Voltooi met behulp van deze sollicitatietips en de praktische sollicitatieformulieren jouw sollicitatie succesvol.

Solliciteren naar een baan kan soms repetitief en tijdrovend zijn. Vermijd het verkleinen van je kansen op het vinden van een baan, omdat je je niet volledig hebt geconcentreerd op het correct invullen van je sollicitatieformulier.

Deze praktische lijst zal je helpen om, elke keer dat je een sollicitatieformulier invult, dat goed te doen.

Veel werkgevers gebruiken sollicitatieformulieren om potentiële werknemers te screenen en te beslissen over de volgende stap in het wervingsproces. Mogelijk moet je wanneer je solliciteert of wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek een sollicitatieformulier invullen.

Werkgevers gebruiken deze formulieren als een middel om van elke kandidaat standaard informatie, die al dan niet in hun CV staat, te kunnen krijgen. De sollicitatie is een belangrijk hulpmiddel bij het zoeken naar een baan, dus laat het ook voor jou werken.

Ter aanvulling van onze tips hieronder, is het ook mogelijk om je aan te melden bij MYPP, wat staat voor My Personal Performance, een review service gericht op middelbaar en hoger opgeleide professionals. Door je in te schrijven bij MYPP, kun je potentiële reviewers vragen je te reviewen. Een proces dat aan beide kanten vanwege de gebruiksvriendelijkheid weinig tijd kost. Het hebben van zakelijke reviews is een prima aanvulling op je CV.

vergaderruimte

1. Heb de juiste documenten bij je en geef iets extra’s

Je hebt om de sollicitatie goed af te kunnen ronden een kopie van jouw laatste CV, het overzicht van werkzaamheden, jouw sociale zekerheidskaart, adressen en telefoonnummers van vorige werkgevers en salarisgegevens nodig.

Om jezelf van te onderscheiden van de rest, is het altijd goed iets extra’s mee te geven. Zo kan je bijvoorbeeld via MYPP echte feedback van derden ontvangen, zodat je naast je CV kunt aantonen wat anderen van je vinden en jezelf kan vergelijken met anderen in dezelfde bedrijfstak.

2. Lees de instructies aandachtig door

Neem de tijd om alle instructies te lezen en bekijk deze voordat je begint met het invullen het volledige formulier. Dit voorkomt dat er informatie wordt herhaald of op de verkeerde plaats wordt ingevuld.

3. Schrijf leesbaar en controleer de details op nauwkeurigheid

Vul het sollicitatieformulier netjes en leesbaar in. Controleer of je de juiste telefoonnummers en e-mailadressen hebt genoteerd. Gebruik de juiste spatiëring en hoofdletters.

4. Zorg ervoor dat jouw arbeidsverleden correct is

Controleer of de namen van je vroegere werkgevers, hun adressen, de perioden dat je daar werkte en andere gegevens over de werkzaamheden allemaal correct zijn.

5. Vul alle details in

Wanneer je om informatie wordt gevraagd, zoals je arbeidsverleden, schrijf dan niet “Bekijk hiervoor het CV”, want dit komt lui over. Vul de gegevens op het sollicitatieformulier in zoals dat van je wordt gevraagd. Zorg ervoor dat de informatie, die je verstrekt in jouw sollicitatieformulier, overeenkomt met de informatie op je CV.

6. Schrijf je kwalificaties volledig op

Beschrijf jouw kwalificaties volledig. Ga er niet vanuit dat de werkgever wel weet waar een afkorting voor staat.

7. Laat vragen niet achterwege

Voltooi alle vereiste secties of jouw aanvraag kan worden afgewezen. Als een vraag niet op jou van toepassing is, antwoord je met “niet van toepassing”.

Blijf altijd eerlijk – je zult je antwoorden moeten verdedigen in het gesprek. Door de sollicitatie te ondertekenen, verifieer je of de informatie juist is.

8. Vermijd het opgeven van salarisvereisten

Vermijd het opgeven van een specifieke salarisvereiste, geef liever een bereik of schrijf ‘open’ of ‘bespreekbaar’ op. Dit kan dan in het interview worden besproken.

9. Geef indien hierom wordt gevraagd referenties op

Zorg ervoor dat jouw referentielijst klaar is om in je sollicitatie op te nemen. Lees meer op MYPP over het inzetten van reviews.

10. Controleer jouw sollicitatiebrief op fouten

Bekijk je sollicitatiebrief een paar keer zorgvuldig voordat je hem instuurt. Spellings- en andere fouten zullen jouw kansen waarschijnlijk verminderen.

Als je een online-aanvraag invult, zorg er dan voor dat je een kopie afdrukt zodat je weet welke informatie de werkgever in het interview heeft en ook voor de toekomstige referent.

Neem deze tips goed in je op en neem, ongeacht het soort sollicitatieformulier dat je aan het invullen bent, de tijd hiervoor. Of het nu gaat om een eenvoudig formulier van één pagina of een lange en complexe versie van het sollicitatieformulier, je moet dit zorgvuldig invullen.

Het maakt niet uit hoe vaak je solliciteert, elke sollicitatie is belangrijk en verdient zorgvuldigheid en aandacht.

Het invullen van een sollicitatieformulier is eenvoudig als je een actueel CV bij de hand hebt.

Laat een reactie achter