Kleur kan veel met een ruimte doen. Zo kan het bijvoorbeeld je woonkamer groter, maar ook juist een stuk kleiner laten lijken. Daarom is het verstandig dat je bij het uitzoeken van je vloer ook rekening houdt met de kleur van de ondergrond. Want de vloer is nou eenmaal een van de meest overheersende onderdelen van een woonruimte. Door de mogelijkheden van tegenwoordig zijn veel vloeren naast hun originele kleur ook verkrijgbaar in vele andere tinten. Dit maakt de keuze niet per se makkelijker, maar wij helpen je graag op weg met een aantal handige tips.

Het optische effect

Wanneer je jij je gaat focussen op de kleur van de vloer, is het eerst belangrijk om je te focussen op welk effect je wilt bereiken. Wil je de ruimte juist groter laten lijken? Of is de ruimte juist heel groot en wil je het optisch wat kleiner maken? In dit geval is er namelijk ook sprake van een samenspel met de kleur van je muren. Kies om een kamer groter te laten lijken voor een vloer met een lichte kleur. Voorzie in dit geval ook de wanden van een lichte tint. Bijvoorbeeld een ondergrond met een licht houten kleur en muren in een grijze kleur. Wil je de ruimte voor het oog juist wat kleiner laten lijken? Dan zijn een vloer in een donkere kleur en muren in een donkere tint de beste optie. Houd er in dit geval wel rekening mee dat alle lijnen in de ruimte als het ware verdwijnen. Om toch meer vorm te geven aan de kamer kan je er in dit geval ook voor kiezen om de grootste wand in een lichte kleur te houden.

interieur kleuren kiezen

Wat zijn de basiskleuren van jouw interieur?

Ligt bij jou niet zozeer de focus op het vormgeven van de ruimte, maar zoek je juist een vloer die bij de rest van je interieur past? Dan is het goed om je te richten op een aantal basiskleuren. Kijk eens naar de kleuren van je meubelen. Heb je voornamelijk stoelen, kasten en tafels van hout? Deze hebben van zichzelf een warme uitstraling. In dit geval kan je de inrichting van je woonruimte wat extra’s geven door te kiezen voor twee basiskleuren. Bijvoorbeeld geel en zwart. De kleur voor je vloer is zwart, de accessoires zijn dus in verschillende geeltinten. Het prettige in dit geval is, is dat je door de neutrale kleur van de vloer ook na verloop van tijd kunt wisselen in de tweede basiskleur. Dus wanneer geel niet meer bij je past, kan je ook kiezen voor een andere basiskleur voor je accessoires. Bijvoorbeeld een koele kleur, zoals blauw.

witte conferentieruimte

Zelf aan de slag

Voor het bepalen van de juiste kleur voor je vloer, is het altijd mogelijk om een specialist in te schakelen. Maar ben je een handige doe-het-zelver? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om alles zelf aan te pakken. Dat scheelt ook vaak in de kosten. Bij epoxy winkel kan je bijvoorbeeld een complete set aanschaffen voor het zelf aanleggen van een gietvloer. Hierbij heb je de keuze uit verschillende RAL-kleuren. Daarnaast kan je er zelf ook nog voor kiezen om extra decoratie aan je gietvloer toe te voegen in de vorm van decoratievlokken. Deze kunnen naast de zwarte en witte varianten ook geleverd worden in andere kleuren. Dit is een leuke aanvulling wanneer je interieur over het algemeen rustige kleuren heeft, maar je toch graag de focus op een bepaald punt in de ruimte wilt leggen.

Let ook op de andere eigenschappen van de vloer

Naast de kleur van de vloer, is het ook belangrijk om te kijken naar de andere eigenschappen van de ondergrond. Een nieuwe vloer is namelijk een investering en deze blikvanger van de ruimte wil je graag zo lang mogelijk in een mooie staat houden. Doe dan ook altijd research naar wat je moet doen om de vloer te onderhouden. Zo is een houten vloer minder geschikt voor vochtige ruimtes en is het nodig om de ondergrond eens in de zoveel tijd te voorzien van een nieuwe beschermende laag. Maar aan de andere kant geef je een kamer door het hout wel een warme uitstraling. Een gietvloer is een investering, maar heeft door het gebruik van kunststof weinig onderhoud nodig. Ook is de vloer naadloos, waardoor er geen vuil tussen de naden komt. Kijk voor de mogelijkheden van een gietvloer ook eens op gietvloerrotterdam.nl. Daar lees je meer over de kosten en de beschikbare kleuren.

Laat een reactie achter