling tussen jullie. Je kunt niet in een cocon blijven zitten. We zijn gemaakt om voor anderen open te staan. Het is echt niet erg om kwetsbaar te zijn.
4. Definieer je relatie
Ben je een echt stel? Of zijn jullie aan het daten? Heb je een open relatie? Misschien zijn jullie het erover eens dat je geen enkel etiket op dingen wilt plakken. Onze samenleving heeft een angst voor etiketten. We gaan vaak ‘met de stroom mee’ omdat we niet ‘die vervelende partner willen zijn die hem probeert vast te binden’. Maar dat is nu net het punt: als je geen open serieus gesprek kunt voeren over wat de relatie voor ieder van jullie betekent, waar kun je dan wel een open serieus gesprek over hebben?
Waar er een communicatiebarrière is, is er ook een intimiteitsbarrière.
Als je niet met iemand kunt communiceren over waar je aan toe bent, is het waarschijnlijk dat je ook niet in staat zult zijn om over je gedachten en je gevoelens te kunnen communiceren. Dit zal een barrière tussen jou en je partner creëren. En waar er een communicatiebarrière is, is er ook een intimiteitsbarrière.
Het definiëren van de relatie heeft niets te maken met het ‘schikken’ of ‘een etiket opplakken’. Het gaat erom dat je dingen kunt delen en kunt communiceren met je partner en dat je wederzijdse grenzen en verwachtingen binnen de relatie kunt stellen. Wat de relatiestatus ook is, omarm het. Intimiteit vindt plaats wanneer je beiden het soort relatie kent en ermee instemt omdat je elkaar respecteert en vertrouwt. Hierdoor kunnen jullie allebei samen in de relatie verder komen.
5. Geef dat wat je zoekt
Intimiteit betekent dat we teruggeven wat we verwachten. Ja, jij wilt graag dat je partner medelevend, eerlijk en kwetsbaar is. Maar doe jij hetzelfde? Het is voor ons veel gemakkelijker om deze dingen te vragen dan ze zelf ook te geven. Kijk eens of de praktijk brengt wat je predikt. Zo niet, dan vergroot dat misschien de kloof tussen jullie. Je hoeft er niet perfect in te zijn, maar sta open voor de feedback die je partner je geeft en doe je best om dingen te willen veranderen.
6. Wees mindful
Zoals al eerder is vermeld, is het belangrijk om, als je in de buurt van je partner bent, emotioneel kwetsbaar te zijn. Maar het is ook belangrijk dat we gepast op die kwetsbaarheid reageren. Emoties zijn niet goed of slecht. Maar de manier waarop we ermee omgaan, is dat wel. Intiem zijn met iemand betekent dat je er voor elkaar kunt zijn en elkaar door alle emoties die je ervaart kunt helpen. Denk aan geluk, een conflict, woede of verdriet. Het betekent dat je rationeel bent en niet reactief. Het betekent dat je ondersteuning biedt in plaats van bijdraagt aan de chaos.
Gebruik deze relatietips om intiemer met je partner te kunnen zijn en om een gezonde, bloeiende relatie op te kunnen bouwen
In de beginfase van je relatie, als je nog volop verliefd bent en ‘nieuwe energie’ van de relatie krijgt, lijkt intimiteit van nature te gebeuren. Maar dan bezinken de dingen en moet je gaan nadenken of deze persoon wel echt bij je past. Intimiteit betekent je ziel blootleggen en de verschillende lagen van jezelf aan een ander laten zien. Het gaat over het afbreken van de muren waarmee je jezelf hebt omgeven en het binnenlaten van iemand. En dat is waar de intimiteit plaatsvindt: wanneer je je WARE zelf kunt zijn.
Laat een reactie achter