Als je erover na hebt gedacht om een eigen onderneming op te starten, ben je misschien al wel op zoek gegaan naar advies. Er zijn zoveel tips voor het opstarten van een kleine onderneming te vinden, dat het verwarrend kan zijn om te bepalen welke tips er nu echt nuttig zijn.

Het opstarten van een eigen onderneming is vaak een leerproces. Maar hoe slimmer je al vroeg beslissingen kunt nemen, hoe groter de kans is dat je onderneming een succes wordt. Als je met het idee rondloopt om iets voor jezelf te beginnen, probeer dan deze tien tips te gebruiken.

1. Maak een overzicht van de kosten

geld-munten

Zodra je je bedrijfsplan begint te ontwikkelen, moet je optellen hoeveel het ongeveer gaat kosten. Je moet rekening houden met alle zakelijke kosten, die er nodig zijn om te kunnen beginnen en de onderneming de eerste periode draaiende te houden. Enkele kosten die je niet mag vergeten zijn de huur van de locatie, de benodigdheden, de marketing en bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering zzp.

Ga liever uit van wat extra en schat de kosten niet te laag in. Neem vervolgens dat bedrag en verviervoudig het. Serieus, verviervoudig het. Je zult merken dat je onverwachte kosten zult tegenkomen. Het is beter om goed voorbereid te zijn dan te weinig geld te hebben wanneer de rekeningen beginnen binnen te stromen.

Als je bezig bent om de kosten voor het opstarten van een kleine onderneming in kaart te brengen, vergeet dan ook je persoonlijke budget niet. Kijk hoeveel geld je nodig hebt om te leven. Denk ook aan zaken zoals de huur, eten, gas, gezondheidszorg etc. Zet de uitgaven, die je echt moet betalen (bijvoorbeeld de huur of hypotheek), bovenaan en eindig met degenen die misschien als het geld op is even kunnen wachten (bijvoorbeeld entertainment).

Zodra je een goed overzicht van de uitgaven hebt, kun je beginnen met het opstellen van een bedrijfsbudget. In het begin moet je misschien een lening voor kleine ondernemingen afsluiten.

2. Zoek niet naar excuses

Talloze mensen dromen ervan om ondernemer te worden, maar doen dat uiteindelijk nooit. Ze zoeken allerlei excuses en hebben angst om te falen. Of het nu geld, tijd of verantwoordelijkheden zijn, die bij dit proces komen kijken, je kunt een miljoen excuses bedenken om geen onderneming op te starten.

Laten we eerlijk zijn, je eigen baas zijn is ook best wel eng. In de meeste gevallen hebben nieuwe ondernemers veel te verliezen en hebben ze maar weinig inzicht in hun kansen op succes. Je zorgen maken over de risico’s, die gepaard gaan bij het opstarten van een onderneming, is normaal.

Maar excuses vertragen je alleen maar bij het bereiken van je doelen. Als je echt een onderneming wilt beginnen, moet je oplossingen voor je excuses gaan zoeken. Zoek een oplossing voor het probleem in plaats van je te laten tegenhouden bij het bereiken van je dromen.

3. Neem alles goed in je op

Luister naar wat anderen zoals vrienden, familie, experts en zelfs jijzelf te zeggen hebben. Neem de dingen, die te maken hebben met je ondernemingsdoelen, goed in je op. Terwijl je leert en luistert, begin je het idee in je hoofd uit te werken. Schrijf ook dingen op. Houd notities bij zodat je een gedetailleerd plan kunt ontwikkelen.

Wanneer je mensen over je plannen voor je nieuwe onderneming vertelt, kijk dan goed naar hun lichaamstaal. Vinden ze het echt een goed idee? Of zijn ze gewoon aardig en denken ze eigenlijk diep van binnen dat het geen goed plan is? Moedig je luisteraars aan om eerlijk tegen je te zijn. De collectieve mening, die je van collega’s krijgt, kan een weerspiegeling zijn van hoe consumenten zullen reageren.

Negeer de kracht van advies van experts en ervaren ondernemers niet. Deze mensen weten uit de eerste hand wat wel en wat vooral niet werkt. Slimme ondernemers leren van de fouten, die andere ondernemers helaas al hebben gemaakt.

4. Zorg ervoor dat je een oplossing biedt

In plaats van je idee te beginnen met wat je zult verkopen, moet je nadenken over wat voor een oplossing je kunt bieden. Het is een stuk eenvoudiger om een solide klantenbestand te krijgen wanneer jouw onderneming een probleem oplost. Jouw nieuwe onderneming moet een gat in een bepaalde markt of niche vullen.

Begin met de reden waarom je je eigen onderneming graag wilt opstarten. Als jij je eigen motieven begrijpt, kun je een brand creëren en je onderneming op de markt brengen. Weet met welke problemen jouw doelgroep te maken heeft en hoe je deze voor hen kunt oplossen.

5. Houd het simpel

Als jij een beetje op de meeste ondernemers lijkt, heb je al een bedrijfsplan en ben je er klaar voor om aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat je concept niet te ingewikkeld wordt. Je zou dan kunnen eindigen met een duur, uitgebreid eindproduct dat niemand wil kopen.

Probeer als nieuwe ondernemer klein te beginnen en je focus te beperken. Leer hoe je je bedrijfsplan kunt testen. Kom met een eenvoudige service van goede kwaliteit. Een succesvol bedrijfsplan moet beloften aan klanten waarmaken en verwachtingen overtreffen.

Verminder onnodige functies, die je aanbod afzwakken en je alleen maar geld kosten. Als kleine onderneming heb je niet alle toeters en bellen van een gigantisch bedrijf nodig. Het zal gemakkelijker zijn om naarmate je groeit uit te breiden in plaats van kleiner te moeten worden.

6. Stel je de situatie voor, dat je helemaal geen geld hebt

Ik bedoel echt niks, geen cent. De kans is groot dat dit zal gebeuren.

Het lanceren van een bedrijfsplan dat niet aanslaat, is voor veel ondernemers een realiteit. Meer dan de helft van de nieuwe ondernemingen sluit binnen de eerste vijf jaar na opening zijn deuren weer. Hoe zou jij omgaan met de situatie dat je echt geen geld hebt?

Het is een goed idee om een plan te maken voor in geval van nood. Mogelijk moet je direct een baan zoeken of tijdelijk bij je ouders gaan wonen. Je moet misschien alle luxe en comfort, die je gewend bent, opgeven. Bedenk je wat je in dit soort situaties zult doen.

Kijk naar je huidige bronnen van inkomsten. Wat verdien je met je huidige baan? Hoe lang kun je het met je spaargeld uitzingen? Welke onverwachte dingen kunnen je plan in de war brengen (bijvoorbeeld je auto kapot maken of een koelkast die stuk gaat)? Bereid je op alle situaties voor, die kunnen ontstaan als je bedrijfsplan mislukt.

7. Zeg je huidige baan nog niet op

man op kantoor

Als je een kleine onderneming wilt opstarten, moet je je huidige baan nog niet opzetten. Een succesvolle onderneming krijgen, is een proces. Bouw je onderneming in fasen op en laat het proces van werknemer naar ondernemer ook langzaam verlopen.

Het is als eigen ondernemer lastig om een vast inkomen op te bouwen. Blijf in het begin in loondienst zodat je in elk geval een basisinkomen hebt om de kosten te kunnen dekken. Als de zaken eenmaal goed lopen, kun je je baan opzeggen.

8. Praat over je onderneming

Een uitdaging waarmee veel ondernemers worden geconfronteerd, is dat ze niet weten hoe ze hun onderneming moeten verkopen. Het kan, vooral als dit nieuw voor je is, moeilijk zijn om contacten te leggen.

Als jij je zorgen maakt over wat mensen van je onderneming zullen denken, moet je gewoon op onderzoek uitgaan. Als je consumenten niet kunt overtuigen om bij jouw te kopen, kun je ook geen geld verdienen. Ben je niet extravert? Doe alsof totdat je je doel hebt behaalt. Als je echt zakelijk succes wilt, kunt jij het je niet veroorloven om verlegen te zijn.

9. Ken de wettelijke vereisten voor het opstarten van een kleine onderneming

business

Het opstarten van een kleine onderneming is spannend. Wetten zijn dat niet. Het is belangrijk om de regels, die gepaard gaan met het opzetten van een onderneming, goed te begrijpen. Als jij je niet aan de wetten houdt, kun je hoge boetes krijgen.

Van het vormen van een juridische structuur tot het opzetten van een boekhoudsysteem, je moet de wetten volgen. Je moet de onderneming bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst registreren. En als je werknemers in dienst neemt, moet je de werkgeverswetten volgen.

De regels, die op jouw van toepassing zijn, zijn afhankelijk van waar je woont, wat de bedrijfsstructuur en de branche is. Overweeg om een accountant in de arm te nemen, die je kan helpen bij het opzetten van de onderneming.

10. Combineer je passie met wijsheid

Eén van de belangrijkste ingrediënten van een succesvol bedrijfsplan is passie. Passie zal je consequent aanzetten om je proces te verbeteren en zal ervoor zorgen dat je onderneming zal groeien.

Dat gezegd hebbende moet je die passie niet de overhand laten nemen en moet je beslissingen met je gezonde verstand nemen. Passie zal je vooruit helpen, maar kennis zal je in de goede richting wijzen.

Doe marktonderzoek in je branche en praat met klanten uit dezelfde doelgroep om zo het potentieel van je onderneming te ontdekken. Stel vragen aan experts. Neem contact op met professionals zoals financiële adviseurs en advocaten, die je advies kunnen geven.

Beschouw het opstarten van een onderneming als autorijden. Laat je passie het gaspedaal indrukken en je gezonde verstand de controle over het stuur nemen. Op die manier kun je vertrouwen hebben in de richting die je opgaat en het momentum behouden, dat je nodig hebt om daar te komen.

Laat een reactie achter