Elke schilder heeft weer net andere methoden en voorkeuren, maar de professionals kennen allemaal de bedrijfsgeheimen.
1. Schuur eerst de oneffenheden weg
Schuur de wanden van de plint tot aan het plafond met fijn schuurpapier, dat op een schuurblok aan een steel zit. Schuur vervolgens horizontaal langs de plint en het plafond. Oefen niet te veel druk uit op het schuurblok, anders kan de kop kantelen en de muur beschadigen. Schuur het houtwerk met een schuurspons om in de richels te kunnen komen.
2. Koop de beste benodigdheden
Koop geen goedkope verf of kwasten. Goedkope kwasten zijn uiteindelijk duurkoop. Koop een goede kwast met wat gewicht. Die plastic kwast van € 3 gaat ervoor zorgen dat het lijkt alsof je de verf met een hark op de muur hebt gesmeerd. En de haren vallen er ook uit. Ik houd van een mooie 6,5cm gebogen kwast. Het is veelzijdig en je kunt het uitspoelen en weer hergebruiken totdat de haren van de kwast helemaal versleten zijn. En kies ook voor de duurste verf. Waarom? Omdat het makkelijk werkt en de beste dekking biedt. Het gaat ook langer mee. Je kunt een groezelige vingerafdruk van de muur wassen zonder de verf mee te nemen. En de hele klus gaat gewoon sneller en gemakkelijker. Als je goede kwaliteit verf zoekt, ga dan voor Sikkens muurverf.
3. Dek de meubels af
Als je de meubels niet uit een kamer kunt verplaatsen, verplaats ze dan allemaal naar het midden van de kamer, dek ze af en verpak ze in plastic, die aan de onderkant wordt vastgeplakt. Dit beschermt niet alleen jouw meubels tegen verfdruppels en spetters, maar ook tegen al het stof van het schuren.
4. Gebruik primer met een tintje
Voordat de profs de muren gaan schilderen, vullen ze eerst de gaatjes en repareren ze scheurtjes met een muurvuller. Maar als je er direct overheen schildert, zal het beschadigde gebied het vocht uit de verf zuigen, waardoor het een platte, doffe uitstraling krijgt. Die plekken zien er merkbaar anders uit dan de rest van de muur. Om dat te voorkomen, vullen de pro’s de muren voordat ze gaan schilderen.
In plaats van een witte primer te gebruiken, gebruiken pro’s meestal een grijs getinte of een kleur die lijkt op de afwerkingsverf. Een getinte primer kan de bestaande verfkleur beter bedekken dan een gewone primer, dus jouw afwerklaag zal levendiger zijn en vereist mogelijk ook minder lagen. Dit geldt vooral voor kleuren zoals rood of oranje, waarvoor zonder primer drie of meer lagen nodig zijn.
5. Druk de tape met een plamuurmes aan
Niets is zo ontmoedigend als je klaar bent met schilderen om de tape van het houtwerk te trekken en verf te ontdekken, die doorgelopen is. Om het afschrapen van verf te voorkomen, moet je voordat je begint de tape goed vastplakken. Breng de tape over het hout aan en ga er met een plamuurmes overheen om de tape voor een goede afdichting aan te drukken. Dan kan de verf niet doorlekken.
Gebruik in plaats van plakband de blauwe schilderstape. Afplaktape kan een kleverig residu achterlaten dat moeilijk te verwijderen is. Bovendien kan de verf ervoor zorgen dat de tape gaat golven, waardoor de verf eronder kan lopen. Het schilderstape kan dagen (soms tot twee weken) blijven zitten en kan nog steeds netjes worden verwijderd. En het voorkomt het doorlopen van verf.
Het geheim van een afwerking, die vrij is van kwaststrepen, is het mengen van een verfverlenger (ook wel verfconditioner genoemd) in de verf. Dit doet eigenlijk twee dingen. Ten eerste vertraagt het de droogtijd van de verf, waardoor je langer de tijd hebt om zojuist geschilderde gebieden over te schilderen zonder lelijke markeringen te krijgen, die optreden wanneer je over gedroogde verf schildert en de kleur donkerder maakt. Ten tweede egaliseert de verfverlenger de verf zodat strepen van de kwast vrijwel worden geëlimineerd (of in ieder geval veel minder voor de hand liggen). Pro’s gebruiken verlengers bij het schilderen van gipsplaat, houtwerk, kasten en deuren. De instructies van de fabrikant vertellen je hoeveel verlenger je per liter verf moet toevoegen.
7. Schraap een richel in plafonds met een structuur
Het probleem met het schilderen langs de rand van plafond met een structuur is dat het bijna onmogelijk is om een rechte lijn langs de bovenkant van de muur te krijgen, zonder verf op de structuur van het plafond te krijgen. Pro’s hebben hiervoor een eenvoudige oplossing. Ze trekken met een schroevendraaier langs de omtrek van het plafond om de textuur af te schrapen. Zo kun je verven zonder dat je verf de textuur van het plafond raakt. De schroevendraaier maakt een kleine richel in het plafond, zodat de punten van je verfharen er natuurlijk in gaan. En je zult de ontbrekende textuur niet eens opmerken.
8. Gebruik canvas druppeldoeken
Pro’s gebruiken als druppeldoeken geen lakens en jij dus ook niet. Dunne lakens voorkomen niet dat er spetters en morsingen naar jouw vloer sijpelen. En hoewel plastic het morsen kan opvangen, blijft de verf hierop lang nat. Die natte verf kan (en dat doet het meestal ook) aan de onderkant van je schoenen blijven plakken en wordt dan door het huis gelopen.
Gebruik wat de profs ook gebruiken: canvasdoeken. Ze zijn glad en ze absorberen spetters (en nemen nog steeds grotere hoeveelheden gemorst materiaal op of het kan er niet doorheen sijpelen). Tenzij je een plafond schildert, heb je geen doek van een jumbo-formaat nodig, dat de hele kamer vult. Een canvasdoek dat slechts een paar meter breed is en over de hele lengte van de muur loopt, is ideaal om je vloer te beschermen en het is gemakkelijk te verplaatsen.
9. Maak eerst een muur af voordat je aan een andere muur begint
Het lijkt misschien gemakkelijk om eerst alle hoeken en de randjes te doen en dan weer terug te gaan om de muren te gaan rollen, maar doe dat niet. Pro’s krijgen een naadloze look door een hele muur te bewerken en deze vervolgens onmiddellijk te rollen voordat ze aan de volgende beginnen. Hierdoor kunnen de geborstelde en de gerolde verf beter in elkaar overvloeien.
Bedek jouw verfemmer, rollerbak of container met een vochtige handdoek wanneer je schakelt tussen het verven met een kwast en het rollen om te voorkomen dat jouw verf en het gereedschap uitdrogen wanneer ze niet worden gebruikt.
10. Ramen schrapen (niet afplakken)
Doe geen moeite voor het afplakken van ramen bij het schilderen van kozijn – het duurt lang en de verf komt toch meestal op het glas terecht. Ga je gang en laat de verf maar op het glas komen. Als het eenmaal droog is, schraap je het er gewoon met een scheermesje vanaf. De verf komt binnen enkele seconden los. Pas op dat je de verfverbinding tussen het hout en het glas niet verbreekt. Anders kan er vocht op het hout komen en dat kan rot veroorzaken.
Laat een reactie achter