Ook een tafellamp kopen kan soms een lastige keuze zijn. Het moet natuurlijk goed passen op de meubel waar het terechtkomt en dat is niet altijd even makkelijk. Wij geven je 8 tips weg om het toch wat makkelijker te maken!
Tip #1: het kiezen van de hoogte van de lamp
De meeste tafellampen zijn tussen de 60cm en 80cm hoog. De lagere tafellampen worden meestal in slaapkamers gebruikt en de hogere lampen in woonkamers. Een vuistregel is om, wanneer je naast de lamp zit, de onderkant van de kap op ooghoogte te hebben. Op deze manier kun je van het lezen genieten zonder de irritatie van het kijken in de felle gloeilampen.
Tip #2: het kiezen van de breedte van de lamp
Als je op zoek bent naar een nieuwe tafellamp voor op een bijzettafeltje in de woonkamer of op een nachtkastje, meet dan het tafelblad op en vergelijk het met de diameter van het breedste deel van de lampenkap. Voor een aangename uitstraling mag de lampenkap niet breder zijn dan de tafel waarop hij staat. Overweeg ook de breedte van de voet en welke andere items je op de tafel naast de lamp wilt plaatsen. Een grote tafellamp is misschien wel mooi, maar als je geen ruimte hebt om je bril of een kopje koffie op de tafel te plaatsen, werkt het misschien niet voor jou.
Tip #3: een lampenkap vervangen
Eén van de eerste dingen die aan een lamp verslijten, is de lampenkap. Als je er een moet vervangen, moet je ervoor zorgen dat de nieuwe lampenkap op de basis past en er goed uitziet. Op Directlampen.nl heb je in ieder geval een mooie selectie om uit te kiezen.
De breedte van de lampenkap moet ongeveer tweemaal de breedte van het breedste deel van de basis zijn. Verticaal moet de kap de schakelaar bedekken en een klein gedeelte van de basis laten zien. Heb je bij een kringloopwinkel een mooie lampenvoet gekocht en je afgevraagd wat voor soort lampenkap daarbij zou passen? Je zou een trommelkap kunnen proberen. Deze heeft de vorm van een cilinder, met een diameter die aan de bovenkant gelijk is aan de diameter van de onderkant. Een traditionele lampenkap, in een neutrale kleur zoals bijvoorbeeld gebroken wit, past goed bij de meeste armaturen.
Tip #4 doorschijnende versus ondoorzichtige lampenkappen
Als het jouw doel is om zowel veel omgevingslicht als leeslicht in een kamer te creëren, kies dan voor tafellampen met een witte of een lichtgekleurde stoffen kap. Diffuus licht komt door de zijkanten, het heldere licht gaat naar boven en wordt van het plafond weerkaatst voor omgevingslicht en het licht om te lezen komt van de onderkant. Als je een donkerder, dramatischer effect in een kamer wilt, zijn tafellampen met zwarte ondoorzichtige tinten voldoende. Deze werken goed in een bibliotheek, waar het licht gefocust is op een boek om te lezen of op het werk dat in de buurt van de lamp wordt gedaan, maar het licht schijnt niet overal.
Tip #5: de verlichting van de kamer in één sfeer
In een grotere ruimte, waar je meerdere tafellampen hebt, hoeven de lampenvoeten niet allemaal hetzelfde te zijn. Verschillende soorten lampenvoeten maak het alleen maar interessant. Om samenhang te creëren, kun je ze wel allemaal lampenkappen met dezelfde vormen geven.
Tip #6: een lamp als designelement in een kamer
Beschouw een tafellamp niet alleen maar als een bron van licht. Als je verliefd wordt op een tafellamp vanwege zijn geweldige kleur, kun je die lamp gebruiken om het ontwerp van die kamer samen te brengen. Laat die kleur in een ander decor van de kamer zoals de kussens, de gordijnen, afbeeldingen of keramiek terugkomen.
Tip #7: meerdere tafellampen plaatsen
Als je een lange kast of tafel hebt en er twee lampen op wilt plaatsen, zet ze dan ongeveer een meter uit elkaar. Op die manier wordt het licht beter in de kamer verdeeld. Tafellampen zien er ook verrassend uit als ze bij elkaar worden gegroepeerd, net als andere decorartikelen zoals fotolijsten, kandelaars en vazen ook goed in clusters werken.
Tip #8: het uiterlijk van een oude tafellamp bijwerken
Als je bent uitgekeken op een goede tafellamp, probeer dan voor een andere look de lampenkap te veranderen. Vergeet niet om de oude lampenkap te controleren en te bekijken hoe deze op de voet bevestigd zit, zodat je zeker een lampenkap krijgt, die bij jouw lamp past. Veel lampenkappen hebben een spinfitting – het heeft een klein gaatje in het midden dat bovenop een harp zit (het stuk draad dat rond de bol gaat). Een ander type fitting is een kap die op metalen stuk zit, dat aan de lampenvoet is bevestigd. En sommige kleinere lampen hebben opklikbare lampenkappen, die precies op de gloeilamp passen.
Laat een reactie achter