Denk jij erover na om Lissabon te gaan bezoeken? Wij bevelen het ten zeerste aan als bestemming voor je volgende vakantie. De charmante geplaveide straten, de felgekleurde, betegelde gebouwen, het fantastische eten en de adembenemende uitzichten zijn slechts enkele redenen waarom Lissabon op je bucketlist zou moeten staan. Als je voor het eerst Lissabon gaat bezoeken, hebben wij een lijst samengesteld met 10 dingen die handig zijn om te weten. Wij zijn er zeker van dat je net als wij verliefd op deze prachtige stad zult worden.

1. Hoe kom je in Lissabon?

vleugel_vliegtuig

De eenvoudigste manier om Lissabon te bereiken, is door te vliegen. Vliegtickets Lissabon zijn weer beschikbaar en er vertrekken dagelijks weer vluchten vanuit Schiphol. Portugal maakt deel uit van het Schengengebied, dus EU-burgers hebben alleen een identiteitskaart nodig om te reizen. Alle anderen hebben een geldig paspoort nodig en in sommige gevallen ook een visum.

Vanuit andere steden in Europa en de rest van het vasteland van Portugal kun je ook met de trein of met de bus naar Lissabon reizen. Je komt met de trein aan op Oriente (aan de oostkant van de stad) of Santa Apolónia (in de centrale wijk Alfama). De bus stopt bij het busstation Sete Rios en het metrostation Jardim Zoológico (de blauwe lijn).

2. Tijdzone

Lissabon maakt deel uit van dezelfde tijdzone als Londen, GMT (Greenwich Mean Time) en volgt dezelfde zomertijd als andere delen van de wereld. Daarom begint de zomertijd op de laatste zondag van maart (+1 uur) en de wintertijd op de laatste zondag van oktober (-1 uur).

3. Hoe verplaats je je in Lissabon?

lissabon-tram

De komst van bedrijven zoals Uber verliep niet zonder slag of stoot, maar ondanks dat werden ze wel door de lokale bevolking verwelkomd. Het is een volledig legale, veilig te gebruiken dienst. Als je de voorkeur geeft aan een meer authentieke ervaring, reis dan met de tram door de stad.

4. Kijk uit voor zakkenrollers!

Je moet tijdens het reizen altijd oppassen. Let vooral op je portemonnee, rugzak en tas als je met het openbaar vervoer reist. Zakkenrollers hebben het vooral in Lissabon op toeristen gemunt, dus houd je persoonlijke spullen goed in de gaten!

5. Draag comfortabele schoenen met een goede grip

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels, dus je hebt echt schoenen nodig die niet wegglijden als je een aantal van die steile hellingen op (en af) loopt.


Wat te doen in Lissabon


6. Bezoek een tegelwinkel

Portugese tegels zijn spectaculair en er zijn een heleboel winkels, die tegels antieke tegels uit de 15e of 16e eeuw verkopen. Die tegels zijn vrij duur, maar tegels uit de 19e eeuw zijn budgetvriendelijker. Als je de verleiding van die winkels wilt overslaan, stop dan gewoon om het tegelwerk op de gebouwen te bewonderen. Sommige zijn simplistisch in het ontwerp en andere zijn behoorlijk ingewikkeld.

7. Probeer de kabeljauw

Overal waar je gaat, is kabeljauw de vis die je kunt eten. Het wordt op veel verschillende manieren geserveerd, maar je moet minstens één keer een kabeljauwcake proberen.

8. Bezoek de winkels die tinnen voorwerpen verkopen

Er zijn volledige winkels die zich toeleggen op de verkoop van vis in blik. Dit zijn niet alleen geweldige cadeaus maar zijn ook prachtig om te bekijken. Een coole winkel is de The Fantastic World of Portuguese Sardines met coole blikken, die elk jaar veranderen.

9. Koop kurk

Je vindt ook in de hele stad kurkproducten te koop. Waarom? Portugal produceert ongeveer de helft van alle kurk ter wereld! Vrijwel alles wat je maar kunt bedenken, kan van kurk worden gemaakt.

10. Fado is een essentieel onderdeel van de cultuur van Lissabon

Fado is een vorm van Portugese zang, die teruggaat tot de jaren 1820. Een geweldige plek om een kort concert te zien is bij Fado in Chiado. Er zijn restaurants waar je tijdens het eten van dit soort Portugese muziek kunt genieten, maar voor deze ervaring moet je wel een paar uur reserveren.

Laat een reactie achter