Op één of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal wel een soort van verlies. Het kan als gevolg van een breuk of scheiding het verlies van een partner zijn, van een baan of een bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van je gezondheid of na een traumatische gebeurtenis van het gevoel van veiligheid. Wat het ook is dat je meemaakt, de natuurlijke reactie is om te gaan treuren.

Afhankelijk van de omvang van dat verlies, kan dit verdriet meer of minder intens zijn. De mate van verdriet varieert ook per persoon en is afhankelijk van hoe een persoon met situaties omgaat. Ondanks de verschillen zijn er enkele algemene tips die je kunnen helpen om het rouwproces na een verlies gemakkelijker te maken.

1. Begrijp dat er rouwfasen zijn

verdrietig-traan

Elisabeth Kubler-Ross ontwikkelde een vijf fasen systeem voor het rouwproces omdat mensen na een verlies vaak verschillende stadia van emoties doorlopen. De eerste fase is de fase van ontkenning, waarbij een persoon niet wil geloven dat de gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, gevolgd door de tweede fase, namelijk de fase van woede. De derde fase is een onderhandelingsproces met jezelf waarin je jezelf iets aanbiedt in ruil voor het verlies. De vierde fase is depressie, die vaak slopend is, gevolgd door de laatste fase, namelijk de fase van acceptatie dat het verlies heeft plaatsgevonden. Vanaf dat moment kan een persoon meestal omgaan met het verlies. Er is geen bepaalde tijdlijn voor elke fase van rouw en er zijn situaties waarin een persoon terugvalt naar de vorige fase voordat het rouwproces verder kan gaan. Bewust zijn van de fasen zal het makkelijker maken om de gebeurtenis te kunnen verwerken. Ook kan een rouwboeket of een rouwstuk het proces toch net even wat mooier maken.

2. Herken de symptomen van verdriet

Er zijn meestal vele emotionele symptomen betrokken bij verdriet. Omdat veel van de betrokken gevoelens echter zo verwoestend kunnen zijn, zijn er ook fysieke reacties die kunnen ontstaan. Deze achtbaan van emoties kan alles omvatten, van diep verdriet en een gevoel van gek te worden tot een shock, een schuldgevoel en zelfs angst. Een persoon kan zelfs beginnen te twijfelen aan zijn religieuze overtuiging. Wat betreft de fysieke symptomen, die gepaard gaan met rouw, moet je je ervan bewust zijn dat je je misselijk en vermoeid kunt voelen, last kunt hebben van slapeloosheid, pijn kunt ervaren en/of gewicht aankomt of juist verliest. Het kennen van deze symptomen kan je beter voorbereiden om ze te bestrijden, wanneer ze verschijnen. Dit houdt in dat je jezelf bewust kunt vertellen dat het verdriet zich op verschillende manieren manifesteert en dat je die symptomen moet diagnosticeren en dan moet behandelen.

3. Laat jezelf treuren

denkend

Heel vaak komen mensen vast te zitten in de eerste paar fasen van de rouw en zijn ze verlamd omdat ze zich niet overgeven aan de betrokken emoties. Het is noodzakelijk om in plaats van te proberen ze te onderdrukken jezelf deze achtbaan van emoties te laten ervaren en te reageren op de golf van emoties, die je ervaart. Het maakt niet uit hoe moeilijk die gevoelens kunnen zijn, ze zullen weer overgaan en als je dit niet toelaat, zul je niet echt in staat kunnen zijn om vooruit te komen. Door jezelf te laten toegeven aan het verdriet, kun je met het genezingsproces beginnen.

4. Steun op vrienden en familie 

Je familie en vrienden begrijpen dat je van streek bent en hoewel ze misschien niet weten wat ze moeten doen, willen ze er wel voor je zijn, ook al is het alleen maar om te luisteren en wat genegenheid te bieden. Voel je niet te trots of te beschaamd om op hen te steunen. Als je kunt verwoorden wat je nodig hebt, dan is het nog beter. Dit netwerk om je heen, dat je kan steunen, biedt een zorgzame en veilige plek om tijdens alle fasen van de rouw een toevlucht te zoeken. Vrienden en familie tolereren alle soorten emoties omdat ze van je houden en zullen tijdens al die stadia met je meeleven en loyaal blijven.

5. Sluit je online, offline of beide aan bij een hulpgroep

Of het nu via social media groepen en -platforms is of dat je de mensen persoonlijk ziet, hulpgroepen bieden een manier om te praten en te luisteren naar anderen, die precies weten wat jij doormaakt. Hoewel je hechte vrienden- en familieleden van je houden, hebben ze misschien niet hetzelfde soort verlies meegemaakt. Als je iemand ontmoet, die deel uitmaakt van een rouwhulpgroep, kan dit gedeelde verdriet helpen bij het genezingsproces.

6. Zoek steun in het geloof 

Als je een bepaalde religieuze overtuiging hebt of in het verleden hebt gehad, is dit het moment om terug te keren naar je geloof en troost te krijgen uit de spirituele activiteiten. Dit kan inhouden dat je met een lid uit dezelfde gemeenschap spreekt, mediteert of de geschriften die verband houden met je geloof leest en bidt. Sommige op geloof gebaseerde organisaties hebben ook bijeenkomsten of lezingen, die zijn gericht op het omgaan met verlies en je kunt hier tijdens de verschillende fasen van de rouw steun krijgen.

7. Zoek een therapeut

Net als de mensen in de hulpgroepen heeft ook een therapeut door de verhalen en de gevoelens van de patiënten, die hun verhaal hebben gedeeld, veel ervaring met verlies. Ze zijn getraind om rouwbegeleiding te kunnen geven, samen met jou de fasen van rouw te doorlopen, advies en tactieken voor het omgaan met intense emoties te geven en je te helpen bij eventuele belemmeringen voor de mentale en de emotionele genezing die zich voordoen.

8. Uit je gevoelens 

Hoewel het moeilijk kan zijn om over je emoties te praten, is dit een belangrijk onderdeel van het proces dat je moet doorstaan. Je hoeft niet persé je gevoelens verbaal uit te drukken. In plaats daarvan kun je ook overwegen om een dagboek bij te houden, brieven te schrijven naar die persoon of zelfs naar iets dat je bent kwijtgeraakt, een plakboek te maken met gelukkige herinneringen of iets te doen waar de persoon, die je kwijt bent, zo van hield. Dit zijn tastbare manieren om met het verlies om te gaan.

9. Zorg voor je fysieke en emotionele welzijn

schoenen aantrekken fit man

Als je stopt met voor je lichamelijke gezondheid te zorgen, kun je emotioneel ook niet helen. En je zult merken dat het doen van oefeningen, goed bewegen en een uitgebalanceerde voeding je zullen helpen om het verdriet te bestrijden en te werken aan een gezonder emotioneel en mentaal welzijn. Dit is niet het moment om drugs of alcohol te gaan gebruiken om de pijn te verdoven. Het zal je slechts tijdelijk een beter gevoel geven terwijl het op lange termijn fysieke en mentale schade toebrengt aan jezelf en aan je andere relaties. Bovendien riskeer je zo ook een verslaving.

10. Focus je op de positieve aspecten van je leven 

Dit verlies kan het ergste in je leven zijn en je kunt het gevoel hebben dat je hier nooit meer overheen komt. Wat je zal helpen, is om alle goede dingen die nog steeds bij je zijn in het leven en die het waard maken om je over het verdriet te zetten eens op een rijtje te zetten. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen als je weer gaat leven en gaat genieten. Het kan zelfs helpen om een lijst te maken van alle positieve dingen in je leven en die dus een ‘winst’ zijn. Als je dat tegenover het verlies zet, beginnen deze ‘winsten’ op te wegen tegen het verdriet en zorgen ze ervoor dat je weer door wilt gaan met je leven.

11. Zoek onmiddellijk hulp als je verslaafd bent geraakt aan drugs of alcohol en/of lijdt aan een depressie

Als je het gevoel hebt dat je niet kunt doorgaan moet je echt hulp zoeken. Deze emotionele verlamming kan een teken van depressie zijn en in dat geval heb je de hulp van professionals nodig. Gecombineerd met een verslaving aan drugs en alcohol, zal deze depressie alleen maar erger worden als je niet onmiddellijk hulp zoekt. Er zijn ook hulpgroepen die beschikbaar zijn om mensen te helpen begrijpen dat depressie en verslaving vaak voorkomt bij mensen, die te maken hebben gehad met de verwerking van een verlies.

12. Ken je ‘triggers’

Hoewel je je misschien door alle fasen van verdriet hebt kunnen heenwerken, weet je dat er in de nabije toekomst ‘triggers’ kunnen zijn, die al die emoties weer kunnen terugbrengen. Meestal zijn er bepaalde mijlpalen in het leven, zoals feestdagen, verjaardagen, jubilea of een andere speciale gebeurtenis, die je herinneren aan een verlies. Hier kunnen families en vrienden opnieuw steun verlenen, dus vraag ze om hulp. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze ook aan die momenten denken en zich afvragen hoe jij je voelt. Kijk hoe je deze ‘triggers’ kunt omzetten in positieve momenten en denk aan het geluk dat jullie samen hadden vóór het verlies.

Laat een reactie achter