Een nieuw matras kopen, doe je niet elke dag en dat verdient natuurlijk echt wel wat aandacht. Een kwaliteitsmatras is vrij duur – gemiddeld ongeveer € 1.000 voor een traditioneel binnenveringmatras en meer dan € 1.200 voor een traagschuimmatras. En een matras speelt niet alleen tijdens de uren dat je slaapt een zeer belangrijke rol in je leven, maar ook tijdens de uren dat je wakker bent. Een ondersteunend, comfortabel matras bevordert immers een goede nachtrust, waardoor je overdag beter functioneert en veel chronische gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Dus als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een nieuw matras 140 x 190, helpt het om met enige kennis gewapend te zijn voordat je naar de matrassenwinkel in de buurt gaat of online op de knop ‘Koop het nu’ klikt.

1. Ken de maat

luxe-bed-modern-antraciet

Je hoeft niet persé een vervangend matras te kopen, dat even groot is als het oude. Misschien heb je wel een kingsize bed gekocht toen het hele gezin zich op zondagmorgen voor tekenfilms en de gezelligheid in het bed nestelde. Je kunt behoorlijk wat ruimte in de slaapkamer winnen en geld besparen door over te stappen op een queensize of een full matras. Of misschien ga je wel verhuizen en wordt het tijd voor iets groters dan een twin.

Denk na over jouw huidige levensstijl voordat je eropuit trekt om te gaan winkelen. Het veranderen van de matrasmaat betekent natuurlijk dat je een nieuw bedframe of op zijn minst een nieuw hoofdeinde nodig hebt. Dit kan natuurlijk ook een geweldige kans zijn voor een make-over van de slaapkamer.

MatrasmaatAfmeting (cm)
King193,04 x 203,2cm
California King182,88 x 213,36cm
Queen152,4 x 203,2cm
Full XL134,62 x 203,2cm
Full134,62 x 190,5cm
Twin XL96,52 x 203,2cm
Twin96,52 x 190,5cm

2. Probeer het uit voordat je koopt

Ja, het is lastig, maar ja, je moet toch echt voordat je je creditcard neerlegt even gaan liggen en het matras uitproberen. Je kunt dit op geen enkele andere manier doen, dus strek je volledig uit, kruip in je favoriete slaaphouding, rol heen en weer, ga rechtop zitten alsof je in bed leest en ga op de rand van het matras zitten om een gevoel van de stevigheid te krijgen. En als je je bed met een partner deelt, moet die het natuurlijk ook uitproberen. Idealiter zou je minstens tien minuten of meer aan het uitproberen van elk matras, dat je overweegt, moeten besteden.

Als je van plan bent om online een matras te gaan kopen, moet je nog steeds naar een fysieke winkel gaan en het model, dat je overweegt, persoonlijk uitproberen.

3. Vraag naar het retourbeleid en hoeveel nachten je kunt proefslapen

witte-slaapkamer-bed

Ook al heb je het matras in de winkel uitgeprobeerd, de echte test komt pas na een hele nacht – of een week of een maand – erop te hebben geslapen. Daarom geven de meeste matrassenwinkels een testperiode waarin je kunt proefslapen. Meestal is dit een tijdbestek van rond de 30 dagen waarin je het matras kunt retourneren als deze niet zo comfortabel is als je had gehoopt. Let op: veel winkels rekenen wel een vergoeding als je van deze optie gebruikmaakt, maar toch is een proefperiode, zeker als je het matras online koopt, cruciaal.

4. Hoe stevig wil je het?

De matrassenindustrie kent geen gestandaardiseerde meting van de stevigheid van een matras. Dit betekent dat ‘stevig’ van de ene fabrikant ‘extra stevig’ bij een andere fabrikant kan zijn. Gebruik deze termen dus als richtlijn en zeker niet als absoluut. Dit is nog een reden waarom het zo belangrijk is om een matras echt uit te proberen voordat je het koopt.

Sommige fabrikanten rangschikken hun matrassen op stevigheid met behulp van een eenvoudige beschrijving: zacht, medium, stevig, terwijl anderen een uitgebreider beoordelingssysteem van 10 punten bieden, waarbij 3 tot 5 een zacht matras aangeeft, 6 tot 7 een gemiddelde stevigheid en 7,5 tot 10 een stevige matras. Maar omdat elke fabrikant zijn eigen beoordelingssysteem heeft, kan wat in de ene matras als een ‘7’ wordt beschouwd, meer aanvoelen als een ‘5’ voor een matras van een andere fabrikant.

Ga er ook niet vanuit dat als je rugklachten hebt, je een extra stevig matras nodig hebt of dat een zachter matras juist comfortabeler zal zijn. De meeste mensen slapen het beste op een matras dat ergens in het midden zit, maar wel dichter bij stevig dan bij zacht.

5. Pillow top: ja of nee?

slaapkamer-dekbedovertrek

Een pillow top, waarbij het matras en de topper allebei worden voorzien van één molton en één hoeslaken, is tegenwoordig erg populair, maar het zachte comfort draagt behoorlijk bij aan de kosten voor het matras en is eigenlijk niet altijd nodig. Houd er rekening mee dat vooral als je zwaar bent een pillow top waarschijnlijk eerder platter wordt dan jouw matras. Omgekeerd, als je erg licht bent, is jouw gewicht mogelijk onvoldoende om de ondersteuning van het matras volledig door de pillow top te laten lopen, waardoor je ’s ochtends met pijn wakker wordt. Overweeg in plaats daarvan een standaard matras te kopen en een dik bovenmatras voor dat luxe gevoel toe te voegen.

6. Ken jouw opties

Er zijn verschillende soorten matrassen, maar de meest voorkomende drie zijn een traditionele binnenvering, traagschuim en hybriden, die de laatste twee combineren. Verstelbare luchtbedden, zoals die bijvoorbeeld van Sleep Number, zijn ook redelijk populair.

Elk type matras heeft ook zijn voor- en nadelen, dus het is een goed idee om er vertrouwd mee te raken voordat je naar de winkel gaat. In het kort:

  • Binnenveringmatrassen zijn de meest voorkomende en doorgaans ook de goedkoopste matrassen. Ze bieden een goede ondersteuning, een breed scala aan hardheidsmetingen en zijn romantiek vriendelijk. Aan de andere kant zijn ze niet enorm duurzaam.
  • Traagschuimmatrassen zijn vrij duur, maar zijn uitstekend geschikt voor het opvangen van pijnlijke gewrichten of spierpijn. Ze kunnen echter warm worden en zijn niet erg romantisch.
  • Matrassen van latexschuim lijken op traagschuim, maar latex is elastischer en is ook wat knusser dan traagschuim. Het heeft meer veerkracht en is dus romantiek vriendelijker dan traagschuim. Latexschuim is een goede keuze voor slapers, die niet van dat verstikkende, warme gevoel van traagschuim houden. Latexschuim is verkrijgbaar in natuurlijke, synthetische en gemengde varianten.
  • Hybride matrassen hebben veren met een schuimlaag. Een goed hybride matras biedt het beste van zowel schuim- als binnenveringsmodellen, maar een inferieur hybride matras geeft je waarschijnlijk het slechtste van beide. Hybride matrassen zijn verkrijgbaar met traagschuim of latexschuim.
  • Met luchtbedden kun je de stevigheid aan jouw wensen aanpassen en bij veel matrassen kunnen beide bedpartners hun helft van het bed aanpassen aan hun voorkeur. Voor dit gemak betaal je echter wel een prijs aan de kassa.

7. Beknibbel op de basis

blue bed and mattress with pillows

Als je een platformbed hebt, heb je geen basis nodig (sommige mensen noemen ze nog steeds boxsprings uit gewoonte), maar als je geen bedframe hebt en je matras niet op de grond wilt hebben, dan heb je een basis nodig om het van de grond te houden. Maar het is niet nodig om veel geld hieraan uit te geven, want in feite is het een houten bekisting met stof. Als je oude basis nog in een goede staat is en je een matras van dezelfde maat koopt, heb je misschien helemaal geen nieuwe nodig. Als je een nieuwe basis koopt, vraag dan om het model dat doorgaans bij jouw matras wordt verkocht door een lager geprijsd model te vervangen.

Een standaard bedframe dat ooit zowel de basis voor een boxspring als een matras bevatte, kan worden omgebouwd tot een platformbed door simpelweg de basis/boxspring weg te laten en houten latten of een plaat multiplex over het bedframe te leggen om de nieuwe matras vast te houden. De meeste moderne matrassen presteren ook prima zonder de boxspring, hoewel fabrikanten wel erg hun best doen om ze aan je te verkopen.

8. Hoe zit het met online kopen?

Het lijkt misschien riskant om online een matras te kopen, maar het is wel een populaire optie. Daar zijn tal van redenen voor: je hebt niet te maken met een verkoper die je onder druk zet, je hebt een breed scala aan keuzes, toegang tot luxemerken, betere prijzen en je kunt de omzetbelasting vermijden, om er maar eens een paar te noemen. Toch zijn er onmiskenbaar ook enkele nadelen: je kunt het matras niet uitproberen voordat je het koopt (tenzij het je is gelukt om hetzelfde model in een fysieke winkel uit te proberen voordat je online koopt), het retourneren is een enorm gedoe, je moet jouw oude matras zelf weggooien, geen assistentie van de verkoper en geen mogelijkheid om over de prijs te onderhandelen.

Daarom moet je, als je online iets koopt, eerst onderzoek doen, een gerenommeerde site kiezen en ervoor zorgen dat het retourbeleid onberispelijk is.

9. Budgeteer royaal

Een goed matras is niet goedkoop, maar een goede gezondheid en een positieve stemming zijn onbetaalbaar. Hoewel je nooit veel verder moet gaan dan je je kunt veroorloven – een nieuw matras heeft geen zin als je de huur niet meer kunt betalen – is dit echter wel iets dat de moeite loont om een beetje meer uit te geven. Je gaat ongeveer een derde van je tijd op dat matras doorbrengen, dus zorg ervoor dat die uren tellen. Is het niet de moeite waard om, althans voor een korte tijd, op onnodige uitgaven te bezuinigen, als dat betekent dat je gemakkelijk en comfortabel naar dromenland kunt afreizen en dan met een goed gevoel wakker worden? Ja, zo belangrijk is een goed matras.

Laat een reactie achter