Menig ouder die opgroeide in de jaren voor smartphones en online games klaagt steen en been over hoe kinderen niet meer buiten willen spelen, maar vergroeid raken met games en andere entertainment op beeldschermen. Dat is om verschillende redenen geen wenselijke ontwikkeling. Ten eerste is er het sociale aspect: bij het buiten spelen moet er rekening gehouden worden met andere kinderen, wat goed is voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Daarnaast betekent buiten spelen vaak ook lichaamsbeweging, en ook dat is natuurlijk belangrijk. Dit kun je, als je de ruimte hebt, echter ook thuis stimuleren. We geven vier tips voor een sportieve tuin voor de kinderen.

Trampoline

trampoline-groot-net

Een niet al te dure investering die de moeite waard kan zijn om de kinderen op een speelse manier aan het bewegen te krijgen, is een trampoline. Iedereen kan immers bouncen op zo’n ding en zelf de intensiteit bepalen. Het is een leuke manier om ongemerkt calorieën te verbranden, en het is ook nog eens minder belastend voor de wervelkolom en de gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

Zwembad

Een zwembad in Nederland is niet voor iedereen weggelegd, maar ook dit is een manier om je kinderen uit te nodigen om spelenderwijs te bewegen. Want of je nu baantjes trekt of al watertrappelend aan het spelen bent, het kost allemaal kracht. Met een zwembad kun je ook het sociale aspect stimuleren door je kind vriendjes en vriendinnetjes te laten uitnodigen om in het zwembad te komen spelen.

Goal(tje)

voetbal

Heb je een gazon of een andere relatief grote lege ruimte in je tuin, dan kun je er een goal(tje) plaatsen. Zo kunnen de kinderen – al dan niet tegen jou – voetballen in de eigen tuin. Uiteraard moet je er wel zo veel mogelijk voor zorgen dat de buren er geen last van hebben. Maar ook dit is een mooie manier voor de kinderen om spelenderwijs energie kwijt te raken en in beweging te blijven.

Klimtoestel

Als je er de ruimte voor hebt, kun je ook een klimtoestel kopen voor in de tuin. Vooral jonge kinderen kunnen zich hier lang mee vermaken zonder zich ervan bewust te zijn dat ze lekker aan het bewegen zijn en calorieën aan het verbranden zijn. Een nadeel van een klimtoestel is dat kinderen er wel binnen een paar jaar ‘uit’ groeien. Wat natuurlijk minder een probleem is als er nog gezinsuitbreiding in de planning staat!

Dit zijn vier manieren om je kinderen spelenderwijs aan het bewegen te krijgen en een alternatief te bieden voor binnen zitten achter een beeldscherm. En zo herken je wellicht toch weer een stukje van je eigen jeugd terug!

Laat een reactie achter