Het ontwerpen van T-shirts is enorm populair onder creatievelingen. Of je nu een illustrator, grafisch ontwerper of typograaf bent, het idee om je ontwerpen op t-shirts te zetten, kan enorm aantrekkelijk zijn (en niet in de laatste plaats omdat je je ontwerpen dan online kunt verkopen).
Het proces kan soms wat lastig lijken, maar in dit artikel zal ik mijn beste tips voor het ontwerpen van gepersonaliseerde afbeeldingen op T-shirts en het bedrukken van je eigen t-shirts doornemen.

1. Neem de tijd om het concept te ontdekken

Schets het ontwerp van je t-shirt, laat het even rusten. Maak een paar variaties, eet iets en neem de tijd om te brainstormen. Slaap er dan een nachtje over en herhaal het hele proces dan nog eens. Als het je direct lukt is, dat geweldig. Maar ontdek ook andere creatieve opties.

2. Stel je het ontwerp op een t-shirt voor

meisje-tshirt

Omdat ik in de loop der jaren zowel met de hand als met de computer heb ontworpen, ken ik het enorme verschil tussen een ontwerp op het scherm en een gedrukt stuk. Wees niet bang om het ontwerp van je t-shirt op een foto van een model te bekijken. Print het, indien nodig, ook uit en druk het op een echt shirt af. Zorg ervoor dat je je kunstwerken ook op ware grootte ziet.

3. Details zijn belangrijk, maar houd het eenvoudig

Iedereen waardeert grote tekenvaardigheid en aandacht voor detail. Er is niets beter dan een heel goed uitgevoerd meesterwerk op een t-shirt te zien, waar je uren naar kunt kijken.
Maar enkele van de meest klassieke ontwerpen voor t-shirts zijn de eenvoudigste ontwerpen die er maar zijn en brengen in hun eenvoudigste vorm de boodschap over. Als je voor de middenweg kiest, kan het nog weleens heel lastig worden om een succesvol ontwerp af te leveren.

4. Overweeg je doelgroep

Dit is een belangrijke tip. Ben je aan het ontwerpen voor mannen of vrouwen. Jong of oud? Uiteindelijk ontwerp je een product waarvan je wilt dat mensen het ook echt dragen.

Zoals elke ontwerper van een groot merk ook zou doen, moet je de exacte persoon die je wilt aantrekken voor je t-shirt weten te beschrijven. Bekijk wie ze zijn, wat ze leuk vinden, welke andere merken ze leuk vinden en daarop je ontwerp afstellen.

5. Houd humor stijlvol

Als je voor een humoristisch t-shirt gaat, wil je niet dat het overkomt als een goedkoop en flauw grapje. Zelfs de meest succesvolle ontwerpen zorgen ervoor dat de humor die ze gebruiken wel stijlvol is.

6. Kies de juiste kleuren

groene-tshirts

Gebruik de kleur van het t-shirt effectief en probeer vooral voor complementaire kleuren te kiezen.

7. Bereid je kunstwerk op de juiste manier voor

Gebruik bij het zeefdrukken de kleuren van Pantone en dit is ook het beste voor je printer. Het is ook verstandig als je de tekst schetst en eventuele slagen uitbreidt. Er zijn, afhankelijk van of je Illustrator of Photoshop gebruikt ook veel goede tutorials beschikbaar.

8. Zorg voor een goede leverancier

Als je ontwerp is voltooid en correct is weergegeven, zal het eindresultaat van je t-shirt afhangen van de leverancier. Bij Tshirtdeal.nl kan je heel eenvoudig een tshirt bedrukken voor een mooie prijs.

Het gewicht, de maat, de opties voor het label, de kosten enzovoort beïnvloeden allemaal het eindproduct. Dit duurt een tijdje en je moet waarschijnlijk met verschillende bedrijven hierover in gesprek gaan. Maar één ding is zeker: ga in zee met een bedrijf dat jouw t-shirts kan maken en jouw werk met zorg zal behandelen. Zeefdrukken is echt een kunst.

9. Zorg dat je weet waar je het over hebt

Om iets goed te kunnen begrijpen, moet je het bestuderen en de context ervan begrijpen. t-shirts zijn voortgekomen uit elk fenomeen van de subcultuur dat ooit heeft bestaan. Of het nu muziek, skateboarden, straatkunst, sport of algemene popcultuur is.

10. Blijf de concurrentie voor

Laat je inspireren door wat de nieuwste trends zijn, maar kopieer ze niet. De kans is groot dat tegen de tijd dat je dat t-shirt hebt geproduceerd, andere ontwerpers al lang weer in het geheim wat nieuws hebben bedacht.

Laat een reactie achter