Het is nooit te vroeg om over het pensioen na te denken. Bijvoorbeeld als je ZZP- er bent en je daarom geen werknemerspensioen opbouwt. Of als jouw werkgever geen (of slechts een kleine) pensioenregeling biedt. Of als je een pensioengat hebt omdat je een tijdje niet hebt gewerkt.

Ook al zijn veel mensen (bewust of onbewust) ‘niet zo bezig’ met hun pensioen, blijft alleen een AOW-uitkering een karig inkomen na een werkzaam leven. Daarom geven wij je7 tips om je pensioen aan te vullen en extra inkomen op te bouwen voor later.

1. Sparen met een lijfrente

geld-munten

Een lijfrente is een pensioenproduct waarbij je met een belastingvoordeel spaart of belegt voor een aanvullend pensioen. Je bepaalt zelf de hoogte van de inleg (passend bij jouw financiële jaarruimte). De uitkering van de lijfrente vindt plaats met ingang van je AOW- datum of tot 5 jaar daarna, in gelijke termijnen gedurende minimaal 5 jaar.

2. Koopsompolis

Een koopsompolis is een lijfrenteverzekering. Je legt een vast bedrag in bij een verzekeraar of bank en deze belegt hier vervolgens mee. De eenmalige inleg is vaak tot de maximale jaarruimte. Ook bij een koopsompolis geldt een belastingvoordeel: je mag de premie als geheel aftrekken van de inkomstenbelasting.

3. Sparen op een bankrekening

Deze klassieker onder de ‘potjes voor later’ levert anno nu zo goed als geen rente meer op. Maar je hebt wel altijd toegang tot jouw geld.

4. Beleggen

investeren

Beleggen raakt steeds meer in trek bij Nederlandse huishoudens. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in vastgoed, grondstoffen (goud), aandelen of bedrijven in opkomende economieën. Beleggen is wel een oplossing voor de lange termijn. Je hebt er geduld voor nodig (een beleggingshorizon van 10 jaar is een mooi begin) en er zijn ook risico’s aan verbonden. De waarde van jouw beleggingen kan immers stijgen of dalen.

5. Hypotheek aflossen

Ben je van plan om in jouw woning te blijven wonen? Dan is het volledig aflossen van de hypotheek een mooie optie om een potje op te bouwen voor tijdens je pensioen. Je betaalt dan immers geen hypotheekkosten meer en dat compenseert een lager inkomen.

6. Overwaarde huis gebruiken

huis-amerika

Wil je na je pensioen toch jouw huis verkopen en kleiner gaan wonen?
Een andere optie is een overwaarde constructie waarbij je de overwaarde kunt gebruiken als aanvulling op jouw inkomen:

  • Een opeethypotheek (extra inkomen als je bijvoorbeeld alleen AOW heeft)
  • Overwaarde gebruiken om de woning levensloopbestendig te maken of te verduurzamen. Zo hoef je niet te verhuizen en/of bespaar je flink op energiekosten.

7. Doorwerken tegen een lager belastingtarief

En dan is er nog de optie van gewoon blijven werken na ingang van de AOW- datum. Veel mensen vinden hun werk te leuk of interessant om ermee te stoppen en blijven na hun pensioen doorwerken. Of het is gewoon financiële noodzaak. Je profiteert dan wel van lager belastingtarief.

Laat een reactie achter