Elke haarlok op je hoofd heeft een levensduur van ongeveer 3 tot 5 jaar. Haarfollikels hebben een cyclus van actieve groei, overgang en rust. Haaruitval treedt op wanneer de groeicyclus van je haar wordt verstoord.

Haaruitval wordt meestal veroorzaakt door je genetica en komt bij mannen en vrouwen vaker voor naarmate je ouder wordt. De tweede meest voorkomende oorzaak is telogeen effluvium. Deze aandoening treedt op wanneer meer van je haar in de rustcyclus komt, waarin het uitvalt.

Telogeen effluvium kan veroorzaakt worden door:

  • stress
  • zwangerschap
  • bijwerkingen van medicijnen
  • andere onderliggende gezondheidsproblemen

Als je last hebt van haaruitval die leidt tot kale plekken, vlekken, of grote klonten haar die uitvallen, moet je naar je huisarts of een dermatoloog voor een diagnose.

Of je haaruitval nu het gevolg is van een chronische of kortdurende gezondheidstoestand, je kunt actie ondernemen om het haar dat je hebt te beschermen. Blijf lezen voor tips om je haar gezond en sterk te houden.

1. Probeer hoofdhuid massage

Volgens sommige onderzoeken kan hoofdhuid massage de haardichtheid vergroten door de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en de haarzakjes te verbeteren, en de activiteit van genen te verhogen waarvan bekend is dat ze de haargroei bevorderen. Een bijkomend voordeel is dat massage helpt het stressniveau te verlagen, een andere factor die verband houdt met haaruitval.

2. Ga voor een hairbooster

Door middel van een XL hair behandeling krijgt het haar een boost en wordt deze gehydrateerd, gevoed en verstevigd. Met oppervlakkige injecties wordt er een cocktail op basis van hyaluronzuur in de hoofdhuid gebracht.

De XL Hair behandeling

hairbooster-resultaat

Bron: smoothlaserclinic.nl

Met een meso injector of -gun wordt er een vloeistof met de benodigde voedingsstoffen ingebracht zodat de haarfollikels weer herstellen. De specialist werkt hierbij in baantjes van een halve centimeter. Het dunne naaldje van de injector bereikt een diepte van slechts 2mm, waardoor je geen pijn ervaart tijdens de behandeling.

3. Overweeg medicijnen op recept

Er zijn twee klinisch goedgekeurde medicijnen om verdere haaruitval te voorkomen – finasteride en minoxidil. Finasteride werkt door remming van het hormoon dihydrotestosteron (DHT), dat ervoor zorgt dat de haarzakjes krimpen en uiteindelijk uitvallen, terwijl minoxidil de doorbloeding en de opname van voedingsstoffen naar de haarzakjes verhoogt. Beide behandelingen kunnen ook resulteren in enige haargroei, maar ze brengen het risico van bijwerkingen met zich mee. Van finasteride is vastgesteld dat het bij ongeveer 1 op de 31 mannen kan leiden tot erectiestoornissen en een verminderd libido, terwijl minoxidil kan leiden tot huidirritatie en allergische reacties.

4. Verander je haarproducten

Er zijn aanwijzingen dat veel gels en andere stylingproducten kunnen bijdragen aan haaruitval, omdat de chemicaliën in deze producten op de hoofdhuid blijven zitten en in de follikels worden opgesloten, waardoor het haar niet naar de oppervlakte komt. Vermijd overmatig gebruik van haargels en probeer meer natuurlijke stylingproducten, die minder chemicaliën bevatten.

5. Vermijd hete douches

douchekop

Te hete douches kunnen schade toebrengen aan de hoofdhuid doordat ze de essentiële oliën onttrekken die de hoofdhuid helpen beschermen, waardoor droogheid en ontstekingen ontstaan. Er is geen direct bewijs dat hete douches leiden tot haaruitval, maar sommigen geloven dat hoofdhuidontsteking kan leiden tot miniaturisatie van de haarzakjes en dunner wordend haar.

6. Stap over op anti-DHT shampoos

DHT is de belangrijkste boosdoener bij haaruitval, en sommige shampoos kunnen dit helpen bestrijden. Zoek naar producten die 1-2% ketoconazol bevatten, een middel dat de omzetting van testosteron in DHT blokkeert, net zoals finasteride dat doet. Omdat de toepassing van ketoconazol echter beperkt blijft tot de hoofdhuid, heeft het niet hetzelfde risico op negatieve seksuele bijwerkingen.

7. Laat een transplantatie uitvoeren

haartransplantatie-kale-man

Als je al aanzienlijke haaruitval hebt, kan een transplantatie je beste gok zijn. Vóór haaruitval hebben we ongeveer 100.000 haren; er zijn er minstens 25.000 nodig om het uiterlijk van een relatief complete haardos te geven. Bij de transplantatie worden haarzakjes uit de DHT-resistente “donorgebieden” aan de achter- en zijkanten van het hoofd gehaald en op de hoofdhuid getransplanteerd. Er zijn veel verschillende haartransplantatie technieken, maar sommige van de nieuwere methoden gebruiken haarstam cellen om de hergroei in het donorgebied te stimuleren, waardoor zo nodig herhaalde transplantaties mogelijk zijn.

8. Gebruik een laserkam

Naast finasteride en minoxidil zijn is een laserkam ook een haarverlies behandeling die is goedgekeurd. Een onderzoek uit 2014 onder 103 mannen met haaruitval vond een significante toename van de haardichtheid na 26 weken drie keer per week een laserkam over de hoofdhuid te hebben aangebracht. Hoe de kammen precies werken is niet helemaal duidelijk, maar er is gesuggereerd dat lasers met een laag vermogen een antioxiderende werking hebben op de haarzakjes.

Laat een reactie achter