Eindelijk is de tijd aangebroken om je buitenverlichting te verbeteren. De zon komt langzaam weer tevoorschijn en voor je het weet is het weer tijd voor de onbezorgde en gezellige zomeravonden. Het toevoegen van buitenverlichting is zeker een project dat je huis een aantrekkelijker aanzicht kan geven. Maar met alle mogelijkheden die er zijn, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Geen nood – in dit artikel geven we je graag vijf tips om het proces wat eenvoudiger te maken.

#1 De functie van buitenverlichting

Levi downlighter in kleur matzwart

Bij het kiezen van buitenverlichting voor je huis zijn er een aantal belangrijke factoren die je in het oog moet houden. Ten eerste is het verstandig om de functie te bepalen van de verlichting. Zo kun je bijvoorbeeld buitenverlichting kopen om bepaalde bomen of planten op te laten vallen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan spotjes die je kunt laten schijnen op bepaalde planten of oriëntatielicht om ‘s nachts veilig door de tuin te kunnen lopen.

#2  Keuze in de soort stijl

Overweeg de stijl en het uiterlijk van je huis of buitenruimte. Nostalux biedt bijvoorbeeld verschillende soorten verlichtingsarmaturen die kunnen helpen om de sfeer te bepalen en een samenhangende sfeer in je gehele ruimte te creëren. Zo zijn traditionele beneden lichten bijvoorbeeld geweldig om een sfeervolle, gastvrije sfeer te scheppen terwijl bijvoorbeeld snoerlampen of lantaarns misschien beter passen bij meer rustieke ruimtes.

#3 Hoeveelheid licht wat er nodig is

huis-buitenverlichting-pad

Denk na over hoeveel licht je in elke ruimte nodig hebt. Sommige buitenruimtes kunnen helderdere verlichting nodig hebben, zoals opritten of looppaden, terwijl andere juist weer profijt hebben bij zachtere, meer ingetogen opties. Hierbij kun je denken aan verlichting die bijvoorbeeld het zwembad vult. Het is daarnaast ook belangrijk om te bekijken of traptreden specifieke eisen nodig hebben, zoals extra verlichting op plaatsen waar het niet veilig genoeg is. Veiligheid voorop!

#4 Duurzaamheid

Houd rekening met praktische factoren zoals energie-efficiëntie en levensduur bij de keuze van buitenverlichting. Hoewel de traditionele gloeilampen meestal minder duur zijn, hebben ze ook de neiging sneller door te branden dan bijvoorbeeld LED’s. Over het algemeen is het beter om te kiezen voor een lamp met een langere levensduur.

#5 De plaats van de verlichting

huis-terras

Een andere belangrijke overweging is de plaats. Waar wil je graag dat de verlichting komt te hangen? Moet je extra bedrading of stekkers in je tuin of op je terras laten inbouwen? Het is verstandig om over deze vragen na te denken, zodat de lampen bij aankoop makkelijk aangesloten kunnen worden. Over het algemeen komt er bij het kiezen van buitenverlichting wat onderzoek en planning kijken – maar het eindresultaat is de moeite waard! Met de juiste voorbereiding krijgen de warme zomeravonden en koelere herfstavonden een geheel nieuwe dimensie met prachtige buitenverlichting. Cheers!

Laat een reactie achter