Wil je deze zomer een bloeiende tuin creëren, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Maak je dan geen zorgen. Met slechts een klein beetje voorbereiding, heb jij deze zomer een prachtige tuin met wellicht wel een mooie hangmat standaard.

Er zitten zoveel voordelen aan het tuinieren: een tuin verfraait jouw ruimte, het helpt het milieu en kan verbazingwekkend heerlijke vruchten en groenten produceren. Bovendien is tuinieren eigenlijk een matige cardiovasculaire oefening, maar als je in de tuin werkt, merk je vaak niet eens dat je aan het trainen bent. Het is geweldig voor je geest, je lichaam en de planeet. Dus volg deze tips en maak je klaar om de beste zomertuin ooit te hebben.

Maak een plan

Het is gemakkelijk om je in het tuincentrum te laten meeslepen (stalen plantenbaken! zoveel stalen plantenbakken!) dus probeer voordat je naar buiten gaat om je spullen te halen de basis te plannen van wat je precies wilt gaan inrichtingen. Er zijn veel verschillende ontwerpen waarvoor je kunt kiezen: groenten, kruiden, bloemen, corten plantenbakken etc. Je kunt ook beslissen of je vaste planten wilt planten, die elk jaar terugkomen en die je de moeite besparen om opnieuw te planten. Dus pak je eerste tuingereedschap – een pen en papier – en ga aan de slag.

Maak je tuin klaar

villa met tuin

Als je al eerder hebt getuinierd, is je tuin misschien al goed voorbereid. Als je echter net begint, is de kans groot dat je de aarde moet verrijken. Als jouw aarde lichtbruin is, is dat een teken dat het wat hulp nodig heeft. Organisch rijke aarde is meestal donkerbruin of zwart. Haal wat goede compost en/of oude champignoncompost en voeg 10 tot 15 centimeter aan je eigen aarde toe. Schep de compost vervolgens in de omliggende aarde. Dit zal ook helpen om de aarde wat losser te maken, waardoor er ruimte ontstaat voor wortels om te groeien.

Zorg voor mooie cortenstaal plantenbakkenandes_plantenbak_cortenstaal_vierkant_close_up-thumb

Het is belangrijk dat de plantenbakken voor een lange tijd mee kunnen gaan en hoge kwaliteit waarborgen. In dat geval is een cortenstaal plantenbak of een cortenstaal bloembak aan te raden. Een stalen plantenbak gaat over het algemeen vrij lang mee. Je kunt een corten plantenbak bij Godu-tuin.nl bestellen.

Zorg voor de beplanting

planten groei tuin

Lees een beetje over de zaden, die je aan het planten bent. De meeste pakketten bevatten gedetailleerde informatie of links naar websites met meer informatie. Sommige planten doen het goed als je ze rechtstreeks in de tuin zaait, maar anderen hebben er baat bij om eerst geplant te worden in een cortonstaal bloembak, die naar binnen gebracht kunnen worden als het koud wordt. Als je overweldigd bent door al het voorbereidende werk en niet zeker weet of je je eigen planten uit zaad kunt laten groeien, kun je stekjes krijgen die professioneel zijn gegroeid. Dit is met name handig voor mensen die niet veel ervaring hebben met tuinieren.

Een tuin die bij je omgeving past

houten huis met tuin

Hoe goed je ook tuiniert, sommige planten zullen het moeilijk hebben als ze niet in het juiste klimaat en milieu leven. Planten zijn geëvolueerd om in bepaalde omstandigheden te leven, wat betekent dat de beste manier om een bloeiende tuin te krijgen, is om planten te kiezen die in jouw regio moeten leven. Bekijk ook eens jouw tuin. Krijg je de volle zon? Gedeeltelijk schaduw? Blootgesteld aan veel wind? Houd hier rekening mee bij het kiezen van wat je wilt planten.

Wil je je tuin naar een hoger niveau tillen? Leg verhoogde bedden aan

Dus misschien heb je vrij veel vertrouwen in je vaardigheden, maar wil je een productievere tuin hebben waaraan je kunt werken met iets minder rugpijn. Breng je tuin dan letterlijk naar het volgende niveau. Door verhoogde bedden voor jouw planten aan te leggen, kun je er makkelijker bij, zodat het onderhouden van jouw tuin een stuk eenvoudiger zal zijn. Bovendien worden de planten gescheiden van het omliggende terrein, waardoor je minder onkruid hebt om te wieden. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je op je kostbare stekjes stapt.

Maak een onkruidbarrière

Als je met onkruid kampt, kun je een barrière creëren om te voorkomen dat ze groeien, maar je moet dat wel doen voordat je je eigen planten plant. Trek eerst alle ongewenste planten zoveel mogelijk met de wortel eruit. Leg vervolgens een laag karton neer. Bouw vervolgens jouw tuinbedden op het karton. De kartonnen barrière moet voorkomen dat het onkruid in de grond het zonlicht en de voedingsstoffen binnenkrijgt, die ze nodig hebben om jouw tuin te overwoekeren.

Houd je agressieve planten in toom

Als je een plant hebt, die de neiging heeft om zich te verspreiden en de tuin over te nemen, onderneem dan stappen om die beweging te beperken. Een goede manier om dit te doen, is door het in een grote cortenstaal plantenbak  te planten, dan de bodem eruit te snijden en de hele plant met pot en al te planten. Dit voorkomt dat de plant zijwaarts groeit, maar laat de wortels nog steeds recht naar beneden groeien.

Doe wat onderzoek in de buurt

Weet je nog steeds niet wat voor soort planten het beste in jouw tuin zullen gedijen? Maak een wandeling door je buurt en kijk wat je buren laten groeien. Als een plant in hun tuin goed lijkt te groeien, is de kans groot dat die het ook in jouw tuin goed doet. En beperk je niet tot gluren over hekken – maak ook eens een praatje! Het hebben van tuinvrienden is ideaal voor het delen van tips en soms zelfs planten.

Laat een reactie achter