Het is het dilemma van elke ouder. Hoe zorg je ervoor dat de kinderen op gezette tijden een frisse neus halen, weg van hun elektronische gadgets, zonder dat je de hele tuin in een speeltuin hoeft te veranderen? Leeftijd heeft er eigenlijk niet veel mee te maken. Jonge kinderen willen graag in de buurt van hun ouders zijn als ze spelen, oudere kinderen willen graag hun eigen ruimte. In deze tijd met moderne smartphones, smart televisies en tablets, wil je alle kansen pakken om je kinderen te verleiden om zoveel mogelijk buiten te spelen. Bekijk onze lijst met de beste tips om je tuin kindvriendelijk te maken.

1. Toekomstbestendig

villa met grote tuin

Veel speeltoestellen, die je vaak in speeltuinen tegenkomt, zijn leuk voor een bepaalde periode. Kinderen zullen er op een gegeven moment op uitgekeken raken, wat natuurlijk ook te maken heeft dat ze ouder worden. Dit gaat waarschijnlijk sneller dan je denkt. Daarom is het verstandig om te kiezen voor flexibele speeltoestellen, die je later eenvoudig kunt ombouwen tot iets anders en die met de kinderen mee kunnen groeien. Een nestschommel kan je bijvoorbeeld aan een stevige boom of een pergola hangen, of bouw een speelhuisje, dat later tot een schuur of berging kan worden verbouwd. Wil je iets vinden wat mooier in de tuin past, dan kan je altijd nog voor een houten schommel gaan.

2. Let op de koopjes

Als het budget krap is, zijn trampolines, zandbakken, peuterbaden, schommels en speelhuisjes vaak voor een redelijke prijs en in goede staat op Marktplaats of de rubriek ‘Te Koop’ in kranten te vinden. Schommels kunnen ook worden gemaakt van gerecycleerde banden, terwijl een wip kan worden gemaakt van gerecycleerd hout.

3. Een gezinstuin

Als de ruimte krap is, combineer dan de ruimtes voor de kinderen met een andere informele ruimte zoals de moestuin. Verander een verhoogd bed in een zandbak en maak van een andere een moestuin voor peuters om erwten, zonnebloemen en andere gemakkelijk te kweken gewassen te verbouwen. Help ze om een vogelverschrikker te maken om hun plek te beschermen.

4. Speelhuis

spelende-kinderen-tuin

Koop of bouw een hut of een schuilplaats voor oudere kinderen, ergens waar ze weg van de volwassenen met hun vrienden kunnen rondhangen. Als er een bestaande boom is, die groot genoeg is, waarom zou je er dan geen boomhut in maken? Bespaar geld door gerecycleerde materialen te gebruiken en laat de kinderen met het bouwen en schilderen helpen. De natuur is ook goed voor de vingrijkheid van kinderen.

5. Creëer ontspannen ruimtes

Verzorgde strakke tuinen zijn helemaal niet leuk voor kinderen. Gesnoeide heggen en harde oppervlakken zijn prima voor volwassenen, maar moet er niet ook ruimte zijn voor een meer ontspannen kindergedeelte? Je kunt stevige, onderhoudsvriendelijke bomen en struiken planten en het gras wat langer laten staan zodat ze vrij kunnen spelen zonder zich zorgen te hoeven maken over schadelijke planten.

6. Maak verbinding met de natuur

Als de kinderen niet vaak de natuur in gaan, waarom wijd je dan niet een hoek van de tuin aan dieren in het wild? Met de juiste beplanting trek je bijen, vlinders en vogels naar je tuin. Gebruik oude takken en ongewenst hout om een ‘insektenhotel’ te maken. Voeg een ondiepe vijver toe (bedekt met gaas als er kleine kinderen in de buurt zijn) en er kunnen zelfs kikkers, libellen en andere dieren in het wild opduiken.

7. Zonnescherm

overkapping-tuin

De kleintjes hebben een gevoelige huid, dus zorg ervoor dat zandbakken, peuterbaden en andere speelplaatsen beschermd zijn tegen de zon. Maak speelplekken onder bomen of gebruik een schaduwdoek, een luifel of een parasol.

8. Speelzones

Het groeperen van activiteiten in verschillende speelzones is één van de beste manieren om een tuin te organiseren en deze voor iedereen – volwassenen en kinderen – te laten werken. In plaats van omvangrijke apparatuur zoals trampolines, schommels, glijbanen en speelhuisjes over de tuin te verspreiden, nemen ze minder ruimte in beslag als ze zich in één zone bevinden. Het maakt het ook veel gemakkelijker om tijdens het spelen toezicht te houden. Dit is vooral erg handig als jij bijvoorbeeld bezig bent met de BBQ of een keer rustig een boek wilt lezen in de tuin. Scherm het gebied gedeeltelijk af en bedek de grond onder de speeltoestellen met schors of rubberen matten.

9. Maak paden

Een harde ondergrond is essentieel voor kinderen om op fietsen, te skateboarden of om een poppenwagen te duwen. In gebieden als Auckland met zeer natte winters is dit een must. Idealiter vormen de verharde gebieden een lus.

10. Zachte ondergrond

kunstgras in tuin

Er gaat niets boven op zacht gras liggen om het kind in iemand weer naar boven te halen. Voor jongeren is het een essentieel onderdeel van het kind zijn. Hoe meer grasveld je kunt creëren, hoe meer ze zullen rondrennen, met de bal te spelen, de hond achtervolgen of gewoon op hun rug liggen en naar de wolken staren.

Laat een reactie achter