Het feit dat een kamer een overvloed aan natuurlijk licht mist betekent niet dat je ook genoegen hoeft te nemen met het leven in een donkere ruimte. Geloof het of niet, dit is een vrij veelvoorkomend dilemma dat de beste ontwerpers altijd weten op te lossen. Hoewel een ingrijpende renovatie het probleem zeker kan oplossen, is het gelukkig niet de enige optie die je hebt. Er zijn namelijk ook beproefde tips waarop ontwerpers vertrouwen om een donkere kamer op te fleuren.

Een goed verlichte ruimte is niet alleen uitnodigend, het kan ook je algehele welzijn verbeteren. Een licht en luchtig huis kan jouw humeur verbeteren en jouw stressniveau verlagen. Om je op weg te helpen om je huis om te toveren in een met licht gevulde oase, hebben we in dit artikel enkele van onze favoriete tips verzameld. Van het toevoegen van eenvoudige accessoires tot het overwegen van het aanpakken van het plafond of de houten vloeren, er zijn verschillende opties die jij kunt overwegen om jouw huis stukken lichter en uitnodigender te maken.

1. OMARM HET MAXIMALISME

Als een volledig neutrale kamer niet jouw stijl is, hoef je je geen zorgen te maken. Kiezen voor een gewaagde muur met een drukke print of voeg een mooi gekleurde relaxstoel toe. Dat kan een kamer van energie voorzien en het ook nog eens lichter laten lijken ook.

2. PROBEER EEN HOOGGLANS PLAFOND

Eén van de beste manieren om een kamer lichter te maken, is met hoogglans verf en het plafond is de perfecte plek om te experimenteren met deze ontwerpkeuze. Een glanzende afwerking reflecteert het licht goed en voegt een onverwacht element aan een kamer toe.

3. OVERWEEG LICHT HOUTEN VLOEREN

woonkamer

Wanneer een ruimte extra licht nodig heeft, is het het beste om voor een lichte houten vloer te kiezen om zo de kamer op te fleuren. Lichte vloeren zijn ook perfect voor in gebieden waar veel wordt gelopen, omdat ze krassen beter kunnen maskeren.

4. OMHELS DE KRACHT VAN EEN KLEURRIJK KLEED

Een groot, kleurrijk kleed is niet alleen een oplossing voor het definiëren van een specifiek gebied in een kamer of in het huis, maar het kan ook worden gebruikt om persoonlijkheid aan een kamer toe te voegen en te pronken met je esthetiek.

5. HANG VEEL SPIEGELS OP

Verdubbel de hoeveelheid zonlicht in je kamer door voor reflectie te zorgen. Hang recht tegenover het grootste raam in je kamer een grote spiegel op of hang een reeks kleinere spiegels bij elkaar om zo een donkere trap te verlichten.

6. GEBRUIK GEEN ZWARE GORDIJNEN

Er zijn qua raambekleding tal van opties en er zijn ook genoeg soorten gordijnen, die je kamer niet het hol van een vampier laten lijken. Weg met die zware, donkere gordijnen die licht absorberen. Kies in plaats daarvan voor doorschijnende gordijnen in een lichte kleur, die ook het zonlicht naar binnen laten.

7. VOEG METAAL OF GLANS TOE

led verlichting woonkamer

Het opnemen van glanzende gouden of zilveren accessoires is een eenvoudige manier om een donkere en sombere ruimte te transformeren. De eenvoudige toevoeging van een metalen spiegel, een lamp, een kunstwerk of zelfs een decoratief object zal licht reflecteren en het zal de ruimte ook luxer laten aanvoelen.

8. SNOEI DE BOMEN IN DE BUURT VAN DE RAMEN

Als het licht jouw raam niet kan bereiken, zal je kamer natuurlijk donker zijn. Zorg ervoor dat struiken of bomen, die jouw ramen bedekken, regelmatig worden gesnoeid en vermijd het planten van bomen aan de zuidkant van jouw huis.

9. KIES VOOR MAT, NIET VOOR GLANZEND

Het lijkt misschien een beetje gek, maar glanzende muren kunnen schittering veroorzaken (in plaats van licht te reflecteren). Matte oppervlakken reflecteren daarentegen het licht wel in elke richting.

10. HOUD DE RAMEN SCHOON

Ja, dit weten we waarschijnlijk al. Deze tip lijkt een beetje voor de hand liggend, maar het eenvoudig schoonmaken van je ramen kan een groot effect hebben op de hoeveelheid zonlicht, die de kamer binnenschijnt. Hoe minder vuil, stof en viezigheid er op de ramen zit, hoe meer zon er je kamer kan binnenschijnen. (Bovendien is het schoonmaken van een raam veel eenvoudiger dan het plaatsen van meer ramen.)

11. VUL HET DAGLICHT MET KUNSTVERLICHTING AAN

Denk goed na over waar je in je ruimte lampen ophangt of neerzet. Indirecte opwaartse verlichting (bijvoorbeeld een vloerlamp helemaal achterin de kamer) kan het gebrek aan licht kan compenseren als het daglicht afneemt.

12. HOUD REKENING MET DE SCHILDERIJEN DIE JE OPHANGT

Je houdt van je kunst, maar houd je er meer van dan een gezonde dosis vitamine D? Bewaar je grote, donkere kunstwerken voor in ruimtes met veel licht. Als je een muur bedekt met schilderijen of posters, absorberen deze het beetje zonlicht dat in je ruimte binnenschijnt in plaats van het te reflecteren.

13. PLAATS BOEKENPLANKEN LOODRECHT OP DE MUUR

verlichting woonkamer

Boekenkasten of boekenplanken of scheidingswanden mogen nooit parallel lopen aan een raam, anders belemmeren ze het licht. Overweeg zorgvuldig waar het daglicht naar binnen komt en hoe je dit kunt verbeteren.

14. KIES VOOR WITTE OF NEUTRALE KLEUREN

In een donkere ruimte moet je geen donkere kleuren gaan uitproberen. Denk terug aan de wetenschap: hoe lichter de kleur van je muren, hoe meer licht ze reflecteren. Als je muren neutraal zijn, schilder dan het plafond een beetje lichter om het licht zo nog beter te laten reflecteren.

15. GEBRUIK GLANZENDE OPPERVLAKKEN

Hoewel je niet voor glanzende kleuren op de muren wilt kiezen (onthoud: verblinding), kunnen reflecterende oppervlakken als het gaat om het reflecteren van licht wel in jouw voordeel werken. Kies in een kamer met beperkt zonlicht voor glimmende items zoals acrylaccenten, glimmende meubels, reflecterende salontafels en andere glimmende meubels.

Laat een reactie achter