In Nederland steeds meer mensen te investeren in zonnepanelen. De technologie voor zonne-energie heeft de laatste jaren ongelooflijke vooruitgang geboekt, waarvan er vele de kosten van de betrokken apparatuur steeds voordeliger werden en de prijzen van zonnepanelen ook gezakt zijn. Zonnepanelen op je dak installeren is ook een prachtige manier om elektriciteit op te wekken voor je huis en bedrijf en ook voor het elektriciteitsnet, zonder je impact op het milieu te vergroten.
Er zijn echter veel dingen die je moet overwegen voor je er in springt en aan het installatieproces begint in 2022. Inzicht in de verschillende factoren die bij een project als dit een rol spelen is zo belangrijk – een blik werpen op veel voorkomende mythes over zonnepanelen is ook een goed idee.
Om je te helpen beslissen of zonne-energie al dan niet de juiste optie is voor jou, je huis, of je bedrijf, hebben we een lijst samengesteld van de top 6 dingen die je in overweging moet nemen voor je die zonnepanelen installeert.
1. Heeft je dak reparaties nodig?
Voordat je zelfs maar overweegt zonnepanelen te installeren, vraag je je af: hoe oud is mijn dak? Als je weet dat je binnenkort een nieuw dak nodig zult hebben, of dat een deel van je dak beschadigd is, is het waarschijnlijk niet het beste idee om zonnepanelen te plaatsen. Als het mogelijk is, zorg dan voor eventuele dakreparaties vóór de installatie. Op die manier hoef je niet extra te betalen om het werk te demonteren en dan weer op te zetten.
Een ander aspect om te overwegen is de garantie op je dak in vergelijking met die op de zonnepanelen. Als je zonnepanelen hebt die 20 jaar meegaan en een dak dat maar tussen 10 – 15 jaar meegaat, verhoogt dat de onderhoudskosten. Probeer beide projecten op elkaar af te stemmen in termen van hoe lang ze zullen meegaan, om de hoeveelheid moeite, tijd en geld die je zult moeten investeren te beperken.
2. Wat is de vorm van je dak?
Daken zijn er in veel verschillende vormen en maten. Voordat je tot installatie overgaat, moet je je ervan vergewissen dat je dak voldoende ruimte heeft voor de zonnepanelen. Als er niet genoeg ruimte is, krijg je waarschijnlijk niet het rendement dat je van je investering verwacht.
3. Welke richting hebben de hellingen van je dak?
Zonnepanelen vereisen een specifieke plaatsing om de maximale hoeveelheid stroom op te wekken. De meeste vakmensen zeggen dat de beste plaatsing is om de panelen naar het zuiden te laten wijzen, terwijl anderen zeggen naar het westen. Hoe het ook zij, deze informatie is belangrijk voor je om te bepalen voor de installatie begint.
4. Hoeveel gewicht kan je dak aan?
Het plaatsen van zonnepanelen verhoogt het gewicht op de structuur van je dak. Als het gewicht van deze zonnepanelen te veel is voor je dak om het aan te kunnen, bestaat de kans dat het instort. Dit is om vele redenen erg gevaarlijk en niet te vergeten kostbaar. Om beide situaties te vermijden is het van kritiek belang je dak door een vakman te laten beoordelen om te bepalen of extra ondersteuning nodig is om de installatie te voltooien.
5. Waar zal het water heen gaan?
Als het regent loopt het water over het dak, in de dakgoten en naar buiten en weg van je huis. Bij de installatie van zonnepanelen kan apparatuur zoals rekken en kabelbomen verhinderen dat het water goed stroomt en afgevoerd wordt. In sommige gevallen kan de zonne-uitrusting het water in een andere richting sturen, waardoor lekken en andere problemen kunnen ontstaan. Deze problemen moeten gerepareerd worden, wat betekent dat de zonnepanelen verwijderd moeten worden.
Om al deze problemen te vermijden, zorg je ervoor dat je je aannemer van deze zorgen op de hoogte brengt. Hij zal je een plan kunnen voorleggen om te bewijzen dat de installatie de waterafvoer op geen enkele manier zal beïnvloeden.
6. Hoe zit het met de andere verrassingen van de natuur?
Onderdeel van het onderhoud van je zonnestroomsysteem is het omgaan met noodweer zoals bliksemstormen, orkanen, hagel, en meer. Het is mogelijk dat sommige apparatuur voor zonne-energie tijdens deze gebeurtenissen beschadigd raakt. Hoewel sommige verzekeringen dit soort gebeurtenissen dekken, is het toch iets om te overwegen, vooral als je in een gebied woont waar dit soort weer vaak voorkomt.
Laat een reactie achter