We hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet om dat ongrijpbare kleermakersbeest een perfect passend, trendy transcendent kant-en-klaar pak of kostuum, dat prima bij je past, te kunnen maken.

1. Stel je het eerst voor

Een nieuw pak kopen begint niet in de winkel, maar het begint in je hoofd. Is het pak voor naar je werk? Moet je het aan op een date? Is het voor de bruiloft van een vriend? Misschien wel alle drie? Bedenk goed wat de gelegenheid is en je kunt de juiste keuzes maken, te beginnen met de kleur.

Grijs

Als dit je eerste pak is, ga dan voor grijs. Een pak in eenvoudig houtskool grijs kan met alles worden gecombineerd en je kunt het tijdens alle gelegenheden aan. Het is een echt basis pak. Er kan niets misgaan.

Blauw

Donkerblauwe pakken zie je al heel erg lang, maar de laatste tijd zijn we ook een iets lichtere tint die we fris of helderblauw noemen, omdat het alles wat je draagt een beetje ophaalt.

Bruin

Nee, je ziet er dan niet net uit als de bezorger van UPS. Maar bruin kan (sorry) juist heel verrassend zijn. Geweldig voor het aanvullen van een collectie met ontluikende pakken.

Zwart

Niet zo veilig als je misschien denkt. Je denkt dat het iedereen staat, maar je zou er als je geen serieuze bewegingen in rock-star-stijl doet er uit kunnen gaan zien als een bewaker.

2. Kies de uitstraling

man in suit jacket sitting down

Je hebt twee keuzes. De bekende Amerikaanse look, die natuurlijk erg veilig en vertrouwd is en de flitsende, meer formele look waarbij het jasje iets omhoog en naar buiten steekt, richting de schouder . Dit is een trend, die in Europa is geboren.

3. Leer tellen

Het model met twee knopen maakt het colbert heel casual en het staat bij iedereen geweldig. De modellen met één knoop zijn een modieuze keuze, die vooral wat langere mensen mooi zal staan terwijl de modellen met drie knopen er wat gedateerd uit kunnen zien.

4. Zorg ervoor dat de pasvorm goed is

Het perfecte kant-en-klare pak is mythisch, zoals Yeti of een fan van de Miami Marlins. Maar als je weet hoe je wilt dat de pasvorm is en als de kleermaker nog het een en ander kan vermaken, kun je behoorlijk dicht in de buurt komen.

5. De schouders

nieuw-pak-blauw

Een kleermaker kan een jasje, dat echt niet bij de schouders past, niet vermaken dus zorg ervoor dat de naad wel net bij je schouders eindigt. De meeste mannen overschatten hun maat van het jasje. Denk je dat je een 42 nodig hebt? Probeer dan eens een maat 40.

6. De revers

Als het jasje is dichtgeknoopt, moeten de revers plat op je borst liggen. Buigen ze of laten ze een opening rond de kraag van je shirt of hemd zien? Dan heb je echt een andere maat of een ander merk nodig.

7. De mouwen

Ze moeten mooi om je armen aansluiten en maar een halve centimeter manchet tonen. Maar maak je ook niet te veel zorgen: elke kleermaker kan een mouw mooi passend maken.

8. De torso

Schuif je duim tussen de knoop van het jasje en je buik. Als je duim er net tussen past, is de maat goed. Als het een beetje los zit, kun je het laten aanpassen. Als het maar met moeite gaat, probeer dan een maat groter.

9. De taille

Zorg ervoor dat je de broek net onder je taille (ongeveer een centimeter onder je navel) dicht kunt knopen. Te los? Bel dan snel de kleermaker.

10. De zoom

Omdat de meeste pakken onafgewerkte zomen hebben, kun je het niet vandaag kopen en morgen al dragen. Zorg dat ze op maat worden gemaakt, zodat de zoom net boven je schoenen zal uitkomen. Of beter nog, vraag of de winkel het gratis voor je kan laten vermaken.

Laat een reactie achter